Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά τους συνεταιριστές της Ηπείρου, ήρθε η σειρά της «Τυράς» να αμφισβητήσει έντονα την αξιολόγηση των προσφορών για την αγορά του 67,7% της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη»!!!


Μετά τους συνεταιριστές της Ηπείρου, ήρθε η σειρά της «Τυράς» να αμφισβητήσει έντονα την αξιολόγηση των προσφορών για την αγορά του 67,7% της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».

Αν και η «Τυράς» δεν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως αρχικά είχε προειδοποιήσει με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, επιμένει ότι η δική της προσφορά είναι στην πραγματικότητα η υψηλότερη και επιχειρεί να αντικρούσει τις παρατηρήσεις του εκκαθαριστή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των προσφορών που έχει γίνει από τον εκκαθαριστή «η «Τυράς» βρίσκεται στην 3η θέση στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων από πλευράς τιμήματος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι επί πιστώσει χωρίς εγγυητική επιστολή.
Το τίμημα είναι 28.660.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 10.660.000 είναι μετρητά και τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ πιστώνονται για τα επόμενα επτά χρόνια (προβλέπεται ένας χρόνος περίοδος χάριτος και πληρωμή σε 12 εξαμηνιαίες δόσεις του 1,5 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 3% - 7%)». 
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος της «Τυράς» κ. Δημήτρης Σαράντης υποστηρίζει ότι ουσιαστικά η προσφορά της εταιρείας του είναι η υψηλότερη διότι με τους προεξοφλητικούς τόκους φτάνει τα 32,66 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο προτιμητέος υποψήφιος, που είναι η Simos Food Group, προσφέρει είτε 20,66 εκατ. ευρώ μετρητά είτε 25,66 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 18,66 μετρητά και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και 2 εκατ. ευρώ σε 5 χρόνια.
Ως προς το θέμα της εγγυητικής επιστολής, η «Τυράς» για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή από την Alpha Bank ύψους 1 εκατ. ευρώ, με ισχύ έως τις 16/10/2012, αλλά δεν διαθέτει καμιά εγγυητική επιστολή για το πιστούμενο τίμημα.
Η διοίκηση της «Τυράς», απαντώντας στο παραπάνω, επικαλείται πρώτον, την εγγυητική επιστολή του 1 εκατ. ευρώ, δεύτερον, τον μηνιαίο τζίρο που ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ και τρίτον, την επιστολή τράπεζας που έχει για τα 7 εκατ. ευρώ εκ των 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά που περιλαμβάνει η προσφορά της.
«Εντός 48 ωρών η εταιρεία μπορεί να καταθέσει σε όποιο λογαριασμό υποδείξει ο εκκαθαριστής τα 10 εκατ. ευρώ», υποστηρίζει ο κ. Σαράντης.Ενδιαφέρον έχουν τα όσα υποστηρίζει η «Τυράς» για τις οφειλές της Simos Food προς τη «Δωδώνη». 
Στην έκθεση του εκκαθαριστή αναφέρεται ότι οι οφειλές ανέρχονται σε 11 εκατ. ευρώ και υπάρχουν εξασφαλίσεις για τα 7 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τον κ. Σαράντη, η πίστωση ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ και εξ αυτών τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα με εγγυητική τράπεζας, υπάρχει επίσης μια προσημείωση σε ακίνητο 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ μένει ανοιχτό υπόλοιπο ποσό των 6 εκατ. ευρώ.
Απορία, τέλος, εκφράζει η «Τυράς» για μία ακόμη παρατήρηση του εκκαθαριστή, ότι δηλαδή η πώληση στην «Τυράς» θα είναι χρονοβόρα διαδικασία, καθώς θα απαιτηθεί έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ωστόσο, η έγκριση της Αρχής απαιτείται σε κάθε αγοραπωλησία.

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: