Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΔΟΕ: Παπάς με 1 εκατομμύριο ευρώ καταθέσεις και αγρότης με Ferrari

  
Ιερέας διατηρούσε καταθέσεις ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ποσό που δεν δικαιολογούνταν από το μισθό ενός κληρικού και τα εξτραδάκια των βαφτίσεων και άλλων μυστηρίων.
Εκ των βασικών πρωταγωνιστών για ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή είναι ένας αγρότης, στο όνομα του οποίου βρέθηκε λογαριασμός με ποσό ύψους 557.476,67 ευρώ, το οποίο δεσμεύτηκε. 

Όπως προέκυψε από τη διασταύρωση στοιχείων των ελεγκτικών μηχανισμών, ο συγκεκριμένος αγρότης τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ήδη δηλώσει στην Εφορία συνολικό εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ, την ώρα που απολάμβανε τις βόλτες του με μία κόκκινη, πανάκριβη Ferrari στο Άρμα Θήβας. 

Εντοπίστηκε και ένας καθηγητής ΑΕΙ, ο οποίος μέσα σε τρεις μέρες έλαβε εμβάσματα τριών εκατομμυρίων ευρώ, κάποια από τα οποία έστειλε και ο ίδιος στον εαυτό του, ενώ δήλωνε 100.000 ευρώ το χρόνο.

Σαφάρι κατά πλούσιων φοροφυγάδων έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Οι διαστάσεις της φοροδιαφυγής στη χώρα μας αποκαλύπτονται μέσω υπηρεσιακών εγγράφων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με τις υποθέσεις των 121 φοροφυγάδων.

Το Υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών τα προηγούμενα χρόνια, στους οποίους διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Οι συγκεκριμένοι, όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έκλεβαν επί σειρά πολλών ετών το Δημόσιο με την πλέον συνήθη μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, αποφεύγοντας έτσι την πληρωμή Φ.Π.Α. και φόρου εισοδήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικό της απίστευτης κατάστασης, που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί το γεγονός ότι στη λίστα των φοροφυγάδων συναντά κάποιος, εκτός από επιχειρηματίες και μεγαλογιατρούς, ανθρώπους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τις αγροτικές εργασίες, ακόμα και με το. έργο του Θεού.

Μεταξύ των 121 προσώπων και εταιρειών, υπάρχει και η «Χρηματιστηριακή Ακρόπολις», η οποία στο παρελθόν είχε εμπλακεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και λογαριασμοί της κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ.

Επίσης, εντοπίστηκε ένας γιατρός που είχε τραπεζικές καταθέσεις 5 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία πενταετία είχε δηλώσει εισοδήματα συνολικά μόλις 300.000 ευρώ.

Στην... τσιμπίδα του ΣΔOΕ πιάστηκε και ένας εργολάβος οικοδομών, ο οποίος ενώ είχε πουλήσει 20 κατοικίες, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ την τελευταία πενταετία, ενώ είχε δηλώσει εισοδήματα 150.000 ευρώ.

Επίσης, ένας μαιευτήρας από την Λιβαδειά είχε καταθέσεις 1.200.000 ευρώ και από την ανάλυση των λογαριασμών του προκύπτει ότι του τα κατέθεταν απευθείας οι πελάτες του, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια είχε δηλώσει εισοδήματα 300.000 ευρώ.

Τέλος, στη λίστα με τα ονόματα των φοροφυγάδων βρίσκεται και ένας μικρέμπορος που, αν και εμφανίζει -βάσει των φορολογικών του δηλώσεων- μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού με ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. 

Στη λίστα του ΣΔΟΕ, με τα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν, περίοπτη θέση έχει και ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, ο οποίος, αν και στη φορολογική δήλωσή του εμφανίζει εισόδημα μόλις 9.000 ευρώ, βρέθηκε να έχει προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό με ποσό ύψους 139.142,46 ευρώ. Ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που είχε εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Από τις 121 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι 54 εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής, όπου δεσμεύθηκαν ποσά ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μετοχές αξίας 640.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν έξι ακίνητα αξίας 1,12 εκατ. ευρώ. 

Σε δύο ακόμη περιπτώσεις, τους ελέγχους για τις οποίες έχει αναλάβει η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, έχουν δεσμευθεί ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Στην Κεντρική Μακεδονία εντοπίστηκαν 27 περιπτώσεις ευρείας έκτασης φοροδιαφυγής και ήδη έχουν δεσμευθεί ποσά άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, από το ΣΔΟΕ δεσμεύτηκαν μετοχές και ακίνητα που ανήκουν στους 121 φοροφυγάδες.
www.Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: