Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Αναγκαία η ανασύνταξη και ο ανασχεδιασμός

Εύχομαι από καρδιάς, κουράγιο και καλή δύναμη σε όλους όσους υποφέρουν από την καταστροφή των τελευταίων ημερών.

Καλή δύναμη επίσης στους ηρωικούς πυροσβέστες μας, οι οποίοι για άλλη μια φορά βρέθηκαν στο στόχαστρο των "ειδικών του πληκτρολογίου", αλλά και σε όσους άλλους συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι, ειδικά αυτές τις ημέρες δεν με ενδιαφέρει κανένα κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός, αλλά αποκλειστικά και μόνο η ζωή όλων των έμβιων όντων και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Πιστεύω ότι είναι λάθος να επιχειρήσει κανείς εν θερμώ να αναλύσει τα αίτια αυτής της καταστροφής, αλλά παρόλα αυτά μερικές απλές αλήθειες πρέπει να ειπωθούν.

Σε κάθε οργανισμό, δημόσιο ή ιδιωτικό υπάρχει μια ηγετική ομάδα η οποία σχεδιάζει στρατηγικά και επιχειρησιακά και η οποία βεβαίως φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Εξ ορισμού, όσοι χειρίζονται τα δημόσια οικονομικά πρέπει, τους διαθέσιμους πόρους να τους κατανείμουν έτσι ώστε να επιτύχουν το μέγιστο κοινωνικοοικονομικό όφελος.

Με λίγα λόγια, οι τομείς στους οποίους χορηγείς τα διαθέσιμα χρήματα, δείχνουν και τις προτεραιότητές σου.

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες των ηγετικών ομάδων εδώ και πολλά χρόνια, σας είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω.

Ίσως όμως χρειάζεται να τονίσω που έπρεπε να διατεθούν και δεν διατέθηκαν εδώ και χρόνια κάποιοι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.

1. Δεν διατέθηκαν για να κλείσει η τρύπα των 4.000 κενών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία βεβαίως υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια.

2. Δεν διατέθηκαν για να εκσυγχρονισθεί ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων καθώς τα μισά από αυτά είναι ηλικίας 20 έως 30 ετών.

3. Δεν διατέθηκαν για έργα αντιπυρικής προστασίας, δεδομένου ότι σύμφωνα με την Δασική Υπηρεσία κάθε χρόνο διετίθετο μόνο μικρό μέρος από τα απαιτούμενα κονδύλια.

4. Δεν διατέθηκαν για να αναπληρωθούν ούτε μερικώς τα κενά των δασολόγων οι οποίοι από 1.200 έχουν μειωθεί σταδιακά την τελευταία δεκαετία σε 500.

Από κάθε καταστροφή οφείλουμε να διδασκόμαστε, να ανασυντασσόμαστε, να ανασχεδιάζουμε και να βελτιωνόμαστε.

Ο ανασχεδιασμός πρέπει να βασίζεται σε μια και μόνο κεντρική και εθνική επιλογή και η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την "απόλυτη προστασία του δασικού μας πλούτου".

Απόλυτη προστασία από όποιους επιβουλεύονται τα δάση μας, είτε είναι καταπατητές, είτε είναι οικοπεδοφάγοι, είτε είναι ανατρεπτικά στοιχεία, είτε είναι ψευτοεπενδυτές όπως οι εταιρείες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, είτε οποιοιδήποτε άλλοι.

Παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές για να προχωρήσουμε στον ανασχεδιασμό μπορούμε να αντλήσουμε και από άλλες χώρες, αρκεί βεβαίως να υπάρχει η βούληση εφαρμογής χωρίς να ληφθεί υπόψη το όποιο πολιτικό και μικροπολιτικό κόστος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο καθένας μας, ανάλογα με την νοοτροπία που τον διακρίνει και την θεώρηση των πραγμάτων από την οποία διακατέχεται, ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε καθώς και για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και με ποιον τρόπο.



   Κ ώ ν σ τ α ς    Β α σ ί λ ε ι ο ς
Αντιστράτηγος  Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
                  Δήμου    Ζηρού



Δεν υπάρχουν σχόλια: