Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

O Γόρδιος Δεσμός της φορολογίας.


Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οργιάζει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι διότι το φορολογικό μας σύστημα είναι περίπλοκο και άδικο.
  • Όσο πιο περίπλοκο είναι ένα φορολογικό σύστημα, τόσο πιο δύσκολος καθίσταται ο φορολογικός έλεγχος και το αποτέλεσμα είναι να αφήνονται περιθώρια για φοροδιαφυγή.
  • Και όσο πιο άδικο είναι, τόσο λιγότερο αισθάνονται οι πολίτες την υποχρέωση να είναι ειλικρινείς έναντι της εφορίας, με συνέπεια να αυξάνεται η φοροδιαφυγή.
Επομένως βασικός στόχος της κυβερνήσεως Σαμαρά πρέπει να είναι ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Ο ενιαίος συντελεστής
Η «Εστία» έχει κατ' επανάληψιν αναφερθεί στα πλεονεκτήματα που θα είχε, ειδικώς στην χώρα μας, η καθιέρωση ενός ενιαίου χαμηλού συντελεστού φορολογίας για όλους. Στα περισσότερα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων καθιερώθηκαν τέτοια συστήματα. Στα περισσότερα ίσχυσε ενιαίος φορολογικός συντελεστής της τάξεως του 15%. Δηλαδή ό,τι εισόδημα και αν πραγματοποιούν οι πολίτες καταβάλλουν στο δημόσιο ως φόρο το 15% και εκεί τελειώνουν οι υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Μάλιστα σε κάποια κράτη ο συντελεστής είναι ακόμη χαμηλότερος (12%), ενώ σε άλλα είναι υψηλότερος (19%).
Η καθιέρωση ενός τέτοιου συστήματος στην Ελλάδα είχε αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η «Εστία», στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής ο κ. Καραμανλής είχε κάνει μία ειδική συζήτηση για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, όπου είχε καθιερωθεί με επιτυχία ο ενιαίος συντελεστής φόρου. Είχε λοιπόν κατ' αρχήν αποφασίσει ο κ. Καραμανλής να καθιερωθεί ένα ανάλογο σύστημα και στην Ελλάδα, με έναν μέσο συντελεστή φόρου της τάξεως του 15% και έναν δεύτερο, της τάξεως του 30%, που θα ίσχυε για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 100,000 ευρώ ετησίως.
Όμως η κυβέρνηση Καραμανλή δεν προχώρησε τελικά στην καθιέρωση του ενιαίου συντελεστού φορολογίας, που θα αποτελούσε μεγάλη τομή στο φορολογικό μας σύστημα. Αν το είχε αποτολμήσει, πιθανότατα θα είχε αποφευχθεί η δημοσιονομική εκτροπή: την εποχή εκείνη η χώρα είχε ένα ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της τάξεως των 200 δις ευρώ ετησίως. Αυτό σήμαινε ότι περίπου ανάλογο ήταν και το εθνικό εισόδημα. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι το κράτος κατόρθωνε με ένα τέτοιο σύστημα να εισπράττει ως φόρο εισοδήματος όχι το 15%, αλλά το 10% του εθνικού εισοδήματος, θα εισέπραττε περί τα 20 δις ετησίως. Ενώ με το ισχύον σύστημα, τα συνολικά έσοδά του από την φορολογία φυσικών προσώπων ουδέποτε ξεπέρασαν τα 12 δις ευρώ. Αιτία είναι η τεράστια φοροδιαφυγή που υπάρχει και τώρα.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι τόσο εκτεταμένη η φοροδιαφυγή στην χώρα μας είναι το ύψος της φορολογίας. Όπως επίσης έχουμε τονίσει, αν κάποιος φορολογούμενος πραγματοποιεί από την εργασία του ατομικό εισόδημα 100 χιλιάδων ευρώ ετησίως, καλείται να πληρώνει στην εφορία (μαζί με την έκτακτη εισφορά) περί τις 36 χιλιάδες. Και καλείται να μοιρασθεί με την εφορία κάθε πρόσθετο ευρώ που πραγματοποιεί πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ετησίως. 'Αραγε σε ποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος ισχύει συντελεστής φόρου της τάξεως του 50% (45% φόρος κλίμακας συν 4% έκτακτη εισφορά) για εισόδημα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ; Σε κανένα.
Κίνητρο φοροδιαφυγής
Όταν οι συντελεστές φορολογίας είναι τόσο υψηλοί, αυτό συνιστά πρόσθετο κίνητρο φοροδιαφυγής. Πολλώ μάλλον αφού είναι τόσο υψηλοί, ακριβώς για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων λόγω της φοροδιαφυγής! Πρόκειται για έναν απίστευτο φαύλο κύκλο.
Στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 30% του εθνικού εισοδήματος. Και επειδή το δημόσιο έχει τεράστιες απώλειες εσόδων, αντί να διορθώσει το άδικο φορολογικό σύστημα που είναι υπαίτιο για την φοροδιαφυγή, αυξάνει ακόμη περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές και επαυξάνει τα βάρη των ειλικρινών φορολογούμενων, με αποτέλεσμα να ωθεί και αυτούς προς την φοροδιαφυγή!
Το φαύλο αυτό σύστημα πρέπει να αλλάξει με την μέθοδο του Γόρδιου Δεσμού. Να καταργηθεί δια μιας και να αντικατασταθεί με ένα φορολογικό σύστημα τόσο απλό και δίκαιο, ώστε να μπορεί να εμπνέει τον σεβασμό των πολιτών. Και παράλληλα, να προβλέπει δρακόντειες ποινές για τους φοροφυγάδες. Ένα τέτοιο σύστημα είναι ο ενιαίος χαμηλός συντελεστής φορολογίας, έστω με έναν δεύτερο συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα. Ο κ. Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να κάνει μεγάλες τομές. Ας κάνει και την φορολογική τομή.

της "Εστίας"
Η
«Εστία» είναι ιστορική φιλελεύθερη-συντηρητική ελληνική εφημερίδα

www.ppol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: