Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Καίριο χτύπημα στη λαθροθηρία... Σοκ με τα νεκρά αγριόγιδα


Ένα καίριο πλήγμα στο φαινόμενο της λαθροθηρίας, επέφερε η άμεση, συντονισμένη και καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, επέμβαση της Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, η οποία για ακόμα μια φορά επετέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της, σε ένα σπάνιο περιστατικό, για τα ελληνικά χρονικά, με θύματα αγριόγιδα (προστατευόμενο είδος της ελληνικής πανίδας).
Η σύλληψη τριών ατόμων και η ταυτοποίηση ενός ακόμη, που αναζητείται, τα οποία σκότωσαν τα προστατευόμενα αυτά ζώα, αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και μηδενικής ανοχής της κυνηγετικής οικογένειας απέναντι στο κατάπτυστο φαινόμενο της λαθροθηρίας.
"Ανέκαθεν έχουμε δηλώσει και το αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι ο λαθροθήρας είναι ένας οπλοφόρος που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των κυνηγών", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η απόλυτη αποφασιστικότητα της κυνηγετικής οικογένειας, ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δε μπορούν, ούτε πρόκειται να μείνουν αναπάντητες και ατιμώρητες.
Το Σώμα της Θηροφυλακής, που επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο την τσέπη του κάθε κυνηγού και της κυνηγετικής οικογένειας στο σύνολό της, αποτελεί τον ενεργό θεματοφύλακα για την προστασία της φύσης και της μοναδικότητας της ελληνικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Με έργα και όχι με λόγια.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ, με αφορμή το μεμονωμένο περιστατικό της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου, επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έκβαση της επιχείρησης και ταυτόχρονα τις θερμές του ευχαριστίες προς την Ελληνική Αστυνομία για την συνεργασία και άμεση συνδρομή της, για μία ακόμη φορά.
Η καίρια αυτή παρέμβαση της θηροφυλακής, αποτελεί αποστομωτική απάντηση στο τυφλό αντικυνηγετικό μένος, που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και όχι την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.
Το χρονικό
Το χρονικό της σύλληψης των τριών οπλοφόρων, ημεδαποί όλοι τους, εξελίχθηκε ως εξής.
Η Θηροφυλακή ειδοποιήθηκε από συνάδελφους κυνηγούς το πρωί για πυροβολισμούς που ακούστηκαν στην περιοχή του Τσεπελόβου. Άμεσα, κλιμάκιο που αποτελείτο από τρία πληρώματα κινήθηκε προς την περιοχή για να ερευνήσει το καταγγελλόμενο γεγονός.
Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τους ανέφεραν, ότι ένα Ι.Χ φορτηγό με τέσσερις επιβαίνοντες κινείται προς την περιοχή του Σκαμνελίου. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση και στήθηκαν μπλόκα σε καίρια σημεία.
Στη θέση «Σαλατούρα» Λάιστας εντοπίστηκε το Ι.Χ, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, χωρίς να προκύψει κάτι επιβαρυντικό στον έλεγχο, με τους Θηροφύλακες όμως να εντοπίζουν στην καρότσα του οχήματος, ίχνη αίματος και τρίχες από σκοτωμένο ζώο.
Ακολούθησε επισταμένη έρευνα και αυτοψία στην περιοχή, που ήταν καλυμμένη με χιόνι και λίγο μετά εντοπίστηκαν κάτω από σωρούς κλαδιών, σκεπασμένα επιμελώς, τα έξι νεκρά αγριόγιδα.
Δόθηκε αμέσως σήμα και ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ από το Α.Τ Κήπων και το Ι.Χ εντοπίστηκε εκ νέου για να ακολουθήσει η σύλληψη των τριών ατόμων, που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο στο Α.Τ Κατσικά.

Τα νεκρά ζώα μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο.
Επίσης έγινε λήψη γενετικού υλικού προκειμένου να συγκριθεί με αντίστοιχο υλικό με αυτό που βρέθηκε στην καρότσα του φορτηγού, για να υπάρξει πλήρης ταυτοποίηση και τα δείγματα εστάλησαν προς εξέταση και ανάλυση.
Σε βάρος των τριών ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία και οι τρεις οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ το τέταρτο άτομο έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται.
Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Με αφορμή την χθεσινή σύλληψη λαθροκυνηγών στην περιοχή του Τσεπελόβου του Δ. Ζαγορίου, οι οποίοι συνελήφθησαν έχοντας προηγουμένως σκοτώσει έξι αγριόγιδα, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της εγκληματικής αυτής ενέργειας, οφείλει να επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:
Η λαθροθηρία όλων των ειδών και όχι μόνο του αγριόγιδου, δεν αποτελεί έγκλημα μόνο κατά των συγκεκριμένων ειδών αλλά και κατά της ευρύτερης περιοχής καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη δυσφήμιση για τον τόπο μας. Η εξάλειψη του φαινομένου δεν επιτυγχάνεται απλώς με την σύλληψη κάποιων ατόμων αλλά με την διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης στην τοπική κοινωνία ότι τέτοιες πράξεις δεν είναι ανεκτές. Η σιωπή σε τέτοιες πρακτικές αποτελεί επί της ουσίας συγκάλυψη και συνενοχή.
Ο Φορέας Διαχείρισης οφείλει να ενισχυθεί από την κεντρική διοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε οι φύλακές του να μπορούν να ασκούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα επόπτευσης και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, η στενή συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη ανάλογων φαινομένων σε μια προστατευόμενη περιοχή έκτασης 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση ο Φορέας εργάζεται όλα τα χρόνια.
Το αγριόγιδο αποτελεί ένα από τα εμβληματικά προστατευόμενα είδη πανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και το κυνήγι του απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία. Το χθεσινό έγκλημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς τα πέντε από τα έξι αγριόγιδα που σκοτώθηκαν κυοφορούσαν και τον ερχόμενο Μάιο θα γεννούσαν τα μικρά τους. Αναμένουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η λαθροθηρία δεν αποτελεί την μοναδική απειλή κατά των ειδών άγριας πανίδας και των προστατευόμενων ειδών. Την μεγαλύτερη απειλή αποτελεί η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων καθώς αποτελεί «τυφλό» χτύπημα με απροσδιόριστες συνέπειες. Αυτό το επισημαίνουμε καθώς πλησιάζει ο Μάρτιος, μήνας που παραδοσιακά έχουμε περιστατικά δηλητηριασμένων δολωμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Επαναλαμβάνουμε: Η σιωπή σε τέτοιες πρακτικές αποτελεί συγκάλυψη και συνενοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: