Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Οι τσιφλικάδες επιστρέφουν...


Ζει και εργάζεται στο Νέο Σιδηροχώρι. Εκεί, ο Φίλιππος Τσουρπούδης, γεωπόνος στο επάγγελμα, παρατηρεί πολλά να αλλάζουν, άλλα προς το καλύτερο κι άλλα όχι.
Στην περιοχή του κατά 99% καλλιεργείται μόνο βαμβάκι. Οι παραγωγοί, όπως λέει, ασχολούνται με την καλλιέργεια του βαμβακιού. «Είναι αυτή που δίνει την μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση από όλες τις καλλιέργειες και γι αυτό επιμένουν στο βαμβάκι. Λόγω επιδοτήσεων, λόγω μεγάλης απόδοσης,λόγω καλύτερου κέρδους, όταν η χρονιά πηγαίνει καλά. Έχουν και την κατάλληλη γνώση για να κάνουν καλή τεχνική καλλιέργεια οι αγρότες.» παρατηρεί ο έμπειρος γεωπόνος μιλώντας για ένα μικρό ποσοστό παραγωγών που ασχολούνται με καινούργιες καλλιέργειες .
Σύμφωνα με τον κ. Τσουρπούδη έχει αλλάξει όλο το καθεστώς με τους αγρότες.

Αυτό που συνήθως προτρέπει τους νέους καλλιεργητές είναι να ενημερώνονται συνεχώς από τους τοπικούς γεωπόνους. «Είναι πάντα δική τους η επιλογή το τι θα κάνουν, με τι θα ασχοληθούν.» δηλώνει και σημειώνει «Αν αποκτήσουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, πιστεύω ότι δειλά δειλά θα μάθουν και τις καινούργιες καλλιέργειες και θα τα καταφέρουν.» Σύμφωνα με τον κ. Τσουρπούδη έχει αλλάξει όλο το καθεστώς με τους αγρότες. «Οι ίδιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε ποιο καθεστώς βρίσκονται και είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν,ιδίως οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι. Πιστεύω ότι οι πιο νέοι να καταλαβαίνουν σιγά –σιγά τις αλλαγές και να κατανοούν το νέο καθεστώς. «Έχουν σφίξει τα πράγματα» για όλους μας στην Ελλάδα. Δεν έχουν συνηθίσει να τους κρατάνε τη φορολογία και να πληρώνουν κάθε μήνα την ασφάλειά τους.»

Κληθείς να σχολιάσει την δημιουργία και πάλι κτηματιών με μεγάλες εκτάσεις γης στην ιδιοκτησία τους και την μείωση του αριθμού των μικροκαλλιεργητών σημειώνει πως « Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο «σφίγγουν» τα πράγματα. Οπότε , όταν δεν υπάρχει από πίσω η συνέχεια αναγκάζεται να πουλήσει τα κτήματά του και συνήθως τα παίρνει ο πιο οικονομικά δυνατός.» « Θα δημιουργηθούν και πάλι τσιφλικάδες και τσιφλίκια;» ρωτάμε για να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη « Πιστεύω ότι εκεί θα εξελιχθεί το «παιχνίδι», ένας μεγαλο-παραγωγός έχει και μεγαλύτερη άνεση να τα καλλιεργήσει. Ένας που είναι σε μέτρια κατάσταση οικονομικά δεν έχει τη δυνατότητα να αντέξει αυτό το κόστος.»


Ρεπορτάζ:Μαρία Νικολάου


Δεν υπάρχουν σχόλια: