Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Πολιτισμός άνθισε για 6η χρονιά στο Αράχθειο θέατρο Σκούπας. Θεατρική τριλογία με γέλιο και μηνύματα.


Ο πολιτισμός άνθισε για 6η χρονιά στο Αράχθειο Θέατρο Σκούπας

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Τρεις γνωστές θεατρικές παραστάσεις παρουσίασε φέτος το Αράχθειο Θέατρο Σκούπας Άρτας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ που  διοργάνωσε για 6η συνεχή χρονιά το ζεύγος Ηλία Νάστου-Ρίτας Μυστακοπούλου.
Τρία θεατρικά έργα, που έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης και αποδοχής, που τα είχαν όλα: γέλιο ξεκαρδιστικό, χαρούμενα και αισιόδοξα τραγούδια, τρυφερότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο, άδολη φιλία. Μα πάνω απ΄όλα είχαν επίκαιρα μηνύματα και προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Είχαν ακόμη και μοναδικές αλήθειες που αφορούν όλους μας, μικρούς και μεγάλους.
Όλα όσα διαβάσατε μας τα έδωσαν οι θεατρικές παραστάσεις που έλκυσαν το ενδιαφέρον του ενθουσιώδους κοινού που είχε το χρόνο και την τύχη να βρεθεί στην περιοχή τον κατάλληλο χρόνο και να τις παρακολουθήσει, αφού η είσοδος υπήρξε, όπως κάθε χρόνο, χωρίς αντίτιμο. Η επιτυχία τους οφείλεται εν πολλοίς στη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οργανωτές, αλλά και στη ανεκτίμητη προσφορά και το μεράκι των θεατρανθρώπων που έλαβαν μέρος στο ανέβασμά τους, επαγγελματιών και ερασιτεχνών.
Η πρώτη παράσταση ήταν το έργο του Λακη Λαζόπουλου «Η Κυριακή των παπουτσιών» που ανέβηκε σε σκηνοθεσία, σκηνογραφία, φωτισμούς και συμμετοχή στη θεατρική ομάδα «Βορείως», του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, δημάρχου Γιάννη Σεντελέ. Έργο επίκαιρο, δηκτικό και τραγικά ειρωνικό, που ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα της εποχής μας και που σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι στο γέλιο αλλά και να προβληματίζεσαι.
Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκε από την Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης «Λαμπιόνι» η παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας», του Σαιντ Εξυπερύ. Έργο διδακτικό, για μικρούς και μεγάλους, με κείμενο υπέροχο και δυνατό μέσα από το οποίο αναδύονται, αναπαρίστανται και ξετυλίγονται με μαγευτικό-φαντασμαγορικό τρόπο η υπεροψία και η μιζέρια, η δίψα για εξουσία και χρήματα, η μοναξιά των ανθρώπων, αλλά και η φιλία, η αγάπη, η αισιοδοξία και η δύναμη της αντοχής.
Ξεκαρδιστικές σκηνές με σπαρταριστά επεισόδια εκτυλίχτηκαν και την Τρίτη μέρα με το ανέβασμα της κωμωδίας του Αντ. Νικολάου «Μπέμπα ετών 69 και… κάτι κιλά!», από τη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας. Πρωταγωνιστές ο τεμπέλης Χρηστάρας, η Μπέμπα που του έχει γίνει… στενός κορσές, ο αστυνόμος Μπαζίνας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι εξαιτίας ληστείας που πραγματοποιήθηκε στο ταχυδρομείο, η λεία της οποίας πηγαινοέρχεται από χέρι σε χέρι, κάνοντας τους θεατές να παραλύουν από τα γέλια.
Τις παραστάσεις τίμησαν πολλοί θεατράνθρωποι, καθώς και ο βουλευτής Άρτας Γ. Στύλιος, οι δήμαρχοι Άρτας, Κεντρικών και Βόρειων Τζουμέρκων Γ. Παπαλέξης, Χρ. Χασιάκος και Γ. Σεντελές, οι  πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων και Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Κ. Μαργώνης και Χρ. Λαναράς και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές των τριών παραστάσεων, στους ιδρυτές του Αράχθειου Θεάτρου Σκούπας, το ζεύγος Ηλία Νάστου-Ρίτας Μυστακοπούλου για τις αέναες προσπάθειες ανάδειξης του πολιτισμού των Τζουμέρκων που κάνουν και βεβαίως στους μοναδικούς χορηγούς, τα «παιδιά» της Σκούπας (από 5 έως 70 χρονών) που για δεύτερη συνεχή χρονιά διέθεσαν τα έσοδά τους, περίπου 1300 ευρώ, από τα Πάθη του Χριστού της Μεγάλης Παρασκευής για τη λειτουργία του θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: