Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Επιχείρηση σωτηρίας για τ’ άγρια άλογα στα βουνά του Σουλίου

Μία διαφορετική επιχείρηση οργάνωσε αυτό το Σαββατοκύριακο η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου. Επιχείρηση σωτηρίας για τα περήφανα, άγρια άλογα, που ζουν στα βουνά του Σουλίου.

Οι πηγές στέρεψαν, οι ομβροδεξαμενές άδειασαν κι ένα κοπάδι από αυτά, περίπου ογδόντα, διψασμένο και ταλαιπωρημένο βρισκόταν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Δημοτικής Ενότητας Σελλών, του Δήμου Δωδώνης.

Κάτοικοι του χωριού ήταν αυτοί που πρώτοι ευαισθητοποιήθηκαν και απευθύνθηκαν στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος κινητοποίησε τον μηχανισμό του και τέσσερις υδροφόρες μετέφεραν νερό το Σάββατο και την Κυριακή προκειμένου να σωθούν τα άγρια άλογαΤο ίδιο θα γίνει και τις επόμενες ημέρες εφόσον χρειαστεί. Ο κ. Μαυρογιώργος μάλιστα ζητά από τους κατοίκους όλης της Ηπείρου άμεση ενημέρωση για ανάλογες περιπτώσεις ώστε να μην κινδυνεύσει κανένα είδος πανίδας.

Τα άγρια άλογα στα βουνά του Σουλίου είχαν αποδεκατιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το δριμύ ψύχος του χειμώνα και την έλλειψη τροφής.

Μετά από τις άμεσες ενέργειες που είχαν γίνει σώθηκαν τελικά περίπου πενήντα από αυτά.

Στην πορεία ο αριθμός τους αυξήθηκε.

Κινούνται σε κοπάδια στα βουνά του Σουλίου και συχνά φτάνουν μέχρι τις παρυφές των χωριών.

Τα άγρια άλογα του Σουλίου ανήκουν στη φυλή της Πίνδου, που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική του ορεινού τοπίου

Είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους πριν από πολλές δεκαετίες και έμαθαν να επιβιώνουν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Σιγά σιγά πέρασαν από το καθεστώς εξημέρωσης σε ημιάγρια κατάσταση και σήμερα είναι εντελώς άγρια.

Απετάλωτα και αγέρωχα αποτελούν το καμάρι των βουνών.. Η σωτηρία τους υποχρέωση όλων.

https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: