Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο πρώτος μεταπολεμικός εορτασμός του Καρναβαλιού στην Πρέβεζα (1962)

                                            
Το 1962, η Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας, με την συνδρομή του Δήμου Πρέβεζας, αποφάσισε την αναβίωση του Πρεβεζάνικου Καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν μόνο στην τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και στα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα, οπότε και είχαν προγραμματιστεί βραβεύσεις των συμμετεχόντων καρναβαλιστών. Η Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας με ανακοίνωσή της στον τοπικό τύπο έθετε ως στόχο της την επιτυχία της εκδήλωσης προκειμένου αυτή να αποτελούσε τη βάση για μελλοντική ανάπτυξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Για το λόγο αυτό ζητούσε την συνδρομή του κοινού, κυρίως με την συμμετοχή τους, για την οποία όμως δεν παρέλειπε να σημειώσει ότι θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από «πολιτισμένη εμφάνιση». Ο εορτασμός υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένος και με μεγάλη συμμετοχή, όπως μαρτυρεί το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Βήμα Πρεβέζης στις 19-3-1962.

«Ο εορτασμός του Καρναβάλου στην πόλιν μας
Μεγάλην επιτυχίαν εσημείωσε ο δια πρώτην φοράν εορτασμός εις την πόλιν μας του Καρνάβαλου την παρελθούσαν Κυριακήν 11 Μαρτίου. Όλος ο λαός της πόλεως και της υπαίθρου παρηκολούθησεν την παρέλασιν του Καρνάβαλου από την αφετηρίαν της εκκινήσεως του μέχρι το προγραμματισθέν τέρμα.
Προηγείτο η φιλαρμονική μας, παιανίζουσα χαρούμενη αποκριάτικη μουσική, με προπομπόν τον κ Βασ. Ασπρογέρακα, όστις αξιοθαυμάστως εμιμείτο τον Σαρλώ. Ηκολούθουν κατά σειράν τα άρματα 1) της «Ανοίξεως», το οποίον εφιλοτέχνησε δαπάναις της Περιηγ. Λέσχης Πρεβέζης η εξαίρετος καλλιτέχνις κ. Πολυξένη Δερβέντζα, 2) των Αδελφών Κοτσίνη που παρίστανε τον «Μαχαραγιά με την ακολουθία του», 3) «Ο Ηρακλής» που τον υπεδύετο ο κ. Περ. Γεωργίου, 4) το άρμα των Ελληνίδων Οδηγών «Πορτραίτα και ζωγράφοι», 5) της Υ.Ε.Β. (Μηχαν. Καλλιέργειας) «Μυκονιάτικος μύλος και σκηνές απ’ την αγροτική ζωή», 6) των μαθητών Γυμνασίου «Πύραυλος και Ρομπότ»  7) «Οι αλιείς με τη βάρκα τους που ψάρευαν» των αδελφών Σταμουλάκη, 8) «Το Χαρέμ» της συνοικίας Τζαβαλοχωρίου, 9) «Τα νούφαρα» των αδελφών Σταμουλάκη και διάφοροι μασκαράτες και πλήθος μικρών παιδιών αψόγως μετημφιεσμένων.
Η πομπή του Καρναβάλου κατέληξε εις τον προ του καφενείου Κωστούλα χώρου όπου εκάη. Επηκολούθησαν διάφοροι χοροί ως και ο χορός του Γαϊτανιού από μικρούς μαθητές και εν συνεχεία εγένετο η βράβευσις των καλυτέρων αρμάτων και μετημφιεσμένων. Τα άρματα της «Ανοίξεως» και «Πορτραίτα και Ζωγράφοι» είχον εξαιρεθή κατά το πρόγραμμα πάσης βραβεύσεως.
Έλαβον δε χρηματικά βραβεία δρ. 1000 το άρμα των αδελφών Κοτσίνη, 500 δρ. το άρμα της ΥΕΒ και από 250 δρ. ο κ. Β. Ασπρογέρακας ως Σαρλώ, «Οι πύραυλοι και ρομπότ» και η «Συντροφιά του χαρεμιού».
Όλα τα χρηματικά βραβεία διετέθησαν υπό του Δήμου Πρεβέζης».

Τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, μας παραχώρησε ευγενικά η κα Βικτωρία Τζούρου Παπαγεωργίου. Διακρίνεται το άρμα των Ελληνίδων Οδηγών «Πορτραίτα και ζωγράφοι».


Δεν υπάρχουν σχόλια: