Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: Οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα στην κοινωνία που υποφέρει….



Παρέμβαση για τον θεσμικό ρόλο και την ευθύνη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων έκαναν την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής τα στελέχη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Δημήτρης Χαμπίπης, Μάκης Χατζηεφραιμίδης και Γιώργος Ζάκας. Ζήτησαν αιτιολογώντας με το δικό τους πολιτικό σκεπτικό την αλλαγή κατεύθυνσης της Επιτροπής και την ανάδειξη και στήριξη των προβλημάτων της Ηπειρωτικής κοινωνίας που στην δύνη της οικονομικής κατάρρευσης πολλαπλασιάζονται.
Επειδή κατ’ επανάληψη έχουν τεθεί ενώπιον του οργάνου οι προβληματισμοί η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ διαβίβασε στην αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Γιούλη Μητροκώστα επιστολή με σκέψεις, απόψεις και προτάσεις τόσο για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Επιτροπής, όσο και για την ανάδειξη του σημαντικού πολιτικού της ρόλου.

Παραθέτουμε πιο κάτω την επιστολή της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
ως πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων θέλουμε να σας θέσουμε σκέψεις και απόψεις για την σημαντική ευθύνη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και ιδιαίτερα εν μέσω μιας ομολογημένης ζοφερής οικονομικής συγκυρίας που δημιούργησε μια άκρως φτωχοποιημένη κοινωνία από την οποία δεν εξαιρούνται και οι Ηπειρώτες πολίτες.
Όπως γνωρίζετε έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων τις επιφυλάξεις μας για την δομή και την λειτουργία της σε σημείο που να νοιώθουμε ότι υπερβαίνει τον ρόλο και την ευθύνη για την οποία συγκροτήθηκε.
Με την απόφαση «περί συγκρότησης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων» της συνεδρίασης της 15ης Σεπτεμβρίου του 2014 καθορίστηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο οι γενικές αρχές, οι κατευθύνσεις και ο ρόλος της για στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως: στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας, στην προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των πολιτών, σε προγράμματα πρόληψης δημόσιας υγιεινής, στην βελτίωση της λειτουργίας η και την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, στην κοινωνική μέριμνα ανθρώπινων αναγκών εξ’ αιτίας φυσικών καταστροφών, στην προαγωγή αθλητικών & πολιτιστικών δρώμενων, σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων, απασχόλησης και την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επίσης, στην προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε ζητήματα ισότητας των δύο φύλων, την προώθηση της αδελφοποίησης και συνεργασίας με άλλες Περιφέρειες της χώρας και του εξωτερικού, την πρακτική άσκηση σπουδαστών, την Ηπειρωτική αποδημία και μια σειρά άλλες δράσεις στοχευμένες στην διάσωση της παράδοσης και διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Εάν εξαιρέσουμε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση τα Χριστούγεννα με τον τηλεμαραθώνιο συλλογής τροφίμων για τους άπορους που ήταν συνυφασμένη με τον ρόλο και την ευθύνη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως και την επίσης ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα των γυναικών στην Άρτα (Ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ), τίποτα από τα θέματα που εδώ και ένα χρόνο έρχονται ως ημερήσια διάταξη στις συνεδριάσεις δεν συνάδει με όλα τα ανωτέρω.
Καλούμαστε συνεχώς να εγκρίνουμε οικονομικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς και αθλητικούς κυρίως συλλόγους για την διοργάνωση εκδηλώσεων που έχουν πάγιο και διαρκή χαρακτήρα και κυρίως δεν συνοδεύονται από στοχευμένες πολιτικές της Περιφέρειας Ηπείρου για δημιουργία και εμπέδωση συγκεκριμένων κοινωνικών μηνυμάτων.
Αισθανόμαστε ότι με την θετική μας ψήφο νομιμοποιούμε την πολιτική του κ. Περιφερειάρχη για «επιλεκτικές επιχορηγήσεις», αφού στο επόμενο στάδιο ο ίδιος αποφασίζει για τα συγκεκριμένα ποσά που χορηγούνται!
Σε πολλές από τις εκδηλώσεις που επιχορηγούνται κρίνουμε ότι θα ήταν αρκετή η συμμετοχή της Περιφέρειας ως συν-διοργανώτριας προσδίδοντας έτσι αυξημένο κύρος στην εκδήλωση.
Δεν είναι πολιτικά ορθό σε μια σκληρή οικονομική συγκυρία όπου δεκάδες χιλιάδες Ηπειρώτες πολίτες βρίσκονται σε πλήρη ένδεια αδυνατώντας να ικανοποιήσουν τις βασικές βοιωτικές τους ανάγκες εμείς να διαθέτουμε χρήματα για «πανηγύρια» και παντός είδους αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Θα θέλαμε τα αιτήματα των συλλογικών φορέων για στήριξη εκδηλώσεων να φιλτράρονται πριν ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κυρίως, θα θέλαμε η Επιτροπή να σκύψει στην στήριξη και την αναβάθμιση της λειτουργίας εκείνων των κοινωνικών δομών που υπολειτουργούν λόγω της υποχρηματοδότησης και που με ελάχιστα μέσα υπερβάλλουν εαυτούς για να παρέχουν σε αδύναμους και ανήμπορους πολίτες βασικές υπηρεσίες για να καλύψουν σημαντικές καθημερινές ανάγκες.
Με την ελπίδα και την προσδοκία ότι οι προτάσεις μας θα τύχουν ανάλογης προσοχής και αξιοποίησης σας ευχαριστούμε θερμά.

Ιωάννινα 07/03/2018
Τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου
  • Χαμπίπης Δημήτριος
  • Χατζηεφραιμίδης Πρόδρομος (Μάκης)
  • Ζάκας Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: