Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Οι παραλίες της "Λωρίδας" της Σαγιάδας









Δείτε τα video












Όποιος θέλει να επισκεφτεί, από τη Σαγιάδα την ''Λωρίδα'' της Σαγίάδας θα πρέπει να στρίψει μέσα από το χωριό  αριστερά, προς την κατεύθυνση "Μαυρομάτι". Φέτος το Google Earth δεν έχει ανανεώσει ακόμα τις παλιές δορυφορικές φωτογραφίες του και δείχνει ότι ο ασφαλτόδρομος σταματάει στο σημείο όπου μετά από μερικά χιλιόμετρα διαχωρίζεται και δεξιά πάει για το Τελωνείο Μαυροματίου ενώ αριστερά για την "Λωρίδα" (εδώ)








Στην πορεία διαπίστωσα ότι η άσφαλτος συνεχίζεται για αρκετά χιλιόμετρα ακόμα και σταματάει εδώ. Από εκεί και πέρα συνεχίζει χωματόδρομος μέχρι που σταματάει κι αυτός κάπου στην άκρη αυτής της λωρίδας που αριστερά της, σε όλο το μήκος του δρόμου είναι η θάλασσα, ενώ δεξιά το βουνό, που η κορυφογραμμή του είναι και το φυσικό σύνορο που μας χωρίζει από την Αλβανία σ' εκείνο το σημείο.



Λοιπόν. Κάθε κόλπος εδώ πέρα είναι γεμάτος με "κλουβιά" για ιχθυοκαλλιέργειες. Κάθε λίγο και λιγάκι βλέπετε μικρά δρομάκια ασφαλτοστρωμένα και μη που φεύγουν αριστερά και τα περισσότερα από αυτά οδηγούν σε ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες. Η μεγαλύτερη μονάδα φαίνεται να είναι ο "Τρίτων" που συναντάμε πρώτη πρώτη. Στη συνέχεια ακολουθούν πολλές άλλες μικρότερες από αυτή. Σε κάποιες υπάρχουν πινακίδες ενώ σε άλλες δεν υπάρχει καμία σήμανση στο δρόμο.



Εμείς όμως ενδιαφερόμαστε για καμιά παραλία. Ας κατεβούμε για λίγο με τα πόδια σ' αυτήν εδώ. Λέω με τα πόδια γιατί ο δρόμος είναι μόνο για 4Χ4 όπως βλέπετε και στην εικόνα, και στο τέλος του μας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Σκουπίδια σκορπισμένα παντού!



Η παραλία είναι με χοντρά βότσαλα μέσα και έξω από το νερό και τα νερά βαθαίνουν απότομα. Κολυμβητές δεν υπάρχουν και από ό,τι πληροφορούμαι από τους ψαράδες που έχουν στημένα τα καλάμια τους περιμένοντας πότε θα τσιμπήσει το ψάρι, σπάνια έρχεται κάποιος εδώ για κολύμπι. Οι περισσότεροι έρχονται για ψάρεμα. 




Παρόμοιες παραλίες με την παραπάνω θα συναντήσουμε κι άλλες σε όλο το μήκος του δρόμου της Λωρίδας, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, άλλες με δύσβατο δρόμο και άλλες απρόσιτες. Λίγο πολύ όμως ο κανόνας είναι χοντρό βότσαλο και νερά που βαθαίνουν συνήθως απότομα.



Σε όλο το μήκος του δρόμου της Λωρίδας χρειάζεται προσοχή στα ζώα που μπορεί να κυκλοφορούν στη μέση του δρόμου αλλά προσοχή σε ορισμένα σημεία και στις κατολισθήσεις που μερικές φορές μπορεί να πιάνουν και ολόκληρο το ένα ρεύμα του δρόμου.




Σε μερικές παραλίες θα βρείτε και κάποια τροχόσπιτα αραγμένα ή κάποιες σκηνές ελεύθερων κατασκηνωτών όπως σ' αυτή παρακάτω που ακριβώς πίσω της έχει κάποια μαντριά. Τις αναφέρω γιατί ίσως να υπάρχουν και κάποιοι αναγνώστες που τους αρέσουν αυτές οι καταστάσεις free camping. 

Αν ψάχνετε για τα ονόματα αυτών των παραλιών, μάλλον θα δυσκολευτείτε. Ακόμα και μερικοί ντόπιοι που ρώτησα αλλά και ψαράδες δεν ήταν εντελώς σίγουροι για το όνομα της παραλίας που βρίσκονταν. Υπάρχει ένα καθεστώς ονομασιών του τύπου Λωρίδα 1, Λωρίδα 2 κτλ. αλλά από ό,τι είδα κανένας δεν ήξερε ποια ήταν η 1 και πια η 2.  




 Παραλία Συκιά στη ''Λωρίδα'' της Σαγιάδας... Στο βάθος του ορίζοντα η Κέρκυρα. Το νησί και η πόλη...














Και μια φωτογραφία της ίδιας παραλίας. Όταν ο τόπος είναι ανθισμένος και σε ξετρελαίνει με την εμορφιά του:


Επιστροφή στην κορυφή Go down
Παραθέτω ένα ακόμη αφιέρωμα στην παραλία Συκιά και στην περιοχή που βρίσκεται. Τη Λωρίδα της Σαγιάδας. Το όνομα Λωρίδα εξηγεί το σχήμα του τόπου, μια στενή λωρίδα γης που τα συμφέροντα των δυνατών άφησαν όταν πήραν τα μαχαιροπίρουνά τους και έκοψαν την Ήπειρο στα δυο. Από δω Ελλάδα, κι από κει η Απέκει Ήπειρος, που την καρπώθηκε η Αλβανία. Η Λωρίδα βρίσκεται ανάμεσα στην Αλβανία και στη θάλασσα...

Στην άλλη άκρη της ακτογραμμής της Ηπείρου, στο βόρειο μέρος της Θεσπρωτίας, δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία και απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκεται η Λωρίδα της Σαγιάδας.



Στους πρόποδές του δημιουργείται μια απίθανη παραλία που ειδικά την άνοιξη όταν ο τόπος είναι ανθισμένος σου κόβει την ανάσα με την εμορφιά της. Το όνομά της δεν το γνωρίζω. Θα τη συναντήσετε πάντως αμέσως μετά το Στροβίλι και ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί από τη Σαγιάδα προς το συνοριακό σταθμό Μαυρομάτι.

Ένας μικρός άνετος δρόμος οδηγεί κάτω στην παραλία και εκεί βρίσκεις όσο χώρο θέλεις για να παρκάρεις.



Στη Λωρίδα συναντά κανείς και πολλές άλλες παραλίες. Σε κάποιες συναντά και τροχόσπιτα. Και ελληνικά και βεβαίως βεβαίως γερμανικά. Κατά τα άλλα οι Γερμανοί θέλουν να μας βγάλουν από το ευρώ. Γιατί τους ζημιώνουμε λέει. Ενώ εκείνοι που κάνουν κατάληψη στο τζάμπα στις ελληνικές παραλίες δε ζημιώνουν την οικονομία αλλά και το περιβάλλον της χώρας μας.



Ένα μικρό δρομάκι οδηγεί στην παραλία με τα τροχόσπιτα. Και ήταν άνοιξη ακόμη όταν βγήκαν οι φωτογραφίες.



Ένα ακόμη τροχόσπιτο στην ίδια παραλία. Και ένα τεράστιο δέντρο που χαρίζει την πολύτιμη σκιά του. Όσο για τον ιδιοκτήτη του τροχόσπιτου; Πασάς στη Λωρίδα της Σαγιάδας! Να αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο και τις κορφούλες της Κέρκυρας απέναντι.



Το κόκκινο βέλος δείχνει πού βρίσκεται η περίφημη Λουρίδα της Σαγιάδας.



Από τη Λουρίδα κι αυτό. Ο Φτελιάς...


Φτελιάς και πάλι  με το φακό του Μιχάλη Πασσιάκου. 
www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: