Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η κρίση «γονατίζει» και την ασημουργία.



Τα Γιάννινα κινδυνεύουν να χάσουν το «σήμα» τους.

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης βρίσκεται και ένας κατεξοχήν κλάδος που είναι συνυφασμένος με την ιστορία και την οικονομία των Ιωαννίνων: Η αργυροχρυσοχοΐα, η οποία δέχεται πολλαπλά χτυπήματα τους τελευταίους μήνες και κυριολεκτικά έχει «γονατίσει».Την τελευταία δεκαετία οι αργυροχρυσοχόοι της πόλης των Ιωαννίνων, αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες, κυρίως από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που είχαν να αντιμετωπίσουν από τις Ασιατικές χώρες. Σιγά - σιγά η πόλη των Ασημουργών, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα Γιάννινα, άρχισαν να χάνουν τον έναν μετά τον άλλο τους παραδοσιακούς κατασκευαστές ασημικών, των οποίων η φήμη είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και οδηγούσε πολλούς «επώνυμους» στην αναζήτηση αυθεντικών γιαννιώτικων ασημικών. Με την λειτουργία του ΚΕΠΑΒΙ ο κλάδος πήρε μια «ανάσα», μέχρι που προέκυψε η τελευταία κρίση, που έφερε νέα αδιέξοδα στις περισσότερες επιχειρήσεις που προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να κρατηθούν όρθιες.Οι αιτίες, όπως λένε άνθρωποι του κλάδου, είναι δύο: Αφενός η μεγάλη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και αφετέρου η μεγάλη πτώση του τουρισμού. Ακόμη και αυτοί οι λίγοι τουρίστες που έρχονται αποφεύγουν να κάνουν αγορές αξίας, περιοριζόμενοι σε απλά αναμνηστικά είδη. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι τα ασημικά δεν είναι είδη άμεσης ανάγκης, οι τουρίστες περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα φαγητό, καφέδες, αναψυκτικά κ.λπ.Και ενώ ο τζίρος μειώνεται την ίδια στιγμή οι ασημουργοί, όπως και όλοι οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένους φόρους από τα αντικειμενικά κριτήρια, το τέλος επιτηδεύματος κ.α., χρήματα που όμως δεν υπάρχουν. Το αδιέξοδο καθημερινά μεγαλώνει, χωρίς δυστυχώς, όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου να φαίνεται «φως» στον ορίζοντα. 

Επαγγέλματα που «ανθίζουν» 

Η οικονομική κρίση φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις στον «επαγγελματικό χάρτη» των Ιωαννίνων, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα. Και αν ορισμένα επαγγέλματα, ειδικά αυτά που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την διαβίωση των πολιτών αισθάνονται έντονες πιέσεις, στην «επιφάνεια» βγαίνουν άλλα, που μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν στα ...αζήτητα. Η εξήγηση είναι απλή και βρίσκεται στην έλλειψη χρημάτων, η οποία στρέφει πολλούς καταναλωτές σε επισκευές και επιδιορθώσεις, ειδών ένδυσης, υπόδησης, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων κ.α. Πρώτοι στη λίστα είναι οι επιδιορθωτές υποδημάτων, οι ράπτριες - ράπτες για μεταποιήσεις ρούχων κυρίως, οι συντηρητές - επισκευαστές μεταχειρισμένων, ενώ αυξημένη κίνηση παρουσιάζουν και τα καταστήματα «λαϊκών» ειδών καθημερινής χρήσης (ρούχα κ.α.).

Η Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων 

Τα προβλήματα στην αγορά του Ν. Ιωαννίνων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, η οποία υπογραμμίζει ότι η αγορά λόγω συρρίκνωσης των εισοδημάτων, έλλειψης ρευστότητας και αβεβαιότητας «στενάζει», με τα φορολογικά βάρη να αυξάνονται, χωρίς οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν. Απευθύνεται μάλιστα στους πολιτικούς των κομμάτων του Νομού, ρωτώντας για το τι έκαναν ή πρόκειται να κάνουν για τη σωτηρία «της ραχοκοκαλιάς της πατρίδας μας, όπως μας αποκαλούν». Η ΟΕΒΕ εκφράζει μάλιστα την πικρία της γιατί κανείς προεκλογικά δεν συζήτησε μαζί της τα προβλήματα του κλάδου.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: