Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Στο στόχαστρο οι λαθροϋλοτόμοι



Στην πρόληψη της καταστροφής των δασών από την παράνομη υλοτομία προχωράει η Διεύθυνση Δασών Φθιώτιδας. Η οικονομική κρίση έχει στρέψει πολλούς ανθρώπους να αξιοποιήσουν την ξυλεία ως ενέργεια για τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα. Αν και παρέχεται η δυνατότητα μέσα από την οργανωμένη διαχείριση των δασών για την υλοτόμηση και την εμπορία, υπάρχουν όμως και διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι με παράνομους τρόπους καταστρέφουν τα δάση με σκοπό το κέρδος.
Με την αξιοποίηση του στελεχιακού της δυναμικού προσπαθεί να αποτρέψει παράνομες δράσεις και πρακτικές, οι οποίες καταστρέφουν τον δασικό πλούτο της περιοχής. Όπως μας εξηγεί ο Παναγιώτης Κραββαρίτης, υπεύθυνος προστασίας της Διεύθυνσης Δασών Φθιώτιδας: «Το δάσος δεν είναι μόνο τα δέντρα. Μέσα από την πρόληψη προσπαθούμε να προστατεύσουμε ακόμα και το έδαφος, διότι και αυτό γίνεται προϊόν παράνομης εμπορίας από διάφορους επιτήδειους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κουμαρόχωμα, το καστανόχωμα κ.ά.».
Η οργανωμένη δράση των παράνομων κυκλωμάτων έχει ανοίξει και άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ο φυσικός αυτός πλούτος αρχίζει να εξαφανίζεται μέσα από την άναρχη διαχείριση από τους διακινητές. Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές κατά τις οποίες δραστηριοποιούνται οι παράνομοι συλλέκτες και ο ρόλος των δασικών υπηρεσιών είναι σημαντικός στην πρόληψη, αλλά και στην προστασία αυτού του φυσικού πλούτου.
Όπως δηλώνει ο κ. Κραββαρίτης, «η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την προστασία αυτών των ειδών. Ο νόμος είναι σαφέστατος και ειδικά για τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση είναι σκληρός. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τη δασική υπηρεσία για τον έλεγχο των περιοχών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε συνδυασμό με την πρόληψη και των πυρκαγιών».
Όπως είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες, οι αρμοδιότητες της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών μεταφέρθηκαν από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία, με αποτέλεσμα η πρώτη να αποδυναμωθεί από ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Μια τέτοια εξέλιξη και προοπτική μειώνει τον ρόλο των δασικών υπηρεσιών στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: