Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Νέα εθελουσία έξοδο ετοιμάζει ο «ΟΤΕ».

Νέα εθελουσία έξοδο ετοιμάζει ο «ΟΤΕ»

Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος διαλόγου μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των εργαζομένων για τη νέα προσπάθεια μείωσης του προσωπικού μέσα από ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με νομικούς αλλά και τη νέα πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Απασχόλησης και Ανάπτυξης καθώς η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί μονόδρομο τη μείωση του προσωπικού του οργανισμού που σήμερα αριθμεί περίπου 10.500 εργαζομένους.

Όπως αναφέρουν στελέχη στον ΟΤΕ, στη διαδικασία θα συμμετέχουν όσοι θα μπορούσαν να «φύγουν» τη διετία 2013 - 2015, ενώ εκτιμάται ότι θα αφορά περί τα 1.500 με 2.000 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η άμεση αποχώρηση των περίπου διακοσίων εργαζομένων που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς και περίπου άλλων 1.500 εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην κατοχύρωση.

Το δρόμο για τη νέα εθελουσία έξοδο είχε ανοίξει παλιότερη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, η οποία αφενός παρέχει τη δυνατότητα αυτασφάλισης του προσωπικού στον ΟΤΕ (όπως και άλλων ΔΕΚΟ, π.χ. ΗΣΑΠ, ΕΛΤΑ κ.λπ.) και αφετέρου αίρει τη βαριά φορολογία (70% έως 90%) στις παροχές αποζημίωσης όσων αποχωρούν από τους προαναφερόμενους οργανισμούς..
Μείωση 
Πρόκειται για την πρώτη φάση της προσπάθειας μείωσης των εργαζομένων στον ΟΤΕ και κατά συνέπεια και τους κόστους μισθοδοσίας ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη φάση με τη μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία προκειμένου το κόστος μισθοδοσίας του οργανισμού να μειωθεί επιπλέον.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη εκφραστεί θετικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα αφορά περίπου 2.000 άτομα που βρίσκονται έως και τρία χρόνια πριν από τη σύνταξη, η οποία όμως, όπως διαμηνύει η διοίκηση, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση με τους όρους της μεγάλης εθελουσίας εξόδου του 2005.

Ειδικότερα η νέα εθελουσία έξοδος του προγραμματίζει η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένεται να επιφέρει μείωση της τάξης του 10% στις δαπάνες μισθοδοσίας ή περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία.
Στόχος είναι να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος από τις αμοιβές προσωπικού οπότε μετά την ολοκλήρωση της νέας εθελουσίας η διοίκηση του ΟΤΕ θα αναζητήσει και νέους τρόπους μείωσης των δαπανών της. Το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ αντιστοιχεί στο 34% των εσόδων του, όταν ο μέσος όρος των τηλεπικοινωνιακών ομίλων στην Ευρώπη είναι 22%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: