Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Παραλία Γάτα στην Πλαταριά Θεσπρωτίας













Η παραλία Γάτα είναι η πρώτη που συναντάτε μετά την Ηγουμενίτσα με κατεύθυνση προς Πλαταριά.
Πρόκειται για μια μικρή πανέμορφη, παραλία που περιβάλλεται από πολύ πράσινο αλλά και απότομους βράχους που την καθιστούν μία από τις πιο γραφικές της περιοχής! Η αμμουδιά αποτελείται από χοντρό βότσαλο και τα νερά της είναι καταγαλανά και καθαρά! Επίσης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα σνακ στις ξαπλώστρες που προσφέρει η γραφική καντίνα που λειτουργεί εκεί.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχει και αρκετό χώρο πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σας.



Αν ψάχνετε φέτος να βρείτε δρόμο που οδηγεί στην παραλία της Γάτας (τοποδείκτης) από το Google Earth, θα ατυχήσετε. Ο δρόμος ανοίχτηκε πολύ πρόσφατα και οι δορυφορικές φωτογραφίες της Google είναι παλιότερες. 















Μέχρι πέρσι σ' αυτήν την παραλία πήγαινε κανείς μόνο πεζός από μονοπάτι ή με σκάφος από τη θάλασσα. Από ό,τι πληροφορήθηκα από τους ντόπιους η τοποθεσία ήταν έτοιμη να παραδοθεί σε πετρελαϊκή εταιρία για να εγκαταστήσει τις δεξαμενές της αλλά την τελευταία στιγμή αυτό αποφεύχθηκε με πρωτοβουλία της τοπικής αρχής και μάλιστα ανοίχτηκε δρόμος ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά. Κάποιοι λένε ότι ακόμα εκκρεμεί η υπόθεση αλλά από τη στιγμή που άρχισε ο κόσμος να πηγαίνει εκεί για μπάνιο το βρίσκω απίθανο να τολμήσουν να την... εξαφανίσουν. Πιστεύω ότι η κίνηση για το άνοιγμα του δρόμου αποδείχτηκε πολύ έξυπνη τελικά.





Λοιπόν για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να προσέξετε ερχόμενοι από Ηγουμενίτσα στο σημείο που στα αριστερά σας υπάρχουν κάποιες σκαμμένες στροφές και εχει δημιουργηθεί ένας χώρος σαν νταμάρι, κάπου εκεί κοντά θα δείτε στο δεξί σας χέρι την παραπάνω πινακίδα που λέει απλά Beach και έχει μια ζωγραφισμένη γάτα.





Η απόσταση από την εθνική είναι πολύ μικρή. Σε ένα λεπτό θα έχετε φτάσει. Ο δρόμος δεν έχει ασφαλτοστρωθεί ακόμα αλλά άκουσα ότι είναι μέσα στα άμεσα σχέδια. Στο τέλους του δρόμου υπάρχει ένα αρκετά ευρύχωρο πλάτωμα - πάρκινγκ που χωράει αρκετά αυτοκίνητα και στην άκρη του προς τη μεριά της θάλασσας μια καντίνα. 




Από την καντίνα κατεβαίνετε 5-6 φαρδιά χωμάτινα "σκαλοπάτια" που συγκρατούνται από κλαδιά δέντρων, μόνο που αυτά έχουν βγει στην επιφάνεια και είναι έτοιμα να σας βάλουν τρικλοποδιά, γι' αυτό προσοχή στο κατέβασμα.

Αυτό που κάνει αυτή την παραλία πολύ συμπαθητική είναι το μικρό της μέγεθος, τα μεγάλα άσπρα βότσαλα (οπτικά εννοώ), τα δέντρα δίπλα της και τα τραπεζάκια στη σκιά των δέντρων.  





Ο καντινιέρης το σκέφτηκε πρακτικά το θέμα. Τα τραπεζάκια με τις καρέκλες καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι οι ξαπλώστρες. Έτσι λοιπόν όπου υπήρχε φυσική σκιά έβαλε μερικά τραπεζοκαθίσματα, ό,τι είχε εύκαιρο από παλιά σιδερένια και πλαστικά μέχρι και ένα ζευγάρι πολυθρόνες από μπαμπού!!  

Όπου δεν υπήρχε σκιά μπήκαν μερικές ομπρέλες αλλά και εδώ με καρέκλες αντί για ξαπλώστρες. Προσέξτε το "τραπεζάκι" που είναι στημένη η ομπρέλα της παρακάτω φωτογραφίας. Έχετε δει πιο πρακτική χρήση για τα "καρούλια" από τα καλώδια της ΔΕΗ;   Τίποτα δεν πάει χαμένο.  





Η παραλία έχει άσπρο χοντρό βότσαλο μέχρι και μέγεθος πατάτας έξω, αλλά και μεγαλύτερα μέσα στο νερό. Τα νερά βαθαίνουν σχετικά ομαλά, δεν είναι ρηχά αλλά φαίνονται πολύ καθαρά. Πιστεύω να πήρατε μια ιδέα. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα μου άρεσε αυτή η μικρή παραλία παρά τα μεγάλα της βότσαλα που δεν είναι και τόσο φιλικά στο περπάτημα όπως η άμμος ή το ψιλό βοτσαλάκι.







Δείτε τα video












Δεν υπάρχουν σχόλια: