Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοφανής λιτότητα 37 δις ευρώ στη Γαλλία


Πολιτική λιτότητας άνευ προηγουμένου θα εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση για το 2013 με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει μέτρα ύψους 36,9 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την αύξηση φόρων και την περικοπή δαπανών το επόμενο έτος.

Κατά τη δήλωσή του στους κήπους του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έκανε λόγο για «έναν προϋπολογισμό μάχης για την κοινωνική δικαιοσύνη», «έναν προϋπολογισμό μάχης για την ανάπτυξη, για την προετοιμασία του μέλλοντος», «έναν τολμηρό και υπεύθυνο προϋπολογισμό» και απηύθυνε έκκληση προς τους Γάλλους για «γενική κινητοποίηση» ώστε να επιτύχει «η μάχη της ανάκαμψης».

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και το σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, προβλέπουν ποσό 20 δισ. ευρώ επιπλέον, το οποίο θα προέλθει από την καταβολή φόρων και εισφορών (δέκα από τα οποία θα προέλθουν από τα νοικοκυριά και 10 από τις επιχειρήσεις), στο οποίο θα προστεθεί το ποσό των 4,4 δισ. από μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί, καθώς και 10 δισ. που θα προέλθουν από την περικοπή κρατικών δαπανών και 2,5 από μείωση ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, 4,1 εκατ. γαλλικά νοικοκυριά, μεταξύ των ευπορότερων, θα πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ 8,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερους.

Από τα δέκα δισ. που θα προέλθουν από αύξηση των εισφορών των νοικοκυριών, το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει 3,5 δισ. από αυξήσεις φόρων εισοδήματος, ένα δισεκατομμύριο από την είσπραξη του φόρου αλληλεγγύης επί της περιουσίας και 200 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά του 75% επί των εισοδημάτων άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση 12.298 θέσεων εργασίας στα μη νευραλγικά υπουργεία και τη δημιουργία 11.000 θέσεων απασχόλησης στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, για να διασφαλισθεί η σταθερότητα του δυναμικού.


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας υπερασπίσθηκε την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 0,8% το 2013, επί της οποίας βασίσθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντάς την «ρεαλιστική και βολονταριστική».

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό επέμεινε στη βούληση της κυβέρνησης για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη διάρρηξη του κύκλου της αύξησης του χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 είναι «ρεαλιστικός και αναγκαίος».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επεσήμανε ότι το χρέος αυξήθηκε κατά 30% στα τελευταία πέντε χρόνια, περνώντας από το 64% του ΑΕΠ σε «περισσότερο από 90% σήμερα». «Πρέπει να αποκλιμακώσουμε το χρέος για να δανειζόμαστε φθηνότερα στις αγορές», σημείωσε.

Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων λιτότητας σε περίοδο πολύ χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης ανεργίας είναι πρωτόγνωρη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% φέτος και στο 3% μέχρι το τέλος του 2013 θεωρείται ανέφικτος από πολλούς οικονομικούς αναλυτές.

«Το 3% το εννοούμε και θα το τηρήσουμε...», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Εάν εγκαταλείψουμε αυτόν τον στόχο, τότε τα επιτόκια θα αυξηθούν αμέσως και θα βρεθούμε στην κατάσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας», προειδοποίησε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: