Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Αναμένει την ΚΥΑ η αγορά αιγοπρόβειου – Διχάζει η συζήτηση για ποσόστωση στη φέτα.


Με την αιγοπροβατοροφία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή θέση και τη σεζόν να έχει ξεκινήσει με κεκτημένη ταχύτητα από πέρσι με μειωμένες τιμές, η πολυπόθητη υπουργική απόφαση για τους ελέγχους στο γάλα ωριμάζει στα γραφεία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς ακόμα να έχει δημοσιευθεί. Εν αντιθέσει με τις ανακριβείς πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στον τύπο τις προηγούμενες ημέρες, η «ΥΧ» δίνει το περίγραμμα του περιεχομένου της απόφασης.

Τρία σημεία και μία διαφωνία

  • Όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατο ρεπορτάζ, βασικό σημείο της νέας απόφασης είναι η θεαματική αύξηση των προστίμων στις επιχειρήσεις που θα προβούν σε σοβαρές παραβάσεις, όπως η χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων (κυρίως φέτα). Αυτά τα πρόστιμα, όπως είχε αναφέρει η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «ΥΧ», θα φτάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και θα προσεγγίζουν ακόμα και το εκατομμύριο, στην πιο βαριά τους μορφή. Σε κάθε περίπτωση, τα δημοσιεύματα περί προστίμων κάτω του 1% επί του τζίρου επιχειρήσεων δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο της απόφασης.
  • Η διάσταση της καταγραφής στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» όχι μόνον των ισοζυγίων γάλακτος από πλευράς τυροκόμου, αλλά και από πλευράς παραδόσεων γάλακτος του παραγωγού, ώστε τα στοιχεία να διασταυρώνονται και να γίνονται πιο ουσιαστικοί και ακριβείς έλεγχοι.
  • Με τη δεύτερη παράβαση της ίδιας επιχείρησης, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται. Σε περίπτωση, μάλιστα, που μια επιχείρηση θα «συλλαμβάνεται» να παρανομεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, η ποινή που θα επέρχεται θα είναι αναστολή της λειτουργίας της για έξι μήνες. Πρόκειται για ένα λεπτό σημείο στην επερχόμενη απόφαση όπου, σύμφωνα με πηγές της «ΥΧ», υπάρχει σημαντική διαφωνία μεταξύ του υπουργού ΑΑΤ, Σταύρου Αραχωβίτη, και της υφυπουργού, γεγονός που φαίνεται να έχει συντελέσει στην καθυστέρηση δημοσίευσης της ΥΑ.

Διχάζει η ποσόστωση στη φέτα, έσχατη λύση λένε οι υπέρμαχοι

Μέσα στην όλη κατάσταση της απαξίωσης του «εθνικού κτηνοτροφικού προϊόντος», στην επικαιρότητα έχει βρεθεί τελευταία μια πρόταση για να μπει εθνικό πλαφόν στην παραγωγή φέτας. Η ιδέα βασίζεται τόσο στη λογική της ποσόστωσης στην αγορά αγελαδινού γάλακτος, που ίσχυε παλαιότερα στην ΕΕ, αλλά και στην πολιτική που ακολουθούν οι Γάλλοι στο ροκφόρ. Επιγραμματικά, η πρόταση είναι να κλειδώσει, για κάποια χρόνια, η ετήσια παραγωγή της χώρας μας σε ένα ανώτατο όριο παραγωγής φέτας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση και υπάρχει μια εγγυημένη τιμή αγοράς του γάλακτος στον παραγωγό. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε καταθέσει πρόσφατα έγγραφη πρόταση στο ΥΠΑΑΤ η βουλευτής Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα.




Όπως ανέφερε στην «ΥΧ»: «Πρόκειται για πρόταση που έχει προκύψει λόγω της ιδιότητάς μου (σ.σ. κτηνίατρος) σε συζητήσεις με τυροκόμους και ιδιαίτερα μικρούς μεταποιητές. Η πρόταση περιλαμβάνει ανώτατο όριο παραγόμενου προϊόντος και πλαφόν στα κοπάδια κάθε εκμετάλλευσης. Γεγονός είναι ότι οι τιμές σε αιγοπρόβειο και φέτα έχουν φτάσει στο ναδίρ, για αυτό και είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα. Η πρότασή μου για την ποσόστωση έχει κατατεθεί εγγράφως στο ΥΠΑΑΤ. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι γίνονται προσπάθειες από την πλευρά του υπουργείου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και σύντομα θα δημοσιευθεί μια ΥΑ προς αυτή την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, ανέφερε για το θέμα: «Είχαμε θέσει στον υπουργό, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, τη δυνατότητα μιας τέτοιας, έσχατης λύσης για τα προβλήματα στο αιγοπρόβειο. Αυτό που βλέπουμε σύμφωνα με τα στοιχεία είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, η μέση τιμή πώλησης της φέτας πέφτει συνεχώς. H φέτα έχει φτάσει να εξάγεται σε τιμές χαμηλότερες και από το λευκό τυρί. Η ιδέα για την ποσόστωση θα μπορούσε να λειτουργήσει και να υπάρχει παράλληλα και μέριμνα για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους».
Αντίθετος με την ιδέα παρουσιάστηκε, σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων και προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος. «Δεν συμφωνώ με την ιδέα. Στο παρελθόν είχαμε δει την ποσόστωση στην αγελαδοτροφία με τα πρόστιμα που επιβάλλονταν σε όσους είχαν αυξημένη παραγωγή. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε εμπόδιο για τους δυναμικούς, εξωστρεφείς παραγωγούς. Η φέτα χρειάζεται προώθηση και αγορές στο εξωτερικό».
Σε κάθε περίπτωση, στους κύκλους των κτηνοτρόφων υπάρχει και η άποψη ότι οι ποσοστώσεις ως εργαλείο πολιτικής ελέγχου της προσφοράς ενός προϊόντος στις αγορές, παγιώνει καταστάσεις υπέρ των μεγάλων γαλακτοκομικών επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που θα παραμένουν κυρίαρχες, εις βάρος των μικρών και μικρομεσαίων κτηνοτρόφων που θα αδυνατούν να αναπτυχθούν. Πρόκειται για ένα από τα λεπτά σημεία που χρειάζεται μελέτη, εφόσον τελικά το μέτρο προχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: