Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Οργισμένη αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου για τα νέα σχέδια του δρόμου Ιωαννίνων- Κακαβιάς


Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου στους σχεδιασμούς για την επέκταση της Ιόνιας μέχρι την Κακαβιά, όπως προέκυψαν μετά την απάντηση των αρμόδιων υπουργείων σε ερώτηση του Γιώργου Αμυρά. Πρόκειται για μία δυσάρεστη έκπληξη, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, ενώ τονίζει ότι ο νέος σχεδιασμός δεν υπακούει στους κανόνες που διέπουν τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός έγινε ερήμην όλων των τοπικών φορέων οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις.
Η αλλαγή  διατομής από τετράιχνη, σε δίιχνη, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, ουσιαστικά υποβιβάζει τον οδικό άξονα σε εθνική οδό η οποία θεωρούμε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί    στο σημερινό, αλλά και στο μελλοντικό κυκλοφοριακό φορτίο, μη διασφαλίζοντας τη βέλτιστη οδική ασφάλεια. Προτείνεται δε ερήμην της Περιφέρειας, η οποία επιτακτικά τόσο επί προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, όσο και επί νέας, έθετε το αίτημα ένταξης του έργου- με την αρχική του μελέτη-   σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει  ενημερώσει για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις οδικές υποδομές της Ηπείρου τον Πρωθυπουργό, ενώ από τις 23 Ιουλίου 2019 αναμένει   απάντηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων. Καραμανλή στο γραπτό αίτημά του για συνάντηση,  προκειμένου να συζητηθεί λίστα εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν το Υπουργείο του.
Σε αυτή περιλαμβάνεται τόσο η επέκταση της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά, όσο και η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τη γέφυρα Καλογήρου, για την οποία- μετά από συνεχείς οχλήσεις με δεδομένη τη δέσμευση πόρων από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»-   προεκλογικά παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια το δικαίωμα υλοποίησης του έργου.  Μετεκλογικά όμως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών ενημέρωσαν πως χρειάζεται νέα γεωτεχνική μελέτη που οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση την κατασκευή του και ενδεχομένως σε απώλεια κοινοτικών πόρων.
«Δυστυχώς παρά την αλλαγή Πολιτικής Ηγεσίας στο Υπουργείο Υποδομών, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες του. Οφείλουν σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Ηπείρου και για τα οποία η Περιφέρεια έχει συνυπευθυνότητα να υπάρχει συνεργασία και να μην δρουν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: