Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Το παράδειγμα ενός αιγοπροβατοτρόφου και πώς δεν τα βγάζει πέρα με ζωοτροφές και έξοδα


Ο ΑγροΤύπος συνομίλησε με τον υπάλληλο – υπεύθυνο ξηραντηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δοκιμίου, κ. Δημήτρη Καλαμπόκα, σχετικά με τη ζήτηση εκ μέρους των κτηνοτρόφων για το καλαμπόκι.


Στην συνομιλία μας, ο κ. Καλαμπόκας, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στην ζήτηση εκ μέρους των κτηνοτρόφων, μας έφερε το παράδειγμα, ενός αιγοπροβατοτρόφου, ο οποίος του παρέθεσε στοιχεία για την βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, ο αιγοπροβατοτρόφος, που έχει 500 αρμεγόμενα πρόβατα, πιάνει κατά μέσο όρο 280 κιλά γάλα από το καθένα, δηλαδή στο σύνολο 140 τόνους το έτος. Πουλώντας, το γάλα αυτό προς 85 λεπτά κάνει ένα τζίρο της τάξης των 119.000 ευρώ.

Από την άλλη, εξηγεί ο ίδιος «τα έξοδα που έχει κατ’ ελάχιστον για να ταΐσει τα ζώα του ο συγκεκριμένος παραγωγός φτάνουν τα 114.000 ευρώ το χρόνο, καθώς κατά μέσο όρο κάθε ζώο χρειάζεται 3,5 κιλά περίπου τροφή (τριφύλλι, φύραμα, καλαμπόκι) τη μέρα (επί 365 ημέρες). Με τιμή αγοράς στα 18 λεπτά το κιλό το λιγότερο για τις ζωοτροφές, για κάθε ζώο χρειάζεται να πληρώσει ο παραγωγός κατά μέσο όρο 230 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, για να ταΐσει όλα του τα ζώα ο παραγωγός αυτός, πρέπει να δαπανήσει 114.000 ευρώ».

Αυτά υπό κανονικές συνθήκες, γιατί, αν συμβεί και κάποια ζημιά (π.χ. ασθένεια) εκτός προγράμματος, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πόσο οριακή είναι η κατάσταση της βιωσιμότητας της εν λόγω εκμετάλλευσης. Αν μάλιστα κανείς λάβει υπόψη τις εργατοώρες που δαπανά ο κτηνοτρόφος ή μια εκτός προγράμματος μείωση στις τιμές του γάλακτος, τις τιμές στο πετρέλαιο, τον ΕΦΚΑ, τα έξοδα για το λογιστή, τα ενοίκια βοσκότοπων κ.λπ. αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόσο βασίζεται στις... επιδοτήσεις και κάθε είδους ενίσχυση (συνδεδεμένες, εξισωτικές κ.λπ.).


Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: