Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Κάτω τα χέρια απ την παράδοση…!!!


Του Κώστα Μπατσή

Μέρα με τη μέρα η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, όσον αφορά την παραδοσιακή μας μουσική και την ερμηνεία, απόδοση και εκτέλεσή της από πολλά, δυστυχώς, μουσικά «παραδοσιακά» σχήματα.
Γνωρίζουμε ότι στην Ήπειρο οι παραδοσιακές μουσικές «ζυγιές» αποτελούνται από κλαρίνο, λαούτο, βιολί και ντέφι. Τα αρκετά μουσικά σχήματα, ο Θεός να τα ονομάσει έτσι, κράτησαν μόνο το κλαρίνο και αντικατέστησαν τα άλλα όργανα με ηλεκτρική κιθάρα, αρμόνιο, ντραμς κλπ. Όσο για τον ήχο, που προσπαθούν με τις ώρες για να τον πετύχουν «όσο γίνεται καλύτερα», τον γεμίζουν με echo και αλλοιώσεις, έτσι ώστε να μην καταλαβαίνουμε τι ακούμε… ούτε ποιο τραγούδι λένε, ούτε ποιος παίζει, ούτε ποιος τραγουδάει. Όλοι ακούγονται το ίδιο άσχημα…(αυτοί πιθανόν να νομίζουν ότι ακούγονται καλά).
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ) προσπαθεί πάντα στις εκδηλώσεις της να χρησιμοποιεί γνήσιους μουσικούς και τραγουδιστές με τα παραδοσιακά όργανα, όπως τα ξέρουμε. Οι περισσότερες αδελφότητες αποδήμων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνουν το ίδιο ακολουθώντας πιστά την παράδοση. Αντιθέτως στην Ήπειρο, στα πανηγύρια πολλών χωριών, χρησιμοποιούν μουσικούς, τραγουδιστές και όργανα που κακοποιούν την παράδοση και τα αυτιά μας.
Η Ήπειρος, δόξα τω Θεώ, έχει μεγάλη ποικιλία μουσικών ρυθμών και τραγουδιών και δεν έχει ανάγκη αυτήν την κακογουστιά, που κάνει όλα τα τραγούδια να μοιάζουν μεταξύ τους. Συνήθως πιάνουν έναν απλό ρυθμό που τραβάει με τις ώρες, τα πωγωνίσια τα κάνουν τσιφτετέλια, τα τσάμικα, που σπάνια παίζονται, εκτελούνται σαν σκυλάδικα και μύρια όσα…
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ορισμένα κανάλια μαγνητοσκοπούν τις κακόγουστες αυτές εκδηλώσεις και τις προβάλλουν συνεχώς. Αυτά κάνουν τη ζημιά. Νομίζει κανείς ότι αυτά είναι τα Ηπειρώτικα;
Η δικαιολογία για τα παραπάνω, είναι: «Αυτά θέλουν οι νέοι μας!» Μεγάλο λάθος. Στην εποχή μας υπάρχουν μουσικά σχολεία και πολιτιστικοί σύλλογοι με χορευτικά τμήματα που τα παρακολουθούν χιλιάδες νέοι και ξέρουν πολύ καλά να ξεχωρίζουν ποιοι είναι οι σωστοί μουσικοί και ποια τα παραδοσιακά τραγούδια.
Το Υπουργείο Πολιτισμού που υποτίθεται πως είναι ο θεματοφύλακας της παράδοσης μας, πρέπει επί τέλους κάτι να κάνει, πριν να είναι αργά!

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: