Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Παλαίμαχοι «Πυρσού Γοργομύλου» - παλαίμαχοι «ΓΑΣ Αγροτικού Γυμνοτόπου»: 1-1! ΦΩΤΟ.



Ξανάνιωσαν και ξανάζησαν παλιές δόξες οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, οι κάτοικοι και το γήπεδο της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Πυρσός Γοργομύλου» (έτος ιδρύσεως 1973), στο Γοργόμυλο Πρέβεζας, την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 το απόγευμα, σε ποδοσφαιρικό αγώνα με αντίπαλη την επίσης ιστορική ομάδα και τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της «ΓΑΣ Αγροτικού Γυμνοτόπου»!
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και με τις περισσότερες συμμετοχές στον «Πυρσό», εκπαιδευτικού και πολυβραβευμένου αθλητή-δρομέα μεγάλων αποστάσεων Χρήστου Γάλλιου. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Χρήστος Γάλλιος έκανε διερευνητικές επαφές με άλλους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδος, οι οποίοι και αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση. Με ενθουσιασμό, επίσης, αποδέχθηκε την πρόταση και η αντίπαλη ομάδα, της γειτονικής κοινότητος του Γυμνοτόπου, (έτος ιδρύσεως 1985), που και ως ποδοσφαιρικές ομάδες και ως κοινότητες συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς συγγένειας, φιλίας, καλής γειτονίας και αρμονικής συνεργασίας σε κάθε τομέα.
Λάτρης «του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού» από τα πρώτα παιδικά του χρόνια ο εκπαιδευτικός Χρήστος Γάλλιος, «πήρε επάνω του το θέμα» και με τη δημοτική Σύμβουλο Ζηρού Μαρία Γάλλιου, γεωπόνο, φρόντισαν με εθελοντική εργασία πολλών ημερών για την προετοιμασία του γηπέδου, στο οποίο σημειωτέον είχε να διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας από το 1997! Πολύτιμος αρωγός ο Δήμος Ζηρού, που με χωματουργικό μηχάνημα συνέβαλε αποτελεσματικά σ’ αυτό. Ο Χρήστος και η Μαρία Γάλλιου, ξαδέλφια μεταξύ τους, φρόντισαν και για κάθε άλλη λεπτομέρεια της αθλητικής διοργάνωσης. Χορηγοί των στολών του «Πυρσού», η αλυσίδα καταστημάτων εστίασης «το Κονάκι» (ψησταριές-εστιατόρια, ιδιοκτήτες Δημήτρης Μπέσσας & Σταυρούλα Γάλλιου), που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Επίσης, το «surer market Παπατσίμπας» Φιλιππιάδας προσέφερε εμφιαλωμένο νερό. Χορηγοί του «ΓΑΣ Αγροτικού Γυμνοτόπου» οι: Ασφάλειες Σιαμαντάς Κωνσταντίνος, εμπόριο ποτών Φλώρος Αλέξανδρος, εμπόριο τροφίμων αφοί Παπαβασιλείου, Καφέ Λίμνη Ζηρού Γάκης Σωτήριος.
Ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη των τριών παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του «Πυρσού», Αναστασίου Καλαμίδα, Παναγιώτη Γόγολου και Ελευθερίου Παππά, που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή. Πριν την έναρξη, τούς απενεμήθησαν μετά θάνατον τιμητικά διπλώματα από τον «Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Γοργομύλου οι Άγιοι Απόστολοι». Τιμητικά διπλώματα, επίσης, απενεμήθησαν μετά θάνατον και στους προέδρους-αρχηγούς του «Πυρσού», Χρυσόστομο Τζιανούμη, Λεωνίδα Τατσιώνα και Δημήτρη Καραμπά, καθώς και στους εν ζωή τ. αρχηγούς-προέδρους Γεώργιο Παππά και Χρήστο Παππά.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, που ο τ. αρχηγός-πρόεδρος της ομάδας Γεώργιος Παππάς, μετά την παραλαβή του διπλώματος μίλησε εν συντομία για την κατασκευή του γηπέδου (αρχές δεκαετίας 1980-ημέρα Κυριακή), με χωματουργικό μηχάνημα και με κάθε μυστικότητα, αφού ο χειριστής του δεν είχε εξασφαλίσει την άδεια του ιδιοκτήτη του!
Χαιρετισμό απηύθυναν η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Γάλλιου, ο αρχηγός της ομάδας «Πυρσός» Χρήστος Γάλλιος, ο αρχηγός της ομάδος «ΓΑΣ Αγροτικού Γυμνοτόπου» Γεώργιος Παππάς, οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του «Πολιτιστικού Συλλόγου Γυμνοτόπου Πάτερ Κοσμάς» Βασίλειος και Ευάγγελος Παπαβασιλείου. Όλοι τόνισαν την σημασία του αθλητισμού, του «εύ αγωνίζεσθαι», του εθελοντισμού και της «ισχύος εν τη ενώσει».
Τον ξεχωριστό αυτό ποδοσφαιρικό αγώνα παρακολούθησαν: Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Γάλλιου και Βασίλειος Παπαβασιλείου, ως εκπρόσωποι του Δήμου Ζηρού. Οι Πρόεδροι των δύο Τοπικών Κοινοτήτων Φώτης Βάσιος και Μιλτιάδης Γιαννούλας, Γοργομύλου και Γυμνοτόπου, αντίστοιχαΣύσσωμο το Δ.Σ. του «Πολιτιστικού Συλλόγου Γυμνοτόπου Πάτερ Κοσμάς», υπό τον πρόεδρο Βασίλειο Παπαβασιλείου. Σύσσωμο το Δ.Σ. του «Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γοργομύλου «οι Άγιοι Απόστολοι», υπό την πρόεδρο Χριστίνα Τζιανούμη. Παρέστη και παρακολούθησε ο τ. πρόεδρος της «Αδελφότητας Απανταχού Γορμομυλιωτών» (με έδρα την Αθήνα) Βασίλειος Παπακώστας. Συμμετείχαν, επίσης, κι έπαιξαν: Με την ομάδα «Πυρσός» ο πρόεδρος της Κοινότητος Αγίου Γεωργίου Πρεβέζης Χρήστος Ρίζος και με την ομάδα «ΓΑΣ Αγροτικού Γυμνοτόπου» ο πρόεδρος της Κοινότητος Κερασώνα Χρήστος Γάκης και ο πρόεδρος της Κοινότητος Τερόβου (Δωδώνης) Τάκης Πανούλας.
Πριν, κατά και μετά τη διεξαγωγή της εξαιρετικής αυτής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός από τους παλαίμαχους παίκτες των δύο αντιπάλων ομάδων. Ανάλογος ενθουσιασμός υπήρξε και από τον μεγάλο αριθμό θεατών-οπαδών των ομάδων που πήγαν να παρακολουθήσουν. Μετρήσαμε περί τους διακόσιους πενήντα (250), που κατά μαρτυρίες των παικτών, ο αριθμός αυτός δεν ήταν συνηθισμένος ούτε και στις «παλιές καλές ημέρες» της ομάδας! Στην τήρηση των αποστάσεων βοήθησε η μεγάλη έκταση και η αμφιθεατρική θέση του γηπέδου στο χώρο.
Διαιτήτευσαν υποδειγματικά οι Νίκος Καλαμίδας, Δημήτρης Νταλαμάγκας και Ηλίας Βαρζάκης. Το αποτέλεσμα έληξε χωρίς νικητή (ισόπαλο 1-1), που κι αυτό έχει τη σημασία του, αφού συμβολίζει τη σύμπνοια και την αρμονική συνύπαρξη των δύο γειτονικών χωριών. Τα τέρματα πέτυχαν, από την πλευρά του Γοργομύλου ο Αλέξανδρος Γόγολος και από την πλευρά του Γυμνοτόπου ο Νίκος ΠαπαβασιλείουΝίκησαν, όμως, ο εθελοντισμός, η ευγενής άμιλλα και η ιδέα «του ωραίου του μεγάλου και τ’ αληθινού»!
Να σημειωθεί ακόμα ότι ο υποδειγματικός αυτός φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας, που αποτελεί διδασκαλία σε όλους μας, διεξήχθη ΑΨΟΓΑ και χωρίς καμία «παραφωνία», παρ’ όλο που και οι δύο ομάδες δεν έκαναν την παραμικρή προπόνηση τις προηγούμενες μέρες!
Τους διοργανωτές και τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές συνεχάρησαν όλοι εγκάρδια και ευχήθηκαν και υποσχέθηκαν να επαναληφθεί ο αγώνας «ρεβάνς» σε εύλογο χρόνο στο Γυμνότοπο.
Καθοριστική «συμμετοχή» στη αναμέτρηση είχε και ο καιρός, που ενώ τις προηγούμενες και τις επόμενες ημέρες κάθε απόγεμα ξεσπούσαν καταιγίδες, στις 9 Αυγούστου ήταν σύμμαχος!
To δικό μας σχόλιο-ευχή: Είθε πάντα οι μεγαλύτεροι να μεταλαμπαδεύουν στους νεότερους τα Ιδεώδη των Αξιών μας με παρόμοιους τρόπους!
Σημειώνουμε, τέλος, ότι το φωτογραφικό υλικό είναι του Δημήτρη Παππά.
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Νοσηλευτής, Συγγραφέας-Λογοτέχνης-Λαογράφος
Μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Διατελέσαν Μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
















2 σχόλια:

Νικ. Παπακωνσαντόπουλις είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τη δημοσίευση! Ν. Π.

Unknown είπε...

ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΑΨΟΓΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ.