Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Σπάει ρεκόρ η τιμή παραγωγού στο ντόπιο αρνάκι γάλακτος εν μέσω θέρους


Καταγράφονται πράξεις έως και 7 ευρώ το κιλό λόγω έλλειψης.
Έλλειψη στα αρνάκια γάλακτος παρατηρείται στην αγορά με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιοχές με υψηλό ζωικό κεφάλαιο, η τιμή παραγωγού για τα ντόπια αμνοερίφια να έχει εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα.
Ενδεικτικά, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αιγοπροβατοτρόφος Θωμάς Στεργιάτος, από το χωριό Καραϊσκάκης Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, γίνονται πράξεις στο νομό ακόμα και στα 7 ευρώ το κιλό και μάλιστα από μικρές μονάδες, καθώς δεν υπάρχει προϊόν στην αγορά.
Στην ίδια περιοχή, μεγάλες και οργανωμένες μονάδες, λένε σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου διαπραγματεύονται ακόμα και σε πιο υψηλές τιμές, δεδομένης της γενικότερης έλλειψης, αφού τα περισσότερα αρνάκια έρχονται το φθινόπωρο.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα από τον κορονοϊό το Πάσχα, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές προς Ιταλία
Στην Λάρισα, τώρα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, η αντίστοιχη τιμή φθάνει τα 5,5 ευρώ το κιλό, εν μέσω όπως μας είπε ο ίδιος ανησυχίας του κτηνοτροφικού κόσμου για την επανεμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού σε μονάδα της Κοζάνης, κρούσμα που λένε οι πληροφορίες ήρθε από τα Σκόπια.
Οι κτηνοτρόφοι που αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα και το 2015 έχουν ως πάγιο αίτημα οι απώλειες από τον καταρροϊκό να αποζημιώνονται μέσω του ΕΛΓΑ.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: