Η γνώση της ιστορίας του τόπου μας εκτός από ηθικό χρέος είναι και μέσο αυτοπροσδιορισμού και συγκρότησης ταυτότητας.
Σήμερα στη Νέα Κερασούντα, μία κοινότητα που πριν από περίπου 100 χρόνια εγκαταστάθηκαν Έλληνες που εκδιώχτηκαν από την Μικρά Ασία, διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, εκδήλωση που είχε ως στόχο την προβολή του Κάστρου Ρωγών και της ιστορίας του αλλά και την ανάδειξη μίας εμβληματικής προσωπικότητας της ελληνικής Ιστορίας, του εθνομάρτυρα Επισκόπου Ρωγών & Κοζύλης Ιωσήφ.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κοινότητα Νέας Κερασούντας σε συνεργασία την ιδιαίτερα δραστήρια Επιτροπή ‘Πρέβεζα Ιστορία -Πολιτισμός –Περιβάλλον’ και με τη συμμετοχή Πολιτιστικών και Μορφωτικών Συλλόγων απ' όλο το Νομό Πρέβεζας.
Το Κάστρο Ρωγών 'ανέδειξε' σήμερα την Ιστορία του μέσα από τις άκρως ενδιαφέρουσες και καθηλωτικές ομιλίες δύο εξαιρετικών ομιλητών του τ. Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπάκα, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Επισκόπου Ρωγών & Κοζύλης Ιωσήφ και του φιλόλογου -Αρχαιολόγου κ. Χρυσόστομου Καρρά, ο οποίος κατάγεται από τη Νέα Κερασούντα και αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία του Κάστρου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμούς οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Στέργιος Γιαννάκης από τη Ν.Δ. και Κωνσταντίνος Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κα Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργος Τανιμανίδης, ενώ παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, συλλόγων, φορέων, εκπρόσωποι της εκκλησίας και της Αστυνομίας και πλήθος κόσμου.
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος για να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός και επισκέψιμος, ενώ επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησής του με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού.
Όλοι οι ομιλητές έθεσαν στο επίκεντρο την ανάγκη ανάδειξης τόσο του Κάστρου Ρωγών, όσο και όλων των σπουδαίων αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων που υπάρχουν στην περιοχή.
Μετά το πέρας των ομιλιών στο πλάτωμα του λόφου του Κάστρου Ρωγών έγινε, υπό την ψαλμωδία του Εθνικού ύμνου, έπαρση μίας τεράστιας ελληνικής σημαίας εμβαδού 160 τ.μ., ενώ τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων χόρεψαν παραδοσιακά και ποντιακά τραγούδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκαν θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Επισκόπου Ιωσήφ, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην έξοδο του Μεσολογγίου και ξεχώρισε για τη φιλανθρωπική, εκκλησιαστική και αγωνιστική του δράση.
Τα θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία της εκδήλωσης ανήκουν αναμφίβολα στον πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Κερασούντας κ. Δημήτριο Καραβασιλείου, στα μέλη της Επιτροπής Πρέβεζα -Ιστορία-Πολιτισμός Περιβάλλον, στους δύο εξαιρετικούς ομιλητές, στα μέλη των συλλόγων που έδωσαν μοναδικό χρώμα στην εκδήλωση και βέβαια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της.
Υ.Γ.1.Σύμφωνα με πληροφορίες του ROMIANEWS για τον εθνομάρτυρα Επίσκοπο Ρωγών & Κοζύλης Ιωσήφ η προηγούμενη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί το 1972 από την Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης με πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτου, λόγιου και κληρικού Φιλαρέτου Βιτάλου εξ Σίφνου, επί τη ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Τότε έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας για τον εθνομάρτυρα Ιωσήφ Ρωγών.
Υ.Γ.2. Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υπάρχει μελέτη ύψους 2.500.000 ευρώ για ανασκαφές, αναστηλώσεις , ανάδειξη και φωτισμό του Κάστρου των Ρωγών. Η μελέτη έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και 15 χρόνια τώρα σαπίζει στα συρτάρια. Το ερώτημα είναι τι ενέργειες έχουν γίνει από τους βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Ηπείρου!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου