Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Πειραιά τίμησε την 110η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων


Εκδηλώσεις για την 110η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων πραγματοποίησε ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στον Πειραιά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια ο Αντιστράτηγος ε.α Αγγελής Μαργέλης εκφώνησε λόγο για τον ηρωικό Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου, χάρη στην παράτολμη κίνηση του οποίου τα Ιωάννινα παραδόθηκαν από τον Εσάτ Πασά στον Ελληνικό Στρατό στις 21 Φεβρουαρίου 1913.

Ο κ. Μαργέλης προσκάλεσε τους Ηπειρώτες να παραστούν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις αρχές Ιουλίου στη μνήμη του Ιωάννη Βελισσαρίου στην Κύμη Ευβοίας, τόπο καταγωγής του θρυλικού στρατιωτικού, τον οποίο ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, μετά τον ηρωικό θάνατο του στην Κρέσνα της Βουλγαρίας κατά το Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο αποκάλεσε “Ήρωα των Ηρώων”.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ συνεχάρη τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιώς για την διατήρηση της ηπειρωτικής παράδοσης και την μεταλαμπάδευση των ζώπυρων του Γένους, τονίζοντας την ανάγκη ανύψωσης του εθνικού φρονήματος μας, σε μία εποχή πνευματικής υποθερμίας, με την απόδοση τιμών στη μνήμη των εθνικών μας ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα τελετών του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς (ΗΣΠ) Κωνσταντίνος Μάτσιας.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του χορευτικού τμήματος του ΗΣΠ Χρήστος Δημητρίου ανέγνωσε το ιστορικό της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή των Κρητών στον Αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από την Ήπειρο.

Ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς με την σημερινή εκδήλωση αποτίει τον ελάχιστο φόρο τιμής στους Ήρωες που με αυτοθυσία έδωσαν το αίμα τους, πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας, της ομοψυχίας και της αγάπης για την πατρίδα. Ιδανικά τα οποία ο σύνδεσμος μας με την δράση του προβάλλει, αναδεικνύει και μεταλαμπαδεύει από γενιά σε γενιά”, τόνισε ο κ. Δημητρίου, απαγγέλοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του το ποίημα “Τα πήραμε τα Γιάννενα”, για να ευχηθεί στο τέλος “Χρόνια πολλά Γιάννενα, χρόνια πολλά Ελλάδα!”.

Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας Δωδώνης Ιωαννίνων Δημήτριου Δήμου, ο οποίος σε κλίμα συγκίνησης ερμήνευσε τραγούδι για την Απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Τέλος παρατέθηκε στους παρευρισκόμενους κέρασμα με παραδοσιακά ηπειρώτικα εδέσματα.

Στις εκδηλώσεις, έντονη ήταν η παρουσία της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια”, με τιμητικό άγημα και αντιπροσωπεία του Διοικητικού της Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόδωρο Τσόντο, του οποίου οι πρόγονοι πολέμησαν στους Αγώνες για την Απελευθέρωση της ενιαίας Ηπείρου.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν το “παρών”, οι βουλευτές Α΄ Πειραιά Γιάννης Μελάς και Β΄ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης και Φωτεινή Μπακαδήμα. Εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος παρευρέθηκαν η Α΄ Αντιπρόεδρος Μαρίκα Γκόνη και ο Ειδικός Γραμματέας Χριστόφορος Ευθυμίου. Από την Αδελφότητα Μουσιωτίτσας, παρέστη ο πρόεδρος Πέτρος Παππάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια: