Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ο "Αρχέλων" στον Αμβρακικό Κόλπο. Aπολαύστε το εντυπωσιακό video

Ο "Αρχέλων" στον Αμβρακικό Κόλπο-Εντυπωσιακό βίντεο και εικόνες

Απολαύστε το εντυπωσιακό video



Στο επίκεντρο των ερευνών του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ" βρίσκεται ο Αμβρακικός Κόλπος. Πιο συγκεκριμένα από τις 20 Ιουνίου μέλη και επιστήμονες του Συλλόγου βρίσκονται στην περιοχή και προχωρούν στη «σύλληψη» θαλάσσιων χελωνών από μικρό σκάφος και μαρκάρισμα με αριθμημένα σήματα για παρακολούθηση των κινήσεών τους, ενώ λαμβάνεται δείγμα ιστού για γενετική ανάλυση.



arhelon3


Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον διατροφικό πεδίο για τις θαλάσσιες χελώνες και το 2002 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τηλεμετρίας (παρακολούθηση θαλασσίων χελωνών με δορυφορικούς πομπούς) που εξελίχθηκε το 2004 σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα απογραφής των χελωνών με συλλήψεις στα αβαθή νερά του κόλπου.
Οι εθελοντές -ερευνητές επιβαίνουν σε φουσκωτή βάρκα και συλλαμβάνουν τις χελώνες με την τεχνική του «ροντέο» (πηδούν από το σκάφος εν κινήσει πάνω στην χελώνα). Οι χελώνες αφού πιαστούν, ανασύρονται επί του σκάφους για συλλογή στοιχείων (μαρκάρισμα, μετρήσεις, δείγματα, GPS, κλπ) και αφήνονται ελεύθερες μετά από 15 λεπτά. Το πρόγραμμα του Αμβρακικού κόλπου δίνει δυνατότητες πολύ συχνής επαφής με τις θαλάσσιες χελώνες και γίνεται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

arhelon2

Η δραστηριότητα του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιώσει μια σημαντική παρουσία χελωνών στην περιοχή, ιδιαίτερα κοντά στις εκβολές των ποταμών στο βορειοανατολικό κομμάτι του Κόλπου, αν και δεν έχει υπάρξει καταγραφή φωλεοποίησης μέσα στον Κόλπο. Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν αυξημένο αριθμό χελωνών(έχουν ήδη καταγραφεί 72) και μειωμένο αριθμό τραυματισμένων ζώων.

arhelon5

Τα στοιχεία που αποστέλλονται από τους πομπούς που τοποθετήθηκαν προηγούμενα χρόνια σε χελώνες προκύπτει ότι κάποιες από αυτές κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στην Μεσόγειο φτάνοντας ακόμη και μέχρι την Λιβύη ενώ επιστρέφουν και πάλι στην περιοχή μας.
Και φέτος δεν υπήρξαν ίχνη φωλεοποίησης, εκτός από την φωλιά που εντοπίστηκε στο Μονολίθι (δείτε εδώ), ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν εφόσον αυτή ολοκληρωθεί στα τέλη του Αυγουστου.

arhelon4

Στην ομάδα μετέχουν έλληνες και ξένοι εθελοντές οι οποιοι έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε στενή επαφή με τα πανέμορφα θαλάσσια πλάσματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλούς κινδύνους, με μεγαλύτερο τις δραστηριότητες που προκύπτουν από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Παράλληλα θα γίνει συλλογή σχετικών στοιχείων από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, καθώς και από αλιείς, οστρακοκαλλιεργητές και ιχθυοκαλλιεργητές με παράλληλη ενημέρωσή τους, ενώ θα γίνει και δοκιμαστική λειτουργία τηλεχειριζόμενου μοντέλου για καταγραφή των χελωνών στη θάλασσα.

Φωλιά από χελώνα Caretta Caretta στο Μονολίθι Πρέβεζας! 




Την παραλία του Μονολιθίου επέλεξε μια θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta για να γεννήσει τα αυγά της το βράδυ της Τρίτης. Λουόμενοι που αντιλήφθηκαν τη θαλάσσια χελώνα να βγαίνει στην ακτή και να εναποθέτει τα αυγά της, ειδοποίησαν το λιμεναρχείο Πρέβεζας και έφτασε άμεσα στο σημείο όπου τοποθέτησε έναν κώνο για να σημάνει προσωρινά τη φωλιά.

IMG 9929


Το πρωί της περασμένης  Τετάρτης η συνεργάτης του Αρχέλων κα Πέλα Καλογήρου βρέθηκε στο σημείο και προχώρησε στην περίφραξη της φωλιάς ενώ τοποθετήθηκε και σήμανση προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε ζημιά μέχρι να εκκολαφτούν τα αυγά.
«Όταν φτάσουν οι ημέρες για να εκκολαφτούν τα αυγά θα διαμορφωθεί ειδικός διάδρομος έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα νεογέννητα και να φτάσουν στο νερό ασφαλή και χωρίς να αποπροσανατολιστούν» τόνισε στο atpreveza.gr η κα Πέλα Καλογήρου, σημειώνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που χελώνες Caretta Caretta επιλέγουν την περιοχή μας για τις φωλιές τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το περσινό Καλοκαίρι όπου εντοπίστηκε φωλιά στην παραλία της Καστροσυκιάς.

IMG 9926

Να σημειώσουμε πως το κέλυφος των αυγών είναι μαλακό και με υφή σαν περγαμηνή, ενώ ο αριθμός των αυγών που γεννά ένα θηλυκό ποικίλλει από είδος σε είδος (περίπου 50 αυγά για το είδος Natator depressus και 80-120 για τα άλλα είδη). Κατά τη διάρκεια μιας αναπαραγωγικής περιόδου ένα θηλυκό κάνει συνήθως 2-4 φωλιές, ενώ γενικά οι θαλάσσιες χελώνες ωοτοκούν κάθε 2-4 χρόνια.
Τα αυγά εκκολάπτονται σε 7-10 εβδομάδες, ανάλογα με τη θερμοκρασία της άμμου. Καθώς οι νεοσσοί βγαίνουν από τα αυγά, αγωνίζονται για να αναρριχηθούν στην επιφάνεια. Επειδή το οξυγόνο είναι λίγο, αυτή η προς τα πάνω κίνηση μπορεί να διαρκέσει 2-4 ημέρες. Όταν φτάσουν στην επιφάνεια της άμμου κατά τη διάρκεια της ημέρας, παύουν οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση διότι οι υψηλές θερμοκρασίες τους αδρανοποιούν. Περιμένουν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια έως ότου η άμμος δροσίσει τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και τότε εξέρχονται μαζικά και τρέχουν προς τη θάλασσα. Το φως των αστεριών τους οδηγεί προς το νερό. Με τέτοιο μεγάλο αριθμό αυγών οι φωλιές συνήθως εκκολάπτονται σε δόσεις.
Λόγου χάρη στην Ελλάδα από μια φωλιά 110 αυγών μπορεί να βγουν 35-50 νεοσσοί την πρώτη φορά και μετά για 2-10 ακόμη μέρες να βγουν 2-3 μικρότερες ομάδες των 5-20 νεοσσών. Μερικά από τα αυγά μπορεί να είναι αγονιμοποίητα ή να περιέχουν νεκρά έμβρυα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: