Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

''Δώρο'' Τσίπρα και Καμμένου ατους Πρεβεζάνους, η υποβάθμιση της 131 Σμηναρχία Μάχης του Ακτίου. Ανυπολόγιστη η οικονομική ζημία για την περιοχή, από την απόφαση αυτή...


Αποφασίστηκε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Τ.Φ. η υποβάθμιση της 131 Σμηναρχίας Μάχης Ακτίου και η μετατροπή της σε Αεροπορικό Απόσπασμα.
Το θέμα της υποβάθμισης είχε δημοσιεύσει με εκτενές ρεπορτάζ η Τ.Φ. για πρώτη φορά το 2012. Αν και τότε η πληροφορία παρουσιάζονταν μόνο ως σκέψη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είχε διενεργηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στη Βόνιτσα όπου αποφασίστηκε αγώνας για την διατήρηση της αεροπορικής Μονάδας του Ακτίου ως ενισχυμένη Σμηναρχία και η πίεση προς Βουλευτές και Αυτοδιοικητικούς για το συγκεκριμένο στόχο. Το Δημοτικό Συμβούλιο μάλιστα τότε απέστειλε τη σχετική απόφαση στους Δημάρχους Πρέβεζας, Λευκάδας, στους Βουλευτές Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και στους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Παρά ταύτα δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από κανέναν.
Η Δημοτική Αρχή Πρέβεζας όπως και οι Βουλευτές τότε και σήμερα δεν είχαν δώσει την απαιτούμενη προσοχή στο θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν ενδιαφέρονται για την σημασία που έχει η διατήρηση της 131 ΣΜ Ακτίου ως έχει. Να θυμίσουμε ότι στην 131 ΣΜ Ακτίου εργάζονται περίπου 400 άτομα (Πολιτικό και Στρατιωτικό προσωπικό).
Τον Απρίλιο του 2013, η Τ.Φ. επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα καθώς οι σκέψεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για υποβάθμιση της Μονάδας, άρχισαν να λαμβάνουν πιο επίσημη μορφή, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών του Υπουργείου.


Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου τότε, καθώς όλα έδειχναν πως το θέμα θα προχωρήσει, ανεξαρτήτως εάν στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη οι Σμηναρχίες βρίσκονταν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων η μία από την άλλη και μπορούσαν χωρίς πρόβλημα να συγχωνευτούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού δαπανών.
Η διαφορά είναι πως σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, υπήρχαν αντιδράσεις από τους πολιτικούς παράγοντες - ειδικά στη Θεσσαλονίκη - ενώ στην Πρέβεζα η αδιαφορία των τοπικών Αρχών για το θέμα διευκόλυνε την υποβάθμιση.
Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με αποκλειστική πληροφόρηση της ΤΦ, ελήφθη η απόφαση για  την μετατροπή της 131 ΣΜ Ακτίου σε Αεροπορικό Απόσπασμα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σημερινός Διοικητής της 131 ΣΜ έχει ληφθεί απόφαση να μετατεθεί στην Κύπρο, ενώ αναζητείται από το ΓΕΑ νέος Διοικητής της Μονάδας, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για εύκολη υπόθεση καθώς ουδείς επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα διοίκησης ενός Αεροπορικού Αποσπάσματος.
Η υποβάθμιση της 131 ΣΜ Ακτίου θα σημάνει ένα επιπλέον οικονομικό πλήγμα για την τοπική κοινωνία, καθώς η πλειοψηφία του προσωπικού είναι εγκατεστημένο στην Πρέβεζα.
Το προσωπικό της 131 ΣΜ δεν θα απολυθεί, καθώς υπόκεινται σε δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς, όμως ήδη αρκετές μεταθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα απομείνει τουλάχιστον ο μισός αριθμός προσωπικού καθώς τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες δεν επιτρέπουν λιγότερα άτομα, εκτός κι αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να διαλύσει τη Μονάδα ολοσχερώς με νέες μειώσεις ώστε να φανεί και πιο αρεστό στους δανειστές.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, ο μοναδικός λόγος που επιχειρείται η υποβάθμιση της 131 ΣΜ Ακτίου δεν είναι άλλος από το «φαίνεσθαι» προς τους έξω.
Η τοπική κοινωνία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την υποβάθμιση την 131 ΣΜ Ακτίου, διότι πολύ απλά υπάρχουν τρανταχτά παράδειγμα Μονάδων που μπορούν να κλείσουν στο Κέντρο (Θεσσαλονίκη - Πάτρα) , εκτός κι αν δεν πρέπει να θιγούν οι σχέσεις με το «Αθηνοκεντρικό» Κράτος.


Να επισημάνουμε ότι η 131 ΣΜ Ακτίου είναι Επιστρατεύουσα Αρχή σε όλη την περιοχή των Ιονίων Νήσων, της Αιτ/νίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, υποστηρίζει το ΝΑΤΟϊκό Κλιμάκιο το οποίο είναι ενταγμένο στη Μονάδα και ο Διοικητής είναι υπεύθυνος για την Διοικητική υποστήριξή του. Η Μονάδα του Ακτίου σε καταστάσεις συναγερμού  είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του αεροδρομίου του Ιωαννίνων, ακόμη και για το αεροδρόμιο της Κέρκυρας.
Υποστηρίζει ακόμη, στάθμευση ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης για αποστολές Πολιτικής Προστασίας. Πυροσβεστική κάλυψη με αεροπλάνα για την ευρύτερη περιοχή. Παραθεριστικό κέντρο Αεροπορίας. Ραντάρ Λευκάδας-υποστήριξη (Διοικητική -Ιατρική). Αεροδρόμιο Αγρινίου- υποστήριξη (Διοικητική- Ιατρική). Ο εκάστοτε Διοικητής είναι ο Φρούραρχος για την περιοχή ευρύτερα, ενεργεί για επισκευές βλαβών διερχομένων αεροσκαφών, εξυπηρετεί τη μονάδα θαλασσίων μεταφορών εμπορευμάτων (FOB) Ακτίου.
Πως είναι λοιπόν δυνατόν μια Μονάδα με τέτοιες αρμοδιότητες, με τέτοια έκταση και διεύρυνση αποστολής να μπορεί να υποβαθμιστεί σε Αεροπορικό Απόσπασμα;
Να θυμίσουμε ότι η 131 ΣΜ εξυπηρετεί προσωπικό από την Πρέβεζα μέχρι τον Ισθμό, την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα. Αυτοί οι άνθρωποι μετακινούνται για να δουλέψουν από την Λευκάδα, το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία. Η μετατροπή της 131 Σμηναρχίας σε Αεροπορικό Απόσπασμα, συνεπάγεται την μείωση προσωπικού. Αυτό το προσωπικό που θα «εξοστρακιστεί», την στιγμή που η κοντινότερη Μονάδα βρίσκεται στον Άραξο;
Η Δημοτική Αρχή πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί την σημασία που έχει η 131 Σμηναρχία Μάχης για την Πρέβεζα και να αντιδράσει πριν βρεθεί προ τετελεσμένων.
Οι Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας άμεσα να καταθέσουν σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Π. Καμένο για το θέμα, με ερώτημα για τα κριτήρια που επελέγη η 131 Σμηναρχία Μάχης, δηλαδή η μοναδική Μονάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου να μετατραπεί σε Ενισχυμένο Αεροπορικό Απόσπασμα.
Άρης Τσελίκος

www.topikifoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: