Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Δράσεις Ορειβατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανίων (Ο. Π. Σ. Π.) Δήμου Ζηρού

 

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Αθανάσιος Δημ. Στράτης.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ορειβατικού Συλλόγου Πλατανίων, προγραμματίζονται οι παρακάτω πεζοπορικές διαδρομές, για την όσο το δυνατόν καλλίτερη γνωριμία με την περιοχή του χωριού. Γνωριμία με τις ομορφιές της φύσης, τα τοπία, την άγρια και ήμερη πανίδα και χλωρίδα της Λάκκας Σουλίου. 


Διαδρομή πρώτη:

Αναχώρηση την 7η ώρα πρωινή με εκκίνηση από το εικόνισμα του Αγίου Αντωνίου. 

Πεζοπορώντας στην επαρχιακή οδό έως τη θέση Σύνορο. Στη συνέχεια από τον χωματόδρομο προς την Κρανιά και πρίν την Λούτσα Λελοβίτικη, δεξιά ανάβαση από την εκεί χαλιάρα μέχρι το σπήλαιο του Λάβρου. Ξενάγηση στο σπήλαιο με τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. 



Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι μέχρι τη Λούτσα τη Λελοβίτικη και από εκεί Ανατολικά μέχρι τον λόφο του προϊστορικού Κάστρου της Βέλιανης. Ξενάγηση στα υπάρχοντα ερείπια του Κάστρου αρκετής εκτάσεως με ιστορικές αναφορές. 


Επιστροφή στο σημείο εκκίνησης.

Η διαδρομή δεν είναι αρκετά κουραστική.


Διαδρομή δεύτερη:

Αναχώρηση από το οίκημα - έδρα του Συλλόγου (στο γήπεδο Πλατανίων) την 7η ώρα απογευματινή. 

Ανάβαση στη δεξαμενή του υδραγωγείου, πεζοπορία στον οριζόντιο χωματόδρομο μέχρι τη θέση Τρύπα της Μπύρας και ξενάγηση σε αυτή. 


Κατάβαση στα ερείπια του παλιού χωριού (ηλικίας 1500 ετών) και στα πέτρινα αλώνια με ιδιαίτερη σπάνια αρχιτεκτονική (ηλικίας αιώνων).



Επιστροφή στο σημείο εκκίνησης.

Η διαδρομή είναι σχεδόν ομαλή.


Διαδρομή τρίτη:

Αναχώρηση με σημείο εκκίνησης τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου την 7η ώρα απογευματινή. Από τον αγροτικό δρόμο κατηφορίζοντας στη θέση Βακούφκα, ξενάγηση στον υδρόμυλο του Αγίου Αντωνίου και τις γύρω θέσεις. 



Παραποτάμια πορεία μέσω Γλατσιώτια, Ούρζα, Γιάννια, Κούκιες Παπαδήμια κ.λ.π., έως το Λέκκο και ανηφορίζοντας στη θέση Μοναστηριού, από το Παλιοπούσι τερματισμός στον Ιερό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.


Η διαδρομή είναι στο περισσότερο διάστημα ομαλή.



Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι ηλικίας από 9 έως 99 ετών. Να είναι εφοδιασμένοι με μικρά μπουκάλια νερού, καπέλο, μακρύ παντελόνι, γκλίτσα, να φοράνε πάνινα υποδήματα και να έχουν την καλή διάθεση της παρέας.

Στο πρόγραμμα μπορούν να πάρουν μέρος οι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο, οι φίλοι του Συλλόγου, οι χωριανοί, οι Λακκασουλιώτες και όλοι αυτοί που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.


Οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των διαδρομών (μεταξύ 11 και 20 Αυγούστου 2021) θα γνωστοποιηθούν εγκαίρως από το Διοικητικό Συμβούλιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: