Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα σήμερα: 20.000 άστεγοι, 1.000.000 άνεργοι, το 64% των νέων θέλει να φύγειΤο πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει επίσης την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Επιτροπή. Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση, που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους.

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφεται η κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οσον αφορά την Ελλάδα, στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας με τον δείκτη της απασχόλησης να παρουσιάζει μείωση 8,7%. Μάλιστα, την τριετία 2008-11 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55-64 ετών διπλασιάστηκε στην Ελλάδα, όπως και στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, το 27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και το 37% μακροπρόθεσμα, την ίδια ώρα που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%. Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία (67%), την Ιρλανδία (67%) και την Πορτογαλία (57%). Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Επιτροπή την κατάσταση των αστέγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009 και ανέρχονται σε 20.000.
Οι περισσότερο άστεγοι εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά, όπου από τους 11.000 αστέγους οι 8.000 είναι Έλληνες. Το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει επίσης την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Επιτροπή. Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση, που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους.

Σημειώνει επίσης, ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου. Αναφέρεται επίσης ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: