Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Διάκριση και βράβευση μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών





Την Παρασκευή στις 2 του Μάρτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελετή βράβευσης των μαθητών, που διακρίθηκαν στον 3ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό μελοποίησης ποίησης, ενορχήστρωσης και μουσικής για ταινία (soundtrack), για παιδιά και εφήβους, σχολικού έτους 2017-18, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, στην οποία τιμήθηκε ο καταξιωμένος συνθέτης κ. Γιώργος Χατζηνάσιος για την προσφορά του στο Ελληνικό τραγούδι, βραβεύτηκαν δύο μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας, οι οποίοι κατέλαβαν την 5η θέση (Β’ τιμητικός έπαινος) στην κατηγορία της ενορχήστρωσης, ανάμεσα σε πλήθος συμμετοχών από μαθητές Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι μαθητές της Β’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, Λάμπρος Ψωμάς και Σοφία Μητρογιώργου διακρίθηκαν συμμετέχοντας με το πρωτότυπο τραγούδι «Αχ ξενιτιά μου» που έχει ως κεντρικό του θέμα την προσφυγιά.



Η ιστορία του τραγουδιού
Το τραγούδι «Αχ ξενιτιά μου» γράφτηκε στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2015-16 στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές τις έννοιες της προσφυγιάς, της μετανάστευσης και της ξενιτιάς, φαινόμενα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές κλήθηκαν να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο και αξιοποιώντας ο καθένας το δικό του ξεχωριστό ταλέντο κατέθεσαν μια πρόταση για το έντονο προσφυγικό ζήτημα που αντιμετώπιζε τη στιγμή εκείνη η χώρα. Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος ήταν μια συναυλία με τίτλο «Ένα τραγούδι για το δρόμο σας», που πραγματοποιήθηκε στις 20 του Μάη του 2016 στην αίθουσα Διώνη στην Άρτα. Εκεί παρουσιάστηκε και το συγκεκριμένο τραγούδι σε στίχους Σοφίας Μητρογιώργου και μουσική - ενορχήστρωση Λάμπρου Ψωμά, ο οποίος και το διεύθυνε. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε την καίρια συμβολή όλου του μουσικού συνόλου στην απόδοση του τραγουδιού, όπως επίσης και τον αυτοσχεδιασμό στο μπουζούκι που προστέθηκε στην αρχή του τραγουδιού από τον μαθητή Λάμπρο Φούκα. Επίσης πρέπει να σημειωθεί και να τονιστεί η συμβολή της μαθήτριας του Μουσικού Σχολείου Άρτας Έλενας Μπέη, που ερμήνευσε το τραγούδι με μια ιδιαίτερη εσωτερική δύναμη και χάρισε με τη φωνή της την μοναδικότητα της πρώτης εκείνης εκτέλεσης.



Η αξία της βράβευσης
Η συγκεκριμένη βράβευση από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, έναν θεσμό με μεγάλη ιστορία και αδιαμφισβήτητη εγκυρότητα, αποτελεί μεγάλη τιμή για τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους που στηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους με όλες τους τις δυνάμεις. Επίσης αποτελεί μεγάλη τιμή για όλη την περιοχή και για το σχολείο μας που επιχειρεί και καταφέρνει να δημιουργεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι μαθητές, μπορούν να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, να συνεργάζονται και να επικοινωνούν τις προτάσεις τους μέσα από πολιτισμικές δράσεις. Σε πιο προσωπικό επίπεδο η συγκεκριμένη διάκριση έχει μια ιδιαίτερη αξία, γιατί στην πραγματικότητα στο πρόσωπο των δύο ιδιαίτερα ταλαντούχων παιδιών μας, Λάμπρου και Σοφίας, βραβεύτηκε ολόκληρη εκείνη η προσπάθεια των μαθητών μας να αναδείξουν το θέμα της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και του ξεριζωμού των ανθρώπων από τις εστίες τους, και να συνθέσουν μια πρόταση με τη μουσική και τον λόγο τους, προσφέροντας «ένα τραγούδι για το δρόμο τους…».
.
Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου Άρτας
Υπεύθυνος του προγράμματος 2015-16
Παναγιώτης Γιαννούτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: