Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

«Η Κερασοβίτισσα Μάνα», βιβλίο της Ανδρομάχης Μπούνα



Ο Θεόδωρος Θάνος, Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρει ότι πρόκειται, για μια πρώτη απόπειρα σύνθεσης ενός μέρους των στοιχείων που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα από επιτόπια έρευνα της συγγραφέως στην Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κονίτσης, με θέμα την αναπαράσταση της Κερασοβίτισσας Μάνας από τους ίδιους τους κατοίκους της, αλλά και από την ανάλυση των ήδη καταγεγραμμένων παραδοσιακών τραγουδιών στη συγκεκριμένη περιοχή.Με απλό, σαφή, ζωντανό ρέοντα λόγο η Ανδρομάχη Μπούνα, ψυχογραφεί την Κερασοβίτισσα Μάνα και κατ’ επέκταση την Κερασοβίτισσα Γυναίκα, περιγράφοντας τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, ο οποίος συνίσταται στις επιβιωτικές συνθήκες σε σχέση με το περιβάλλον, τον τρόπο και τις συνθήκες παραγωγής με τις αντίστοιχες κοινωνικές σχέσεις, αλλά και τις ιστορικές περιστάσεις και εμπειρίες. Τα δεδομένα αυτά που συνέθεταν την καθημερινότητα και τη συλλογική ταυτότητα των Κερασοβιτών, διαμόρφωσαν καθοριστικά τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, ο οποίος μας αποκαλύπτεται από την επιτόπια παρατήρηση, την επισκόπηση και την ανασκόπηση διαμέσου των πληροφοριών και των μαρτυριών της αναδαυλίζουσας διάστασης του παρελθόντος.

5555


Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:30' στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής», θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η Κερασοβίτισσα Μάνα. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έως σήμερα. Μια ιστορικοκοινωνική, πολιτισμική και ανθρωπολογική προσέγγιση.Το βιβλίο, θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος, Ραδιοφωνικός Παραγωγός ΕΡΤ, κα η Πόπη Στεφανίδη, Πρόεδρος ΧΕΝ Ιωαννίνων και ο Θεόδωρος Θάνος.
Η Ανδρομάχη Μπούνα, είναι απόφοιτη Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κατάγεται μητροπλευρικά από την Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κονίτσης, γένους Βάιλα. Σε βιωματικό επίπεδο ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και δη με την παράδοση της Κόνιτσας. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο αντικείμενο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.


Δείτε το video



Δεν υπάρχουν σχόλια: