Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Κριτική του Σπύρου Κοτσάφτη στην εφημερίδα "Τα νέα του Αιτωλικού για το βιβλίο "ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ" της Κατερίνας Σχισμένου

Πρόκειται για ένα αστερισμό από πρόσωπα. Πρόσωπα που σμίλεψαν με την ζωή τους τον τόπο, τον τόπο που τα γέννησε. Ένα τόπο που δεν ήταν, αλλά ούτε κι έμεινε … αμέτοχος στην ύπαρξή τους. Τα «αιχμαλώτισε»! Αιχμαλώτισε τις περιπέτειές τους, τις σκέψεις, τις … «χαρακιές» τους, και μαζί τους, σε μια σχέση αμφίδρομη, … στοιχειώθηκε! Και τώρα πλέον, μιλάνε και διηγούνται τις περιπέτειες της ζωής τους τα… κλειστά παράθυρα. Οι ραμμένες συνειδήσεις. Τα στενά, οι πλατείες, τα μνήματα και τα γεφύρια του τόπου. Την ζωή τους διηγούνται τα δάκρυά τους, που ποτέ δεν έπαψαν να σταλάζουν απ’ τα φύλλα των δέντρων.. Την ψιθυρίζει ο χρόνος καθώς περνάει ανάμεσα σε φυτρωμένα σκαλιά και γερμένες στέγες….

«ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ», οι άνθρωποι και ο τόπος. Δύο μικροί τόμοι, συνολικά 36 διηγήματα, 36 (θα πω) πίνακες ζωγραφικής με πινελιές που σύρονται πότε με ζωηρά και βαθιά χρώματα στο δράμα της ζωής, και πότε με ανάλαφρα σχεδόν διάφανα χρώματα που σηματοδοτούν μια πρόσκαιρη ελπίδα, ή μια πικρή χαρά. Δεκάδες πρόσωπα, δεκάδες χαρακτήρες, ταυτισμένα με άλλες τόσες αξιώσεις, απαγορεύσεις, κανόνες, πρέπει, και πάνω απ’ όλα με το βάρβαρο της ανθρώπινης κοινωνίας, καρφωμένα - με λέξεις και εικόνες - στο σταυρό της εποχής και του τόπου. Αλληλένδετα, όλα σ’ ένα καμβά, συνθέτουν τη ζωή των πρωταγωνιστών και τη «μορφή» του τόπου: την άγρια αλλά και την ευαίσθητη. Το «στοιχείωμα» δίνεται, από την συγγραφέα Κατερίνα Σχισμένου, με υπομονή και επιμονή, απλά και στεγνά, χωρίς φιλολογικές περικοκλάδες, με ένα ύφος γραφής δωρικό, χωρίς όμως να υστερεί, εκεί που πρέπει, το «δάκρυ» του λυρισμού. Δύο μικροί τόμοι, 36 κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους που τις «είδα» και διάβασα, σε ένα βράδυ.

Η συγγραφέας κ. Κατερίνα Σχισμένου γεννήθηκε στην Άρτα, μεγάλωσε και σπούδασε στο Βερολίνο, γερμανική γλώσσα, ψυχολογία, φιλοσοφία. Ασχολείται με τη μετάφραση, τα πολιτιστικά δρώμενα και την αρθρογραφία σε περιοδικά και εφημερίδες.

Η Ήπειρος είναι η πατρίδα της, ο τόπος που γεννήθηκε, ζει και λατρεύει. Είναι ο τόπος που «ψάχνει» και ερευνά. Ένας τόπος «κλειστός», γεμάτος «υπόγειες διαδρομές», κελάρια με σφραγισμένα μυστικά, και σπηλιές με κρυμμένα «εικονίσματα». Απ’ αυτές τις αραχνιασμένες γωνιές, και τις «σιωπές» των ανθρώπων, με υπομονή και επιμονή έφερε στην επιφάνεια 36 χαρακτηριστικές περιπέτειες – αυτοτελή διηγήματα με τίτλο «Στοιχειωμένη Ήπειρος» από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ. (www.pigi.gr ) τηλ.2110 126 900. (Υ.Γ. Ευχαριστώ την κ. Σχισμένου για την αποστολή του έργου της). Σ. Κοτσάφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: