Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤ.ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ- Η συμφωνία CETA δεν κατοχυρώνει πλήρως τη φέτα, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν προϊόντα «τύπου φέτα»"



Στην έγκριση της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδά, γνωστής ως CETA, από το Ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στο θέμα της φέτας, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τη CETA, καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους καναδική φέτα. Η CETA υπερψηφίστηκε από 8 Έλληνες ευρωβουλευτές – 5 της Ν.Δ., 2 από το ΠΟΤΑΜΙ και η κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ – ενώ καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.«Αυτή η συμφωνία δεν κατοχυρώνει πλήρως τη φέτα, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν προϊόντα «τύπου φέτα» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου προσθέτοντας ότι «προβλέπονται κάποιες μεταβατικές διατάξεις, μετά από κάποιο καιρό μπορεί να ξανασυζητηθεί το θέμα».Για το ίδιο θέμα σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Νίκο Ξανάλατο από το ραδιοφωνικό σταθμό Max FM 93.4, ο κ. Κούλογλου δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν και αντιτέθηκαν στη συμφωνία, καθώς αυτή ευνοεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές, ενώ αντίθετα βλάπτει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκθέτοντάς τις σε έναν ανταγωνισμό στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Η ελληνική φέτα δεν παράγεται από αγελαδινό γάλα, όπως οι απομιμήσεις, και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την απομίμηση καναδέζικης «φέτας».
Το θέμα αφορά και άλλα προϊόντα, ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά: π.χ. οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένοι και έχουν κάνει πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις για να μην περάσει η συμφωνία, το ίδιο και ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία όμως τελικά πέρασε, διότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και μόνον αυτές ωφελούνται (π.χ. η BMW ή μια αυτοκινητοβιομηχανία ευνοείται, αν πουλάει τα αυτοκίνητά της φθηνότερα στον Καναδά, λόγω έλλειψης δασμών).Για την ελληνική φέτα το πρόβλημα δεν είναι οι δασμοί, αλλά η ύπαρξη απομιμήσεων (το γνωστό «λευκό τυρί»), που στη συσκευασία τους δημιουργείται η δυνατότητα να αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η λέξη «ΦΕΤΑ» και με ψιλά γράμματα «είδος φέτας». Έτσι ο καταναλωτής ξεγελιέται, καθώς παρασύρεται από τον τίτλο και δεν δίνει σημασία στα ψιλά γράμματα. Και όταν φυσικά είναι αρκετά φθηνότερες από την αυθεντική φέτα, ο κόσμος τις προτιμά. Υπάρχει βέβαια και μια μεταβατική ρύθμιση, που μετά από κάποια χρόνια θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα αναγνωριστεί και η φέτα, αλλά όχι προς το παρόν.Εκτός από το θέμα της CETA, o κ. Κούλογλου σχολίασε και την αύξηση φόρου σε προϊόντα, όπως το τσίπουρο, που ζητείται από την Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι ακραίο να πληρώνουν φόρους μικρές οικογενειακές παραγωγές, που φτιάχνουν τσίπουρο για δική τους κατανάλωση και για φίλους. Και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που «καρφώνουν» τέτοια θέματα.Ο Στέλιος Κούλογλου δεν θεωρεί ότι πρόκειται για ένα «σχέδιο» εναντίον των ελληνικών προϊόντων και brandnames (λάδι, τσίπουρο, κρασί κ.τ.λ.), αλλά αφορά συνολικότερα όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη (γαλλικά κρασιά, ιταλικά τυριά, ισπανικά και ιταλικά αλλαντικά κ.τ.λ.) και για το λόγο αυτό έχουν γίνει στις Βρυξέλλες μεγάλες κινητοποιήσεις, εκθέσεις κ.τ.λ.Όλο αυτό οφείλεται στην τεράστια επιρροή των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και την πληρώνουν η φέτα και άλλα προϊόντα, γιατί δυστυχώς άλλο είναι η φέτα και άλλο η Mercedes.

Δεν υπάρχουν σχόλια: