Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Προκλητική πορεία Τσάμηδων στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας


Με εκδηλώσεις μίσους στα σύνορα θέτουν και πάλι «τσάμικο ζήτημα»! Αλλά και μαζική επιστροφή στις «εστίες τους».

Ετοιμάζουν μαζική συγκέντρωση στο τελωνείο Μαυροματίου Σαγιάδας στη Θεσπρωτία. Το κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ξεκίνησε στην Αλβανία την καθιερωμένη σειρά εκδηλώσεων, που αφορούν στο «τσάμικο ζήτημα» και στην φανταστική «γενοκτονία» τους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σκιπ», ο πρόεδρος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, εκτός των άλλων, ζητάει με θράσος και παραφροσύνη αναγνώριση της «γενοκτονίας των Τσάμηδων», αλλά και «επιστροφή των τσάμηδων στις εστίες τους».


Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το «τι γίνεται για την περαιτέρω προώθηση του τσάμικου ζητήματος και των δικαιωμάτων της κοινότητας αυτής για να κληρονομήσει τις κατασχεμένες περιουσίες στην Ελλάδα» ο Ιντρίζι απαντάει, μεταξύ άλλων, ως εξής: «Το τσάμικο ζήτημα δεν είναι τόσο στενό όσο το παρουσιάζετε. Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα των Αλβανών της Τσαμουριάς περιέχει και το θέμα των ιδιοκτησιών, δεν μπορώ όμως να δεχτώ πως αυτό είναι το τσάμικο ζήτημα. Εγώ πρώτος δεν μπορώ να δεχθώ τον περιορισμό του θέματος αυτού.»


«Εμείς ζητούμε ώστε σχεδόν η τριαντακονταετής γενοκτονία από το 1913 έως το 1944 και που συνεχίζει και σήμερα. να έχει ένα όνομα ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ (στο πρωτότυπο με κεφαλαία) και το ελληνικό κράτος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη γι' αυτό που έγινε στα συμφραζόμενα εκείνης της εποχής. Δεν θέλω να φαίνεται ως αδύνατο, θέλω να πω πως ο στόχος μας είναι η πλήρης επιστροφή στην Τσαμουριά με όλα τα δικαιώματα που μας ανήκουν, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει η νομική οδός για τη λύση του τσάμικου ζητήματος.».

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: