Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ενα δις ευρώ ο «μαύρος» τζίρος από εξοχικά που νοικιάζονται σε τουρίστες


Νοικιάζουν σε τουρίστες τις βίλες, τα εξοχικά και τα διαμερίσματά τους σε παραθαλάσσιες περιοχές, ζημιώνοντας τον τουρισμό με τις υπηρεσίες που παρέχουν αλλά και τα δημόσια έσοδα από τη φοροδιαφυγή!


Σε πληγή της οικονομίας εξελίσσεται η μετατροπή των εξοχικών σε ενοικιαζόμενα καταλύματα. Με τιμές «χρυσάφι», που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 200 ευρώ τη βραδιά, ιδιοκτήτες σπιτιών τα νοικιάζουν σε τουρίστες χωρίς απόδειξη βάζοντας εξ ολοκλήρου στην τσέπη τα ενοίκια. Οι επιτήδειοι έχουν βρει «παραθυράκι» που επιτρέπει μεν την ενοικίαση εξοχικών αλλά με προϋποθέσεις.

Χαρακτηριστικές του μεγέθους του προβλήματος είναι οι εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που έχει υπολογίσει τις απώλειες σε τουριστικό συνάλλαγμα στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ και τα παράνομα καταλύματα σε 40.000 σε όλη την Ελλάδα.

Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων είναι έξαλλοι με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα και προτίθενται να καταθέσουν τις άδειές τους στην αρμόδια υπουργό.



«Εχουν γίνει εγκληματικά λάθη στο πρόσφατο παρελθόν, που αποτέλεσαν την κερκόπορτα γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ολα ξεκίνησαν όταν επιτράπηκε σε κάποιον που έχει εξοχικό με απλές διαδικασίες να μπορεί να το νοικιάσει. Προϋπόθεση αποτελεί το σπίτι να είναι πάνω από 80 τ.μ. και η ενοικίαση να γίνει για περισσότερες από 30 μέρες. Αλλο λάθος ήταν η κατάργηση της ανάρτησης τις τιμής του δωματίου στην πόρτα και η κατάργηση του βιβλίου επισκεπτών, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς εάν ένα ξενοδοχείο είναι νόμιμο. Σήμερα, με ένα εικονικό συμβόλαιο διάρκειας ενός μήνα και τιμή δήθεν 200 ευρώ, γέμισαν με τουρίστες οι εξοχικές κατοικίες. Τις νοικιάζουν με 100 ευρώ τη βραδιά, φυσικά δεν κόβουν απόδειξη και πληρώνουν στην Εφορία μόνο τον φόρο που αντιστοιχεί στο εικονικό συμβόλαιο των 200 ευρώ, ενώ κερδίζουν ως και 4.000 ευρώ τον μήνα» περιγράφει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Δημήτρης Χαδαλής.

Τα εξοχικά διαφημίζονται με αγγελίες στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η Χαλκιδική να έχει γεμίσει με τουρίστες από τα Βαλκάνια οι οποίοι μένουν σε εξοχικά Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: