Από τη γνωστή δεξαμενή των μισθών, των συντάξεων και των εφάπαξ θα αντληθεί και πάλι ένα μεγάλο μέρος των μέτρων 11,5 δις ευρώ που καλείται να πάρει η κυβέρνηση. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη νέα σύσκεψη που θα έχουν τη Δευτέρα οι τρεις αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επισπεύσει τη λήψη μέτρων τα οποία προορίζονταν για να ληφθούν σε βάθος διετίας, προκειμένου να δείξει έμπρακτα την αποφασιστικότητά της στην τρόικα. Μια «αποφασιστικότητα» που καλούνται, όμως, να πληρώσουν και πάλι οι έχοντες λίγα.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση του εφάπαξ σε ποσοστό μέχρι και 40%. Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους. Επίσης, προβλέπονται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να καταργηθεί τελείως ο ήδη πετσοκομμένος 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα χάσουν κατ' ελάχιστο 1.000 ευρώ, δηλαδή τα 500 ευρώ του Δώρου Χριστουγέννων, 250 ευρώ του Δώρου Πάσχα και 250 ευρώ του επιδόματος αδείας. Την ίδια στιγμή θα προέκυπτε ετήσιο όφελος 700 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση θα προτείνει στην τρόικα σειρά από ισοδύναμα μέτρα. Σε περίπτωση αυτά απορριφθούν, τότε οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου.
Σχεδιάζεται, επίσης, η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης και πρόταση κλιμακωτών περικοπών 5% για όλες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανών 880 εκατ. ευρώ.
Υπάρχει και σκέψη οι περικοπές να γίνουν στις συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω και όχι από τα 1.000 ευρώ και άνω, αλλά στην περίπτωση αυτή το δημοσιονομικό όφελος μειώνεται κατά 214 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαφόν στις συντάξεις, υπάρχει σκέψη να μην πέσει στις 2.200 ευρώ, αλλά να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, η αποδοτικότητα του μέτρου περιορίζεται από τα 1,484 δισ. ευρώ στα 815 εκατ. ευρώ.
Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της επιβολής πλαφόν 1.500 ευρω σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης, αν και αρχικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν υιοθετούσαν τη σχετική πρόταση του ΚΕΠΕ. Ακόμη, εξετάσθηκε η επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Η κυβέρνηση συζητά επίσης την επίσπευση της εφαρμογής του «ψαλιδίσματος» των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων πρόνοιας με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο του 2013-2014 αλλά που τώρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.
www.eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου