Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΟΖ όπως στην Κίνα, αλλά με μισθούς Βουλγαρίας. Αμοιβές 350 ευρώ τον μήνα!



Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, που δεν μπορεί να αγγίξει την προκλητική φοροδιαφυγή, προτείνει διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να στήσει στην επικράτειά της, για να αναπτυχθεί, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) όπως στην Κίνα, με μισθούς Βουλγαρίας!

Ως πρότυπο ο υπουργός ανέφερε και την Πολωνία, που σαρώθηκε από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, τα οποία εφάρμοζαν με θρησκευτική ευλάβεια πρώην οπαδοί του κομμουνιστή δικτάτορα Γιαρουζέλσκι.

Δεν πάει και πολύς καιρός που ο Πολ Τόμσεν της τρόικας είχε υποδείξει στην Ελλάδα να πάει κοντά στους μισθούς των γειτονικών της χωρών, προκειμένου να γίνει η οικονομία της ανταγωνιστική.

Αν και ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι ΕΟΖ δεν θα γίνουν αναγκαστικά στη βάση συγκεκριμένων γεωγραφικών περιφερειών, η δημιουργία της ΕΟΖ στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία να θυμίσουμε ότι έχει τις ευλογίες του ευρωπαϊκού επιτρόπου Ολι Ρεν, του επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, πολλών μεγαλόσχημων στελεχών της Ν.Δ., καθώς και του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Για την ιστορία να πούμε ότι οι Κινέζοι εργάζονται στις EOZ της χώρας τους με 40 δολάρια (32 ευρώ) τον μήνα για 60 ώρες την εβδομάδα ή ότι o κατώτερος μισθός στην Πολωνία είναι 350 ευρώ.

Οπως υποστήριξε ο υπουργός παρουσιάζοντας το πακέτο των 10 προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ΕΟΖ θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία σε σχέση με τις επενδύσεις, διαμορφώνοντας ένα ειδικό καθεστώς προσέλκυσής τους, αλλά θα βοηθήσουν και τις εξαγωγές.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι για να πραγματοποιηθεί η εν λόγω εξαγγελία για τις ΕΟΖ πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς τέτοιες ελεύθερες ζώνες είναι αντίθετες στην ενιαία αγορά για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού.

Στη «φαρέτρα» της ελληνικής πλευράς, ανέφερε ο ίδιος, θα είναι η εργασιακή ισότητα εντός και εκτός των ειδικών οικονομικών ζωνών. Δηλαδή το να μην ισχύει διαφορετικό εργασιακό καθεστώς (χαμηλότεροι μισθοί από την υπόλοιπη αγορά, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ή και «εισαγωγή» εργαζομένων) στις ΕΟΖ και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα να είναι τα ειδικά φορολογικά και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα.

Σε όλα τα μέρη του κόσμου -από την Κίνα, την Ινδία και την Πολωνία έως το Μπανγκλαντές, το Κονγκό και τη Βόρεια Κορέα- οι ΕΟΖ λειτουργούν με το ίδιο εργασιακό και φορολογικό καθεστώς, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο επιτυχημένες και αποτελεσματικές θα είναι οι ελληνικές ΕΟΖ. Σε αυτές, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «δεν θα γίνει καμία άλλη παρέμβαση στην αγορά εργασίας, οι αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου».

Προς το παρόν δημιουργία ΕΟΖ επιδιώκει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία μάλιστα ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία να εκπονήσει μελέτη όπου περιγράφονται τα πιθανά κίνητρα, τα οποία μπορεί να δοθούν στις υπό εγκατάστασιν επιχειρήσεις, αλλά και οι προϋποθέσεις επένδυσης στη Ζώνη.

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: