Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Σοβαρός κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων από ανεπιτήρητα ζώα στους δρόμους!


Κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (πρόβατα, αγελάδες) στην Ήπειρο, τα οποία συχνά δημιουργούν τεράστια προβλήματα τόσο στους διερχόμενους οδηγούς, όσο και σε καλλιέργειες τις οποίες ρημάζουν. 

Πολλές φορές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ακόμη και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους συναντά κανείς κοπάδια να κυκλοφορούν «αδέσποτα», κάποιες φορές χωρίς καν σήμανση, με τους ιδιοκτήτες τους να αδιαφορούν επιδεικτικά για το τι μπορεί να συμβεί!
Κι ενώ έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα, καθώς το φαινόμενο είναι, δυστυχώς, σύνηθες στην περιοχή μας, ένα νέο περιστατικό την περασμένη εβδομάδα κοντά στο χωριό Σκλίβανη κρούει το καμπανάκι κυρίως προς τις τοπικές Αρχές (Δήμους, Περιφέρεια, Αστυνομία), που θα πρέπει επειγόντως να λάβουν μέτρα, πριν θρηνήσουμε κάποιο θύμα στην άσφαλτο! Όπως ανέφερε στη στήλη αναγνώστης, ώρα 8 μ.μ. κι ενώ κινούνταν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μια αγελάδα «τράκαρε» το αυτοκίνητό του, αιφνιδιάζοντας τον οδηγό και προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Και μπορεί σ’ αυτή την περίπτωση να μην τραυματίστηκε κάποιος από τους επιβαίνοντες, όμως το κακό δεν αργεί να συμβεί! 
Ωστόσο, όπως διαπίστωσε ο οδηγός, τα ζώα εκτός του ότι ήταν ανεπιτήρητα, δεν είχαν ούτε καν σήμανση, με αποτέλεσμα τώρα να τρέχει και να μην φτάνει για να βρει το δίκιο του. 
Κι όλα αυτά ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επιχειρεί να βάλει τάξη σ’ αυτή την αναρχία.
Το σχετικό άρθρο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά κλπ)».
Στον κάτοχο του ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, ο οποίος ταυτοποιείται από το σύστημα σήμανσης και καταγραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 60 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα, 360 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, 180 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 800) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.
Αντίστοιχα, στον κάτοχο μη σημασμένου ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα και 500 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, 300 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 1.500 ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.

* * *
Βέβαια, για να λειτουργήσει όλο αυτό, οι Δήμοι, που λίγο πολύ γνωρίζουν τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους, θα πρέπει να είναι αυστηροί με τους «παραβάτες» και να επεμβαίνουν άμεσα όχι μόνο όταν συμβαίνουν τα περιστατικά, αλλά προχωρώντας και σε προληπτικούς ελέγχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: