Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Αλβανοί έρχονται από τη γειτονική χώρα με κορωνοϊό, χωρίς να το ξέρουν... Τι γίνεται με όσους περνούν παράνομα;


Αν και δεν γίνεται γνωστή η προέλευση των «εισαγόμενων» κρουσμάτων, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, που βλέπουν το «φως της δημοσιότητας», από τις οποίες επιβεβαιώνεται το πρόβλημα με την Αλβανία, θέτοντας σε εγρήγορση τις υπηρεσίες και σε ανησυχία τους πολίτες.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ελαιουργίας της Χαλκιδικής, όπου προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, άνω των 50 ατόμων (πενήντα ανακοινώθηκαν την Κυριακή 9 και δύο τη Δευτέρα 10 Αυγούστου).

Η μόλυνση προήλθε από δύο εργάτριες από την Αλβανία, οι οποίες είχαν μεταβεί στην πατρίδα τους για διακοπές και επιστρέφοντας γύρισαν μαζί με τον ιό. 

Γρήγορα αυτός μεταδόθηκε και σε άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι κατοικούν σε διάφορα χωριά της Χαλκιδικής. Η τέλεια διασπορά.

Σε Αθήνα (κυρίως), αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδος -όπως και στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων- νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται ένας πολύ μεγάλος αριθμός (σε σχέση με το σύνολο) πολιτών που προέρχονται από Αλβανία.

Αλλά και το Σάββατο 8 Αυγούστου στην Πρέβεζα, ένας εξ εκείνων που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ήταν κάτοικος Αλβανίας, ο οποίος διέμενε με την οικογένειά του, αλλά στη συνέχεια μόλις διαγνώστηκε θετικός επέστρεψε στην πατρίδα του!

Χάθηκε χρόνος μέχρι να σταλεί μόνιμο  κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Α
Η μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά, θα βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Για να υπάρξει όμως αποτέλεσμα, θα πρέπει οι επιφορτισμένες αρχές και υπηρεσίες να θέσουν υπό παρακολούθηση και με επιβολή των προβλεπόμενων ποινών, όσους δεν μένουν σε καραντίνα και όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας και διαμονής που αναφέρουν στη δήλωσή τους.

Αυτό είναι ένα πρόσθετο ζήτημα, καθώς έχουν αναφερθεί πλείστες περιπτώσεις, που εισερχόμενοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και αναζητούνται από τον ΕΟΔΥ ή τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενημερωθούν.

Επίσης, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και για όσους έρχονται παράνομα από τα σύνορα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες με την αυστηροποίηση των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: