Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Περιμένουν ακόμη τα πορίσματα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ οι αγρότες


Περιμένουν ακόμη τα πορίσματα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ οι αγρότες. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των αγροτών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα το καλοκαίρι του 2017, καθώς για τους περισσότερους δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα πορίσματα από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, ενώ οι λίγοι που πληρώνονται στην παρούσα φάση λαμβάνουν ‘κουτσουρεμένες’ τις αποζημιώσεις αφού καταβάλλεται μόνο το 70% και όχι ολόκληρο το ποσό.

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι «καταβάλλεται το 70% επί του συνολικού ποσού της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στον κάθε παραγωγό για τις ζημιές του 2017». Αυτό, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, γίνεται γιατί οι ζημιές για το έτος 2017 ξεπέρασαν τα 150 εκ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το συγκεκριμένο έτος (που ήταν 119 εκατ. ευρώ)…
Η επιλογή
Στο τραπέζι ‘έπεσαν’ δύο προτάσεις, είτε να χορηγούσαν το 100% των αποζημιώσεων, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έμενε απλήρωτος ένα σημαντικός αριθμός πληγέντων είτε θα πλήρωναν το 70% σε όλους, όπως και έγινε.
Όταν θα δοθεί έγκριση από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τότε θα καταβληθεί και το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων.
Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποίησε φυσικά τους αγρότες, οι οποίοι αναρωτιούνται πότε θα πληρωθεί το υπόλοιπο 30%, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται πριν τον Μάιο!
Ωστόσο, για τους Ηλείους αγρότες δεν είναι μόνο αυτό το θέμα, καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να λάβουν ούτε το ποσό της προκαταβολής αφού ακόμη δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τα πορίσματα του ΕΛΓΑ.
Ούτε τα πορίσματα
Οι τοματοπαραγωγοί και οι σταφιδοπαραγωγοί είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον καύσωνα που είχε σημειωθεί την 1η Ιουλίου 2017 και από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 16 Ιουλίου 2017. Ωστόσο προ ημερών απεστάλησαν τα πορίσματα μόνο για την δημοτική κοινότητα της Αμαλιάδας και μάλιστα το ποσοστό των εκτιμήσεων είναι πολύ χαμηλό σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε ενστάσεις.
Πορίσματα δεν εστάλησαν για τις υπόλοιπες περιοχές και οι παραγωγοί βρίσκονται ακόμη στο περίμενε, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι στις αρχές Μαρτίου θα εξοφλούνταν όλοι οι πληγέντες.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη προκάλεσε και την αντίδραση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας και καλεί τον ΕΛΓΑ να τηρήσει τα υπεσχημένα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι παραγωγοί στις υποχρεώσεις τους. Την στιγμή μάλιστα που οι τοματοπαραγωγοί βιομηχανικής τομάτας ετοιμάζονται αυτή την περίοδο για να ξεκινήσουν την καλλιέργεια για τη νέα σεζόν. Και φυσικά διερωτώνται πώς θα το κάνουν αυτό, την στιγμή που πέρυσι καταστράφηκαν και μέχρι σήμερα δεν έχουν παραλάβει ούτε ένα ευρώ.
«Πλην της δημοτικής κοινότητας Αμαλιάδας, στις υπόλοιπες κοινότητες τοματοπαραγωγοί και σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν λάβει ακόμη στα χέρια τους τα πορίσματα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Αν και είχαμε διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι στις αρχές Μαρτίου θα πληρώνονταν όλοι οι πληγέντες παραγωγοί, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να στείλουν τα πορίσματα. Πώς θα προχωρήσουν οι παραγωγοί σε νέες καλλιέργειες, όταν δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τις ζημιές του 2017;» διερωτάται ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ανέφερε επίσης: «Δεχόμαστε διαμαρτυρίες από τους παραγωγούς, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς αυτά τα χρήματα για να καλλιεργήσουν και τώρα δεν γνωρίζουμε αν θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα, τον μεθεπόμενο ή εάν θα φθάσει καλοκαίρι…».
Από την πλευρά της Ομάδας Παραγωγών γίνεται έκκληση προς τους αρμοδίους να δοθεί άμεσα λύση, για να μπορέσουν και οι παραγωγοί να αντέξουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: