Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Μεγάλo deal για το γάλα έκλεισε κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός,10 λεπτά πάνω από πέρσι η τιμή



Σε συμφωνία με την εταιρεία Εβροφάρμα προχώρησε ο Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός, για την απορρόφηση 2 εκατ. κιλών αιγοπρόβειου γάλακτος το 2020.

Ο ακριτικός Συνεταιρισμός υπέγραψε το συμβόλαιο και τώρα μένουν τα τυπικά.

Το deal επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Παρασχούδης, σημειώνοντας ότι απομένουν πλέον τα τυπικά.
Η αύξηση στην τιμή απορρόφησης σε σχέση με πέρσι, μας είπε ο κ. Παρασχούδης, αγγίζει τα 10 λεπτά.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η συμφωνία, η τιμή καθορίζεται ανάλογα με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που έχει το εισκομιζόμενο γάλα. Ανά 0,01 πρωτεΐνη στο πρόβειο συμβατικό θα δίνονται 0,015 ευρώ ενώ για το βιολογικά πρόβειο 0,016 ευρώ. Όσον αφορά στο γίδινο συμβατικό για κάθε 0,01 πρωτεΐνη θα δίνονται 0,0145 ευρώ ενώ στο βιολογικό υπάρχει υψηλότερη τιμή (0,0155 ευρώ) ανά 0,01 πρωτεΐνη.
Πέρσι η μέση τιμή απορρόφησης ήταν 71 λεπτά το κιλό στο πρόβειο, ενώ φέτος 81 λεπτά
Όπως μας είπε ο κ. Παρασχούδης ο μέσος όρος περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο γάλα που παράγουν τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι 5,45 στο πρόβειο γάλα. Όπως εξηγεί με αυτά τα δεδομένα η μέση τιμή απορρόφησης πρόβειου γάλακτος είναι 81 λεπτά, έναντι 71 λεπτά πέρσι, ενώ υπάρχουν παραγωγοί που θα λάβουν έως και 90 λεπτά ανά κιλό.
Η συμφωνία τέλος προβλέπει μας εξήγησε ο πρόεδρος του ακριτικού Συνεταιρισμού, ότι ειδικά για τους χειμερινούς μήνες, που για το πρόβειο είναι ο Νοέμβριος, ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος, ενώ για το γίδινο ο Νοέμβριος, ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα υπάρχει πρόβλεψη για μπόνους στην τιμή παραγωγού. Στο πρόβειο το μπόνους θα είναι 10% και στο γίδινο 20%.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: