Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Ποιοι πήραν τα 86 εκ. ευρώ για ζωοτροφές ρωτά η ΠΕΚ, 14 Μαρτίου πανελλαδική διαμαρτυρία

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε άλλη μια κακή πληρωμή, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Κύρτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), αναφερόμενος στην πρόσφατη πληρωμή για τις ζωοτροφές.

Και προσθέτει: «Όπως έγινε και στην προηγούμενη πληρωμή του 2% είχαμε πολλά λάθη και χιλιάδες κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν την ενίσχυση. Έχουν τα στοιχεία με τις παραδόσεις γάλακτος στο Άρτεμη και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα χρησιμοποιούν. Πολλοί φαίνεται ότι δεν έχουν τζίρο και μιλάμε για κτηνοτρόφους που παραδίνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Οι νέοι κτηνοτρόφοι (επιλεγμένοι προγραμμάτων) απέξω και πολλοί άλλοι κτηνοτρόφοι απλήρωτοι. Όσοι ήταν σε έλεγχο επίσης δεν πήραν τα χρήματα.

Τελικά που πήγαν τα 86 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ ότι χορηγήθηκαν στην πρόσφατη πληρωμή της Παρασκευής (3/2).

Όλες οι πληρωμές προς τους κτηνοτρόφους έχουν προβλήματα (ακόμη και η εξισωτική). Είμαι στη Βέροια και με την τεχνική λύση μου έδωσαν βοσκότοπο στην Αργολίδα. Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης καθυστερούν. Ο υπουργός κωφεύει και μας αποφεύγει. Λυπούμαστε και διαμαρτυρόμαστε και για αυτό.

Η κτηνοτροφία και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας καθημερινά φθίνει. Η κτηνοτροφία καταστρέφεται. Δεν υπάρχουν λύσεις στο υψηλό κόστος παραγωγής, το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και δεν λύνεται με επιδοτήσεις φτώχειας (επιδόματα).

Καθημερινά αφανίζονται κοπάδια, οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν, οι εργάτες γης μας εγκατέλειψαν.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών και να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις.

Ορίζουμε την 14η Μαρτίου, ημέρα Τρίτη, ως ημέρα πανελλαδικής κτηνοτροφικής διαμαρτυρίας και καλούμε τους κτηνοτρόφους να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους σεισμόπληκτους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα τους».

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: