Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Αρπάζουν παράνομα την περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και κάνουν τουριστικές επενδύσεις!

Δεν φτάνει που δεν αποδίδεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η περιουσίας της, παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που τη δικαιώνουν, την αρπάζει κιόλας, κυρίως  παραθαλάσσια φιλέτα,  παράνομα το Αλβανικό κράτος και την παραχωρεί σε ιδιώτες για επιχειρηματική εκμετάλλευση, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Και με αυτό τον τρόπο εμφανίζει όχι μόνο αυταρχική συμπεριφορά και καταπάτηση της νομιμότητας, αλλά και περιφρόνηση των πιστών, καθώς και αγνωμοσύνη απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, αυτή την προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, που τα τελευταία τριάντα χρόνια βοήθησε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αλβανίας με έργα υποδομής και συμβάλλοντας στην ειρηνική συνύπαρξη του λαού, όσο κανείς άλλος. 

Επειδή το ποτήρι ξεχείλισε, το γεγονός καταγγέλθηκε από το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, την εφημερίδα "Ανάσταση" με πρωτοσέλιδο άρθρο και η Ορθόδοξη Κοινότητα στη γειτονική χώρα είναι ανάστατη από τις μεθοδεύσεις.

Αναφέρονται τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, αυτές των Μονών του Αγίου Γεωργίου στη χερσόνησο των Εξαμιλίων (απέναντι από την Κέρκυρα), της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κακομιά και των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες.

Χαρακτηριστικότερη και πιο προκλητική είναι αυτή της Μονής του Αγίου Γεωργίου, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Αλβανίας, σε συνεργασία  την Επιτροπή Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας όχι μόνο αρνείται να εγγράψει νόμιμα στο υποθηκοφυλακείο παραθαλάσσιο οικόπεδο, 1200 στρεμμάτων, που αποδεδειγμένα ανήκει στη Μονή, αλλά το διαθέτει σε όμιλο επιχειρήσεων για τουριστική αξιοποίηση.

Και έτσι εμφανίζεται άλλος "ιδιοκτήτης" και όχι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο, για το οποίο υπάρχουν έγγραφα και έχουν γίνει εκ μέρους της όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την κατοχύρωσή του.

Εξάλλου στο χωριό Δρυμάδες παραβιάζεται ιδιοκτησία της Μονής Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μέσα στο αγρόκτημά της, με την κάλυψη των αλβανικών αρχών και του δήμου Χειμμάρας, όπου κτίστηκε αυθαίρετα οικοδομή.

Και αυτό, παρότι η Μονή είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό μνημείο. 

Είναι ένα θέμα, που εκκρεμεί από το 2003, δηλαδή εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια. 

Σε κοντινή απόσταση από το παράνομο κτίσμα, έχει καταστραφεί και ένα μικρό παρεκκλήσι, το οποίο και αποτελεί μέρος του κτήματος της μονής.

Επίσης, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί ιστορικό μνημείο και απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομής στην περιοχή.

Επιπλέον, η κυριότητα του κτήματος της Μονής, συνολικής έκταση 85.000 τ.μ., έχει αναγνωριστεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας (με αριθμό 3290 και ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1994), αλλά επί 27 χρόνια το κτηματολόγιο Αυλώνας, αρνείται να το εγγράψει. 

Το ίδιο συμβαίνει και με έκταση 40.000 τ.μ στην ιστορική μονή της Κακομιάς, η οποία είναι παραθαλάσσια. 

Εξάλλου επί 30 χρόνια παρακρατείται συνολικά   περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας (γη, ναοί, μονές, εικόνες, λατρευτικά αντικείμενα, ιερά λείψανα, αρχεία).

Δημεύτηκε απ' το κράτος αυθαίρετα κατά την περίοδο του αθεϊστικού κομουνιστικού διωγμού. Εξάλλου κειμήλια είναι στοιβαγμένα σε αποθήκες, ενώ κάποιες εικόνες περιλαμβάνονται σε εκθέσεις, χωρίς καν να αναφέρεται ο χαρακτηρισμός τους ως "Ορθόδοξες".

Οι βυζαντινής τεχνοτροπίας εκκλησιαστικές εικόνες εμφανίζονται ως εικόνες μεσαιωνικής τεχνοτροπίας.

Παρότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, που αναγνωρίζουν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας την ιδιοκτησία σε όλες τις εκκλησίες, εδώ και πολλά χρόνια οι διαδικασίες "σκοντάφτουν" στην "Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών", η οποία δεν εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις.

Προβλέπεται πως κάθε δικαιούχος, εκτός από τα δικαστήρια, θα πρέπει να αποδείξει και στη συγκεκριμένη Επιτροπή ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεν πείθεται και δεν αποδέχεται ότι οι ναοί ανήκουν στην Εκκλησία της Αλβανίας!

Μια από τις εκκλησίες, που δεν είχε επιστραφεί, ο ναός του αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες, κατεδαφίστηκε στις 26 Αυγούστου του 2015 από της αλβανικές υπηρεσίες με σκοπό τον χωροταξικό ανασχεδιασμό.

Στο μεταξύ από το αλβανικό υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπονται κατά καιρούς διαφημιστικά γυρίσματα  εντός Ναών και Μονών, που βεβηλώνουν και προσβάλλουν την πίστη των Ορθοδόξων πιστών.

Η Αλβανική πλευρά αγνοεί επίμονα το αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας να εφαρμοστεί η συμφωνία, που ψηφίστηκε από το αλβανικό κοινοβούλιο ως νόμος, ανάμεσα σ' αυτή και το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας, και διευθετεί το περιουσιακό θέμα.

Χωρίς άλλες καθυστερήσεις και προσχήματα, είναι ανάγκη να επιστραφεί η περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, γιατί αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στα δικαιώματα των Ορθοδόξων, αλλά και στο δίκαιο, που τώρα παραβιάζεται κατάφορα.  


https://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: