Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό πλήττει ψαράδες και οικοσύστημα.


Δυσεπίλυτο παραμένει το πρόβλημα της παράνομης αλιείας στον Αμβρακικό Κόλπο, με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα τόσο το θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και η υπόσταση των αλιέων της περιοχής. Σχεδόν κάθε βράδυ εδώ και πολλά χρόνια, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αλιείς, παρατηρείται η ίδια κατάσταση παρανομίας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια, μετά και τα αποτελέσματα έρευνας για την υψηλή διατροφική αξία της γαρίδας, προώθησης του προϊόντος για την ένταξή του στα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Μεγάλος αριθμός αλιευτικών σκαφών, με σβησμένα φώτα και μηχανές για να μην κινήσουν υποψίες, «οργώνουν» τον βυθό, αφανίζοντας τον γόνο της γαρίδας «γάμπαρη» του Αμβρακικού, η οποία γεννιέται και αλιεύεται κατ’ αποκλειστικότητα στον κόλπο, ενώ το μήκος της φτάνει τα 20 εκατοστά.
Σύμφωνα με τους αλιείς, αλλά και τις καταγγελίες των τοπικών βουλευτών, πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα παράνομης αλιείας, το οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και καραμπίνες για να εκφοβίσει τους επαγγελματίες, ενώ σημειώνονται και απειλές κατά της ζωής τους. Οι αλιείς τονίζουν ότι έπειτα από επανειλημμένες σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια. Όλα αυτά τα χρόνια της παράνομης αλιείας, η παραγωγή αλιευμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, αφού τα κυκλώματα ψαρεύουν ακόμα και στην περίοδο της γονιμοποίησης, τον Αύγουστο. Τα λιμεναρχεία, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν, πραγματοποιούν ελέγχους και ανακαλύπτουν συνεχώς παράνομα εργαλεία που εντοπίζονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί αυτοί που τα τοποθετούν.

Για το θέμα οι βουλευτές Άρτας Γιώργος Στύλιος, Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης και Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το κύκλωμα παράνομης αλιείας που λυμαίνεται τον Αμβρακικό κόλπο. Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν οι υπουργοί προτίθενται να καταπολεμήσουν το εν λόγω φαινόμενο, εάν έχουν προβεί στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες οι αρμόδιες Υπηρεσίες. Επίσης, δεδομένου ότι το φαινόμενο συνεχίζεται, ζητούν να μάθουν για ποιον λόγο οι ενέργειες αυτές ήταν αναποτελεσματικές και ποια επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: