Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά -Συνοδεύει την Βασιλική Καρακώστα

Ένας μουσικός περίπατος στα μονοπάτια της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής απο τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά που συνοδεύει τη Βασική Καρακώστα θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς, απάντησε θετικά στην πρόσκληση της Βασιλικής Καρακώστα για αυτή τη μοναδική συνύπαρξη, τονίζοντας «Αγαπώ τους νέους και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί τους όταν ξέρω ότι υποστηρίζουν κι αγαπούν βαθειά τη δημοτική μας μουσική. Η Βασιλική μπορεί να φτάσει ψηλά. Έχει μεράκι. Εγώ θα είμαι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μαζί της, για να δείξουμε ότι η δημοτική παράδοση έχει δύναμη κι αντοχή στο χρόνο, όπου κι αν ακούγεται. Θα είμαι δίπλα της με το κλαρίνο μου για να ακουστεί το Ηπειρώτικο τραγούδι».
«Το Voice in Concert with strings είναι η μουσική παράσταση που συμπεριλαμβάνει 12 τραγούδια και μουσικές της Ελληνικής δημοτικής παράδοσης» λέει η Βασιλική Καρακώστα στο iefimerida.gr αναφερόμενη στην παράσταση. 
«Η χώρα μας αποτελείται από εννέα διαμερίσματα και η χάρη της παραδοσιακής μουσικής κληρονομιάς προσθέτει άλλα τρία, την Μικρά Ασία και τον Πόντο, αγκαλιάζοντας την Κύπρο, που τόσο αγαπώ. Το Vconcert είναι η σύνθεση του «εμείς». Η αφήγηση της συλλογικής δημιουργίας του τόπου μας. Τραγούδια και μουσικές που έγραψε η κοινωνία των προγόνων μας και που σήμερα αποτελούν μια απο τις κλασικές μας αξίες».
Το μουσικό τους οδοιπορικό ξεκινά από την Mακεδονία, την Θράκη και την Ήπειρο περνά από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και τα Επτάνησα για να αγκαλιάσει την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κύπρο.

Ένας συνδυασμός από σπουδαίους σολίστες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Camerata Junior, θα ενωθούν για το Vconcert, με εξάρχοντα τον Κορυφαίο Α’ της ΚΟΑ, Γιώργο Μάνδυλα.

«Με την ομοιογένεια της οικογένειας των εγχόρδων, με ενδιαφέρει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, η διαφορετικότητα των μουσικών περιοχών και να φωτιστεί η βαθύτερη σύνθεση της μουσικής και ο λόγος που γράφτηκαν. Όλα ξεκίνησαν από τον λόγο. Αγαπώ τις λέξεις και ο τρόπος που τραγουδώ βγαίνει απο την μουσική της γλώσσας μας. Και αυτή η παράσταση έτσι όπως διαμορφώνεται υποστηρίζει και θέλω να πιστεύω πως φωτίζει ακόμα περισσότερο την ομορφιά του πολιτιστικού μας πλούτου».
«Έχετε πιεί νερό απο μια καθαρή πηγή; Έτσι αισθάνομαι»
«Έχετε πιεί νερό απο μια καθαρή πηγή; Έτσι αισθάνομαι τα ακούσματα της ελληνικής δημοτικής μουσικής μας. Σαν μια καθαρή πηγή διαχρονικής έμπνευσης και δημιουργίας. Που έρχεται απο τα βάθυ της ιστορίας του λαού μας και του πολιτισμού μας. Όπως κάθε τι κλασικό, όπως κάθε τι που αντέχει στον χρόνο».
Νέος ήχος σε παραδοσιακά κομμάτια από μία νέα γυναίκα που δοκιμάζεται στα δύσκολα μονοπάτια της παράδοσης. Ενα τολμηρό εγχείρημα, που αφορά όλες τις ηλικίες.
«Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά στις συναυλίες μου, όταν βλέπω παιδιά κάθε ηλικίας να εκστασιάζονται τραγουδώντας και χορεύοντας μεταξύ άλλων και αυτές τις μουσικές, δίνοντας μου το μήνυμα πως αυτά ξέρουν να αναγνωρίζουν με την αγνότητα που διαθέτουν, οτιδήποτε αυθεντικό».

Συμπράττει με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου, τον μοναδικό Πετρολούκα Χαλκιά. 
«Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, πάνω στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στα πλαίσια του «Κύκλου Προσφυγικά» που διοργανώνει η Αrt-Tc Live, θα ενώσω τη φωνή μου, με δέκα σπουδαίους σολίστες εγχόρδων και όλοι μαζί θα υποδεχθούμε, στην ενότητα της Ηπείρου, τον αγαπημένο μας Πετρολούκα Χαλκιά με το κλαρίνο του. 

Τον ευχαριστώ πολύ που τιμά αυτή την προσπάθεια και μου φέρνει δάκρυα χαράς η γενναιόδωρη παρουσία του».

Το μουσικό τους οδοιπορικό ξεκινά από την Mακεδονία, την Θράκη και την Ήπειρο περνά από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και τα Επτάνησα για να αγκαλιάσει την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κύπρο.
«Αφιερώνω το Vconcert Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής στις 28 Φεβρουαρίου, στους δασκάλους μου. Οποιασδήποτε καταγωγής και οποιασδήποτε στιγμής».


Δεν υπάρχουν σχόλια: