Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Λονδίνο 2012: Oικονομική κρίση και ελληνικός κλασσικός αθλητισμός


Την Παρασκευή 27 Ιουλίου αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο. Οι συμμετοχές θα είναι από 205 χώρες και η ελληνική συμμετοχή φιγουράρει στην 22η θέση από άποψη μεγέθους. Συγκριτικά με τα δεδομένα της περασμένης 20ετίας είναι μια από τις πιο μικρές συμμετοχές που έχουμε στείλει. Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης; Μάλλον όχι λέει στο tvxs o γνωστός αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής που σημειώνει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στον ελληνικό κλασσικό αθλητισμό θα εμφανισθούν στους Ολυμπιακούς του Ρίο, το 2016.

Από το 2004 και μετά φαίνεται πως η Ελλάδα ακολουθεί στον τομέα του κλασσικού αθλητισμού μια φθίνουσα πορεία. Το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης η ελληνική συμμετοχή επιστρέφει στην Ελλάδα με δυο χρυσά μετάλλια, που φορούν στο λαιμό τους ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου.

Το 1996, στην Ατλάντα, τα χρυσά μετάλλια διπλασιάζονται και η Ελλάδα κερδίζει και 4 αργυρά. Η άρση βαρών φαίνεται να γίνεται το εθνικό μας άθλημα καθώς τα 2 χρυσά είναι του Πύρρου Δήμα και του Ακάκιου Κακιασβίλη. Τα τρία από τα τέσσερα αργυρά μετάλλια αφορούν επίσης το συγκεκριμένο άθλημα (Σαμπάνης, Λεωνίδης, Κόκκας). Το τέταρτο αργυρό το κέρδισε η Νίκη Μπακογιάννη στο άλμα εις ύψος ενώ τα δυο χρυσά ο Νίκος Κακλαμανάκης και ο Ιωάννης Μελισσανίδης.

Το 2000 οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται στο Σίδνεϋ. Η εξαιρετική αθλητική πορεία της Ελλάδας συνεχίζεται καθώς τα μετάλλια είναι 13 (4 χρυσά, 6 αργυρά, και 3 χάλκινα).

Με αυτό το ιστορικό υπόβαθρο επιτυχιών φτάνει η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 2004. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 441 αθλητές (αριθμός ρεκόρ για τα εθνικά δεδομένα, αν σκεφθεί κανείς ότι στους Αγώνες του 1896 αποτελούνταν από 240 αθλητές). Θα πρέπει εδώ, βέβαια, να συνεκτιμήσουμε ότι η Ελλάδα ως χώρα φιλοξενίας όφειλε να έχει ομάδα για κάθε ένα άθλημα. Τα μετάλλια που κερδίζουν οι Έλληνες αθλητές είναι 16, εκ των οποίων 6 χρυσά, 6 αργυρά και 4 χάλκινα. Ο θεσμός τελειώνει και όλος ο κόσμος μιλάει για την Αθήνα ου 2004. "Ο προσανατολισμός τότε ήταν από χρόνια σταμμένος στους Ολυμπιακούς. Για αυτό είχαμε τέτοια αποτελέσματα", επισήμανε στο tvxs.gr ο αθλητικογράφος, Βασίλης Σκουντής.

Αμέσως μετά, όμως, έρχονται στο προσκήνιο τα οικονομικά προβλήματα και η επίρριψη ευθυνών για το κόστος των Αγώνων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ξαφνικά, εν μια νυκτί, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, η αίγλη που κέρδισε η Αθήνα του 2004 εξαφανίζεται.
Με τα δεδομένα αυτά, προσγειώνεται τέσσερα χρόνια αργότερα η ελληνική αποστολή στο Πεκίνο, αποτελούμενη από 156 αθλητές. Εκεί ο ελληνικός αθλητισμός διακρίνεται με μόνο 4 μετάλλια εκ των οποίων κανένα χρυσό. Η απογοήτευση μετά τα πρωτεία των προηγούμενων διοργανώσεων είναι μεγάλη, και δεν μπορεί να αποτελέσει το αποκούμπι μιας χώρας που έρχεται αντιμέτωπη με μια παγκόσμια οικονομική κρίση.
Για το Λονδίνο του 2012 έφυγαν από το Ελ. Βενιζέλος 105 αθλητές, που θα αγωνιστούν σε 20 αθλήματα. Οι αθλητές προπονήθηκαν μέσα σε ένα καθεστώς περικοπών ακόμη και στον αθλητικό τομέα. Μέχρι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι εμφανές ότι έχουν παραμεληθεί.
Αλλά το ερώτημα που εγείρεται εδώ είναι εάν η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τον ελληνικό κλασσικό αθλητισμό σε σημείο χωρίς επιστροφή. Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι από το 2004 και μετά η αθλητική πορεία της Ελλάδας δεν συνεχίζει να ακολουθεί τον χρυσό ανοδικό δρόμο των προηγούμενων ετών.
Ο Βασίλης Σκουντής μας έκανε σαφές ότι το μέγεθος της ελληνικής συμμετοχής δεν έχει να κάνει με την οικονομική κρίση.
"Η κρίση έχει παίξει έναν ρόλο, όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό των αθλητών (λόγω περικοπών), αλλά οι συνέπειές της δεν θα φανούν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Τότε θα δούμε πως έχει επηρεαστεί ο αθλητισμός καθώς θα αγωνιστεί μια νέα γενιά αθλητών που θα έχουν αρχίσει να προπονούνται εν καιρώ κρίσης".
Σύμφωνα με τον κ. Σκουντή, οι αθλητές έχουν προπονηθεί και θα πρέπει να αναμένουμε διακρίσεις, ίσως όχι βέβαια στα ποσοτικά επίπεδα του 2004.
Οι αποτυχίες - αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι - στο Πεκίνο το 2008, σύμφωνα με τον αθλητικογράφο έχουν να κάνουν με την αποχώρηση από τον αθλητικό κόσμο πολλών σπουδαίων ονομάτων από διάφορους χώρους, όπως της άρσης βαρών, της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας. "Αποσύρθηκαν γενιές αθλητών, κυρίως λόγω ηλικίας", εξηγεί ο Βασίλης Σκουντής.
"Μια μικρή συμμετοχή εξαιτίας αδυναμίας πρόκρισης των υπολοίπων δεν σημαίνει το τέλος του κλασσικού αθλητισμού στην Ελλάδα", τονίσε ο κ. Σκουντής.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: