Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Θρήνος για τον Δήμαρχο

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Τα Γιάννενα θρηνούν τον Μωυσή Ελισάφ τον Δήμαρχό τους μια ξεχωριστή μορφή για την πόλη, για την Ελλάδα και για τον Εβραϊκό  Ελληνισμό.                                                                

 Καθόταν στην καρέκλα που καθήσαν βαριά ονόματα στον θώκο αυτό, από τον τελευταίο Τούρκο δήμαρχο τον Γιαγιάμπεη και άλλα βαριά ονόματα του Βλαχείδητου Πυρσινέλλα, του Φρόντζου, του Φίλιου, του Μπέκα.    Και ένα μεγάλο μπράβο στους Γιαννιώτες που τον τιμήσανε με την ψήφο τους χωρίς φυλετικές διακρίσεις αποφεύγοντας το ρητό [ πας μη χριστιανός μη Έλλην ].

Θα αναφερθώ σε έναν διάλογο που άκουσα σε έναν καφενέ  εκεί στην Καλούτσιανη. Καλά θα ψηφίσεις Εβραίο για Δήμαρχο χάθηκαν οι δικοί μας? Α έτσι του απαντά ο άλλος, εσύ όταν ήσουν άρρωστος σε αυτόν δε πήγες να σε γιατρέψει, τότε δεν σε πείραξε ότι ήταν Εβραίος.  Γιατί όταν ο πεθερός σου που τον κυνήγαγε η τράπεζα να του πάρει το σπίτι σε Εβραίο δεν πήγε και δανείστηκες?

    Τότε μου ήρθε στο μυαλό ο πρώτος Συνταγματάρχη που έπεσε το Σαράντα ο Μαρδοχαίος Φριζής που δυστυχώς καμία αναφορά δεν γίνεται για αυτόν τον ήρωα, ίσως να είναι στο σκεπτικό του συνομιλητή στον καφενέ.  Και όπως γράφει και ο Ραφαήλ Μούση όταν τα Γιάννενα το 1913 ενσωματώθηκαν στην ελεύθερη Ελλάδα, το Εβραϊκό στοιχείο ήταν Ελληνόφωνο με καθαρά ελληνική συνείδηση και για αυτό ποτέ δεν τους πέρασε ποτέ από τον νού ότι οι Γερμανοί δεν θα κάνουν τα εγκλήματα που κάναν στη Θεσσαλονίκη. Εμείς είμαστε ΄Ελληνες και δεν θα μας πειράξουν, όχι όπως οι Σεφαραδίτες απο τον βορρά έλεγαν. Δυστυχώς την 25 Μαρτίου του σαράντα τέσσερα έγινε το μεγάλο μακελειό, 2000 χιλιάδες εκεί τους συγκέντρωσαν στην πλατεία Μαβίλη και δεν το πιστεύανε, πήραν τον δρόμο για τα κρεματόρια, μόνο περίπου πενήντα άτομα απέμειναν, ανάμεσα σε αυτούς και η οικογένεια Ελισάφ. 

Με πολύ αγώνα μαζί με τις άλλες ασχολίες του και αυτή της Ισραηλινής κοινότητας. Το σκεπτικό του ήταν να κινητοποιήσουμε όλους ανά τη γη Ρωμανιώτες. Φανταστείτε τι σκέφτηκε αυτός ο οραματιστής πατριώτης και επιστήμονα,ς προβολή σε όλο τον κόσμο και με φοβερά οφέλη να γίνονται συναγωγές στα Γιάννενα και να γνωρίσουνε όλοι οι εβραίοι Ρωμανιώτες την πατρίδα αυτού του χαρισματικού ανθρώπου.  

Πάντοτε έτρεφα μεγάλη εκτίμηση  γενικά στους Εβραίους για τα κοφτερά τους μυαλά, για την προκοπή τους, για την μεγάλη συμμετοχή στο εμπόριο, στους αγώνες της πατρίδα μας και τώρα με τον φιλοπάτρη δήμαρχο της πόλης μας. Εύχομαι να αναπληρωθεί το κενό που αφήνει ο Μωυσής Ελισάφ, η μνήμη του θα μας ακολουθεί για πάντα ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει

 Μερικές πληροφορίες άντλησα από την εφημερίδα καθημερινή σε ένα άρθρο του Ραφαήλ Μουσή



Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: