Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σκοτεινές μπίζνες στο φιλέτο της παραλιακής. Σύγκρουση πάσης φύσεως συμφερόντων κάτω από τη μύτη της Τρόικας.


Τα λεφτά είναι πολλά και τα (σκοτεινά) συμφέροντα επίσης. Μιλάμε για το φιλέτο της παραλιακής ζώνης Φαλήρου-Σουνίου για το οποίο πάσης φύσεως κοράκια ακονίζουν τα νύχια τους. Παρακολουθώντας για παράδειγμα τα ρεπορτάζ των συναδέλφων για το συγκεκριμένο θέμα μαθαίνουμε ότι το υπ. Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ιδρύσει μια εταιρεία με τίτλο «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Μάλιστα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους δημάρχους οι οποίοι το μόνο που του ζήτησαν είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.


Το σχετικό ρεπορτάζ υπογράφει ο Γιώργος Λιάλιος στην «Καθημερινή». Έρχεται όμως το «Μoneypro» που διευθύνει ο καλός συνάδελφος Δημήτρης Μαρκόπουλος να κάνει λόγο για πρωτοβουλίες των υπουργών Χατζηδάκη-Μηταράκη που δεν «νομιμοποιούνται» και οι οποίες ενόχλησαν την Τρόικα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο ακόμη δεν έχουμε δει καμία αποκρατικοποίηση άξια λόγου. Τι συμβαίνει στο χρεωκοπημένο βασίλειο των Βαλκανίων; Ποια συμφέροντα κρατάνε αιχμάλωτη τη χώρα; Ως πότε;

Ακολουθούν τα ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και του «Moneypro.gr»

Mε τίτλο "Ενιαίο σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου" ο Γιώργος Λιάλιος γράφει στην "Καθημερινή">

Σε ένα «μίνι-Οργανισμό Αθήνας», ο οποίος θα ανασχεδιάσει χρήσεις γης, όρους δόμησης και υποδομές στα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου Φαλήρου - Σουνίου φιλοδοξεί να μετατραπεί η εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» που θα ιδρύσει το υπ. Ανάπτυξης. Εμφαση, φυσικά, θα δίνεται στο «ξεκαθάρισμα» των δημοσίων ακινήτων, όσων δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους μέσα από ένα ενιαίο master plan.
Αυτά προκύπτουν από την πρώτη ενημέρωση που παρείχε στους δημάρχους της περιοχής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή των δημάρχων Μοσχάτου - Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Σαρωνικού (απουσίαζε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής). Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές του υπουργείου, οι γενικές αρχές της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στο παράκτιο μέτωπο, η συνολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η πλήρης συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα αναλάβει τον ρόλο του Οργανισμού Αθήνας, εκπονώντας ένα συνολικό master plan για τα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου και στη συνέχεια, βάσει αυτού, τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης και των χρήσεων γης, καθώς και την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών. Ο κ. Μηταράκης, πάντως, φέρεται να δεσμεύτηκε κατηγορηματικά στους δημάρχους ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες. Ρόλος της εταιρείας ειδικού σκοπού θα είναι να πάρει τη δημόσια γη και να την «καθαρίσει» από καταπατήσεις και άλλα προβλήματα προκειμένου να την αξιοποιήσει, ανέφερε.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και για τα υπόλοιπα παρέμειναν επιφυλακτικοί, αναμένοντας τη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή από τον Φαληρικό Oρμο έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου ρυθμίζεται από το 2004 με προεδρικό διάταγμα, ενώ επαναμελετήθηκε το 2010 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση η προσέγγιση του Moneypro.gr το οποίο κάνει λόγο για τορπίλη της Τρόικας στην παραπάνω εταιρεία.>

Δύο ενδιαφέροντα σημεία περιέχει το σχέδιο Μνημονίου που έχει διαρρεύσει και αναμένεται από μέρα σε μέρα να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, την Ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Το πρώτο αφορά στην αμέριστη στήριξη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και το δεύτερο το άδειασμα όσων επιδιώκουν την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων εκτός του Ταμείου. 
Σε ότι αφορά το πρώτο, η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δεσμεύεται για την απομόνωση του Ταμείο από πολιτικές επιρροές, ενώ παράλληλα υπόσχεται ότι θα λάβει μέτρα διεύρυνσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να παρουσιάζει στην Βουλή ανά εξάμηνο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το χρονοδιάγραμμα και τα προσδοκόμενα έσοδα κάθε αποκρατικοποίησης.
Για το δεύτερο, το μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν μεταβιβάσεις ή διακρατήσεις δημοσίων ακινήτων από άλλους φορείς π.χ. δήμους, εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) ή άλλες εξειδικευμένες εταιρείες, μέχρι να εκασφαλιστεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη παράγραφος, εφόσον διατηρηθεί στο μνημόνιο, ουσιαστικά τορπιλίζει το «Παράκτιο Μέτωπο» του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο υπήρξε έμπνευση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη . Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε εναντιωθεί στο σχέδιο αυτό -παρόλο που αποτέλεσε πρωθυπουργική δέσμευση κατά την διατύπωση των προγραμματικών δηλώσεων- χαρακτηρίζοντας το ως κατακερματισμό της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: