Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Μήνυμα του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Σαράντα πέντε χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Η 17η του Νοέμβρη του 1973 αποτελεί κορυφαία στιγμή της ιστορίας της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και φωτεινό ορόσημο στους αγώνες του λαού για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου συμβολίζει την αντίσταση του πνεύματος της ελευθερίας κατά της βίας και της τυραννίας. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν όλοι εκείνοι που πάλεψαν για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη λαϊκή κυριαρχία. Οι άνδρες και οι γυναίκες που βρέθηκαν στους τόπους εξορίας, στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά και σε κάθε μέρος όπου ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, υπερασπιζόμενοι ιδέες, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.
Σήμερα που οι νοσταλγοί των φασιστικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων επανεμφανίζονται και επιδιώκουν την αναβίωση τέτοιων καθεστώτων, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική η ανάγκη, όλοι μας και κυρίως η νεολαία να αντισταθούμε και να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες που μας άφησαν παρακαταθήκη οι αγώνες του Πολυτεχνείου.
Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί μια επίμονη υπόμνηση για αντίσταση και αγώνα για Δημοκρατία, μια μέρα μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και πηγή έμπνευσης για τους αυριανούς δικούς μας αγώνες. Η ημέρα αυτή ας μας θυμίζει ότι η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι υπόθεση όλων μας και εξαρτάται από την καθημερινή ετοιμότητά μας να την υπηρετούμε, να την προστατεύουμε και να την υπερασπιζόμαστε.
Ο σημερινός αγώνας για μια καλύτερη ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, η πάλη ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, συνδέουν το χθες με το σήμερα και συνεχίζουν να δίνουν νόημα στο Πολυτεχνείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: