Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Ο Νάσιος ο αγνοούμενος....

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Μπόγραδετς 18 Γενάρη   του 1941   ο Νάσιος  ο Τόλιας από τα βλαχοχώρια Αβδέλας Γρεβενών λοχίας του  Ελληνικού   στρατού  βγαίνει  περίπολο με δέκα άντρες. Πέφτουν πάνω σε μια περίπολο  Ιταλών    και αρχίζει το μακελειό,  τους παίρνουν  φαλάγγι  τους μακαρονάδες, οι  δικοί μας τρείς τραυματίες  ο  Δημόπουλος  από τον Πύργο Αλεξάκης  από την Κέρκυρα και ο  Παππαδιώτης από την  Πρέβεζα.Έτσι   στην  ονομαστική του γιορτή έγινε αυτή η μάχη  και μάλιστα  νικηφόρα. 

Στο χωριό μαθεύτηκε για τα ανδραγαθήματα  του Νάσιου   και στην συνθηκολόγηση  τον περιμένανε με ζουρνάδες    νταούλια  και  χάλκινα με αγκαλιές  και φιλιά   η γυναίκα του και τα δυο  παιδιά   του. Δεν άργησε και νάσου και ο   άλλος κατακτητής,   ο  Νάσιος στο βουνό  να πολεμήσει  τον κατακτητή χωρίς να είναι κάπου ταγμένος, κατατάσσετε  στης   δυνάμεις του  ΕΑΜ  ΕΛΛΑΣ,   συμμετέχει παντού ακόμη και στον Γοργοπόταμο.   Και μετά ήρθαν  χρόνια δύσκολα,  πολέμαγε ο   αδερφός  τον αδερφό,  ο Νάσιος  στον  Δημοκρατικό στρατό     δίνει την ύστατη μάχη στο Γράμμο και στο Βίτσι  και αφού ηττάτε ο δημοκρατικός  στρατός  παίρνει το δρόμο για τα ανατολικά κράτη. Στο χωριό βουβαμάρα,   κοίταξε να δείς κατάρα εκεί που θα του απένεμαν τον έπαινο ανδρείας τώρα λιποτάκτης έλεγε ο   μπάρπα Μέλιας κοινοτάρχης του χωριού  τι μπορώ  να κάνω για την γυναίκα του και τα παιδιά  του.  Ο κουνιάδος του πρωτοπαλίκαρο του Ζέρβα στον ΕΔΕΣ,  κάποιο φεγγάρι πέρασε και από εκεί ο  Νάσιος, κανονίζει λοιπόν και  τον περνά σαν θύμα πολέμου και αγνοούμενο,  νάνε καλά ο Πρόεδρος και έβγαλε μια κουτσό  σύνταξη  στην γυναίκα του την Αρτέμω. 

Πέρασε καιρός ο Φέζος  ένας χωριανός ναυτικός έκανε το τελευταίο μπάρκο  εκεί στην Μαύρη Θάλασσα μπαρκάρει  στην Κωστάνζα  ξάφνου εκεί στην προβλήτα ακούει έναν να φωνάζει: -Τόλιας  ε  Νάσιο Τόλια  

-Ωρέ λεει Φέζος  λές να  είναι αυτός  και να τον βγάλαν αγνοούμενο  ας δοκιμάσω. Ωρε Νάσιο Τόλια τσαντάρ  κουμχί [τι κάνεις πως είσαι]

-γκίνη  γκίνη του απαντά.  Πάνε αγκαλιάζονται και τον παίρνει σπίτι του  Κοίταξε να  δεις   βλέπεις  έχω οικογένεια γυναίκα και παιδιά καλλίτερα να μην μάθει τίποτα η Ασημω.  Νε ωρέ  Νάσιο Τολια σου δίνω την μπέσα μου και ένας λόγος παραπάνω που παίρνει μια συνταξούλα η Ασήμω μην την κόψουνε. 

Έρχεται  καιρός, η Ασήμω  στα τελευταία  της, πάει ο Φέζος και λέει στον γιο της Ασήμως τον Κωσταντή.  Άκου Κωσταντή ο Πατέρας σου ζει τον βρήκα στην Κωστάνζα τώρα δεν ξέρω αν πρέπει   να το πεις στην μάνα σου πρωτού πεθάνει.



Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: