Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Zero Festival. Εκεί που τραγουδά... η Λίμνη. Στις 13 Αυγούστου 2014, ώρα 21.00', από τον Σύλλογο Νέων Φιλιππιάδας, για 3η φορά !

Μετά από μια παύση τριών χρόνων, το φεστιβάλ επανέρχεται δριμύτερο φέτος υποσχόμενο νέες μαγευτικές εμπειρίες στο κοινό που θα παρευρεθεί εκεί. Εκτός των άλλων στις 13 Αυγούστου θα εμφανιστούν ζωντανά ο Monsieur Minimal και οι Keep Shelly in Athens με τις παράλληλες δράσεις άθλησης και αναψυχής να αποτελούν σημείο αναφοράς.
Ποιο ήταν, όμως, το έναυσμα εκείνο που ώθησε τον Σύλλογο Νέων Φιλιππιάδας να ξεκινήσει εκ νέου το εγχείρημα του Zero Festival ύστερα από αυτό το διάλειμμα των τριών ετών; «Πάμε να διασκεδάσουμε σε ένα μέρος μοναδικό για την περιοχή μας, το διαμάντι μας. Πάντα με ευθύνη στο περιβάλλον και τον απαραίτητο σεβασμό που οφείλουμε να δείξουμε. Η ανάδειξη και διατήρηση του πολιτιστικού επιπέδου και του φυσικού κάλλους της περιοχής αποτελούν προτεραιότητα. Το Zero Festival θέλει να δώσει και φέτος το βήμα στη νέα γενιά, γι' αυτό και φιλοξενούμε νεανικά συγκροτήματα με ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις αλλά και δραστηριότητες που αρμόζουν απόλυτα στην όλη ατμοσφαιρική διάθεση της Λίμνης» τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος. «Μάλιστα, φέτος το Zero Festival μεγαλώνει. Πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Λίμνη και παραπλεύρως, αποκορύφωμα θα είναι η συναυλία κατά τη δύση του ήλιου με καλεσμένους τον Monsieur Minimal και τους Keep Shelly in Athens, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν και Guest Dj's».



 Keep Shelly in Athens
Είναι γεγονός πως όλο το καλοκαίρι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια ατελείωτη πολιτιστική σκηνή. Μορφές τέχνης όπως θέατρο, μουσική, και χορός σε συνδυασμό με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες άθλησης και αναψυχής βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό στην ατελείωτη και πολυποίκιλη ελληνική φύση. Θάλασσες, βουνά, λίμνες, δάση, πολιτιστικά μνημεία μάς υπενθυμίζουν διαρκώς ότι ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου.
Το ελληνικό φυσικό τοπίο μετατρέπεται σ' έναν ατελείωτο πολιτιστικό καμβά αγκαλιάζοντας αρμονικά τέχνες και πολιτιστικές δραστηριότητες δημιουργώντας, κατά συνέπεια, ένα εκρηκτικό μείγμα ανθρώπινης δημιουργίας και φυσικής μαγείας.
Σ' ένα τέτοιο φυσικό τοπίο, τη Λίμνη Ζηρού στη Φιλιππιάδα, επανέρχεται μετά από παύση μερικών ετών το 3ο Zero Festival που διοργανώνει ο Σύλλογος Νέων Φιλιππιάδας.
Έτσι, στις 13 Αυγούστου θα εμφανιστούν ζωντανά o Monsieur Minimal και οι Keep Shelly in Athens με τη Λίμνη Ζηρού να αγκαλιάζει πολυποίκιλες δραστηριότητες και διάφορα ηχοχρώματα συμμετέχοντας με το δικό της μοναδικό ατμοσφαιρικό τραγούδι, τους μαγικούς της ήχους.
Σκοπός του Φεστιβάλ
Ρωτήσαμε τον Σύλλογο Νέων Φιλιππιάδας για τον σκοπό του φεστιβάλ. «Σκοπός είναι να γίνει το ξεκίνημα για ένα φεστιβάλ με μακροχρόνιες βλέψεις. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Λίμνης σε σημείο αναφοράς για την περιοχή και η ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας της Φιλιππιάδας και γενικότερα του Δήμου Ζηρού». Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα του σεβασμού του περιβάλλοντος είναι πρωτεύον.
Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» ρώτησαν τους ανθρώπους του Συλλόγου αν αντιμετώπισαν ποτέ κάποιες αντιδράσεις από φορείς ή κατοίκους για το εγχείρημα του Zero Festival με τους διοργανωτές να δηλώνουν κατηγορηματικά «ότι δεν υπήρχε καμία αντίδραση καθώς οποιαδήποτε δραστηριότητα πραγματοποιείται στη Λίμνη, γίνεται πάντα με σεβασμό προς αυτή. Μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια, πριν τις ημέρες των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε καθαρισμός από σκουπίδια και χόρτα, ώστε να αναδείξουμε την ποιότητα της Λίμνης».
Προφίλ των διοργανωτών
Ποιοι είναι όμως οι διοργανωτές αυτού του αξιόλογου εγχειρήματος; Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων αυτών που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά ένα δώρο της φύσης προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων της; «Ο Σύλλογος Νέων Φιλιππιάδας είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί μια ανοιχτή σύμπραξη ενεργών νέων πολιτών, με απώτερο σκοπό την παραγωγή κοινωφελούς έργου. Είναι μια ομάδα νέων, ανοιχτή προς όλους με νέες ιδέες, ενδιαφέρον για τα προβλήματα της περιοχής, με διάθεση να δημιουργήσουν και να συμμετέχουν σε δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων της και θα δημιουργήσουν νέες διεξόδους».
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος ρωτήσαμε τους διοργανωτές πώς ονειρεύονται την εξέλιξη αυτού του φεστιβάλ. «Φανταζόμαστε τη Λίμνη Ζηρού, ως σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ολόκληρη τη ΒΔ Ελλάδα. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει πολλή δουλειά, σωστή οργάνωση και ένα βιώσιμο πλάνο για το φεστιβάλ. Σίγουρα, όμως, μπορεί να γίνει, μιας και η δυναμική της Λίμνης Ζηρού είναι τέτοια, που μπορεί να δώσει την κατάλληλη ώθηση για να πετύχει το Zero Festival» καταλήγουν οι άνθρωποι του Συλλόγου Νέων Φιλιππιάδας.
Εμείς στις «Πολιτιστικές Διαδρομές» τους το ευχόμαστε!
Η Λίμνη Ζηρού
Η Λίμνη Ζηρού βρίσκεται 2 χλμ δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας - Φιλιππιάδας - Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας. Το όνομά της προέρχεται από το σλάβικο Ozero που στα ελληνικά σημαίνει λίμνη αποδεικνύοντας ότι η περιοχή εποικίστηκε κατά το παρελθόν από Σλάβους. Είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και η δημιουργία της φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής. Μάλιστα, οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου. Οι διαστάσεις της λίμνης είναι περίπου 900μ Χ 600μ. ενώ το μέγιστο βάθος της, σύμφωνα με μετρήσεις του ιδιώτη Χαράλαμπου Γκούβα το έτος 1997, βρέθηκε στα 70 μέτρα. Στις όχθες της είχε χτιστεί από Αυστριακούς αρχιτέκτονες το 1947-1949 η «Παιδόπολη του Ζηρού» (Ζηρόπολη), με αντικείμενο την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου. Η λίμνη έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά το έτος 1998, όταν εκτυπώθηκε φωτογραφικό πόστερ και διανεμήθηκε δωρεάν σε 3.000 αντίτυπα από τον Χαράλαμπο Γκούβα.
Αξιοβίωτη ανάπτυξη
Η προστασία, η αξιοποίηση και η διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων εκτός από ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα αποτελεί συχνά πεδίο αντιπαραθέσεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Μια φυσική περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί πολιτισμικά και τουριστικά οδηγώντας σε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με αρμονικό συγκερασμό των δράσεων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο περιβάλλον αυτό. Άλλωστε, έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά ότι απαιτείται μια αξιοβίωτη ανάπτυξη για τη Λίμνη σε όφελος ολόκληρης της κοινωνίας αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος-φυσικός (PhD) Ν.Δ. Γιαννούλης στην εισήγησή του στο Σεμινάριο ΚΠΕ Φιλιππιάδας «Λιμναία οικοσυστήματα: Πηγή έμπνευσης για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» με θέμα «Αξιοβίωτη Διαχείριση Λιμναίων Υδατικών Συστημάτων» - «Η περίπτωση της Λίμνης Ζηρού» (Μάιος 2013).

Η ιστορία του Zero Festival
Το Zero Festival ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2009 υπό την αιγίδα του Δήμου Φιλιππιάδας και τη διοργάνωση από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Φιλιππιάδας. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Νέων Φιλιππιάδας «το φεστιβάλ ξεκίνησε από μια παρέα φίλων που είχε απλά μια ιδέα να διοργανωθεί ένα μικρό event στη Λίμνη Ζηρού στη Φιλιππιάδα, προσαρμοσμένο στα θέλω και στις απαιτήσεις της νεολαίας. Και έτσι ακριβώς έγινε». Πράγματι, το πρώτο Zero Festival διεξήχθη στη Λίμνη του Ζηρού με τους επισκέπτες να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες άθλησης και αναψυχής όπως: canoe kayak, ποδηλασία, αναρρίχηση, φουσκωτά παιχνίδια και τοξοβολία κάτω από τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής καλεσμένων Dj's.
Το εγχείρημα αυτό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στις «Πολιτιστικές Διαδρομές» ο Σύλλογος Νέων «από τη μία πλευρά, η κρίση δεν πτόησε τη διάθεσή μας αλλά και από την άλλη αυτό το όμορφο φυσικό περιβάλλον της λίμνης Ζηρού αγκάλιασε την ιδέα αυτή. Επιπρόσθετα, η διάθεση μικρών και μεγάλων για μια εναλλακτική διασκέδαση μάς έδωσαν την απαραίτητη ώθηση, ώστε να επαναλάβουμε το φεστιβάλ αυτό». Έτσι, το 2010 o Δήμος Φιλιππιάδας, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και το Πνευματικό Κέντρο Φιλιππιάδας κάλεσαν το κοινό για μια μέρα απόδρασης από τη σκληρή καθημερινότητα στο 2ο Zero Festival. Όπως και στο πρώτο, η άθληση, η αναψυχή και η μουσική συνδυάστηκαν μ' έναν μοναδικό τρόπο στην αγκαλιά της φύσης και της λίμνης-καλλονής του Ζηρού. Άνθρωποι κάθε ηλικίας -με τους νέους, φυσικά, στο επίκεντρο- συμμετείχαν σε μια γιορτή αναψυχής και πολιτισμού ερχόμενοι κοντά στο φυσικό περιβάλλον και αξιοποιώντας δημιουργικά τις δυνατότητες που δίνει απλόχερα η ίδια η φύση. Βόλτες με τα φουσκωτά μέσα στη Λίμνη, αναρρίχηση, και εξερεύνηση του χώρου περιμετρικά της Λίμνης με όχημα τα ποδήλατα ενθουσίασαν το κοινό που βρήκε την ευκαιρία να παίξει, να χορέψει, να ψυχαγωγηθεί και σε τελική ανάλυση να γεμίσει από ανεξίτηλες παραστάσεις φυσικού κάλλους.

Δείτε video των καλλιτεχνών που θα συμμετάχουν στο Zero Festival





www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: